StoryEditorOCM
DalmacijaPROJEKT PROTIV TURIZMA

Vlasnici objekata: Nećemo kineski zid usred naše Mavarčice

Piše PSD.
28. veljače 2015. - 23:53

Vlasnici objekata u Mavarčici, turističkom naselju u općini Okrug, pobunili su se protiv UPU-a koji predviđa izgradnju lučice u tamošnjoj uvali. Tvrde da će ekološki zagaditi i devastirati njezinu prirodnu cjelinu, zbog čega će vlasnici apartmana morati staviti ključ u bravu, te da je cilj toga, kako su ga nazvali, megalomanskog projekta, čija vrijednost je procijenjena na oko devet milijuna eura, pogodovanje pojedincima, odnosno školi ronjenja.

’Uništavaju’ 400 obitelji

Skupina onih koje smo tamo zatekli sasula je niz kritika na račun Općine koja je krenula u izradu plana. Ukupan obuhvat je oko 37.000 metara četvornih akvatorija. Za usporedbu, spinutska lučica sa svim sportskim i komercijalnim sadržajima nije tolika, možda Zenta, rekao je Neven Cokarić koji je u detalje proučio plan.

– Kad se sagleda obuhvat i dužina lukobrana, od kojih je jedan dug 150, a drugi 50 metara, postavlja se pitanje je li lučica namijenjena potrebama ljudi koji ovdje stalno i povremeno žive ili pak za komercijalne svrhe. Naime, u tekstualnom dijelu naveli su 80 vezova za potrebe sportske luke – dodao je Cokarić. Pojasnio je kako bi parapetni zidovi lukobrana trebali biti visoki 4,5 metara, što bi dalo, rekao je, viziju kineskog zida na moru. Nadalje, naveo je kako namjera pretvaranja šetnice u prometnicu u planu na zapadnoj strani uvale odgovara jedino privatnim interesima škole ronjenja, za koju, veli, postoji izvršno rješenje o uklanjanju još iz 2003. godine.

Smatra da obrazloženje izrađivača, kako se time na toj strani osigurava protupožarni put, “ne drži vodu” jer do svake od kuća na tamošnjoj adresi “Pod luku” može proći teretni kamion, pa tako i vatrogasno vozilo. U prilog tvrdnji o pogodovanju ronilačkoj školi, rekao je kako istodobno s istočne strane uvale nitko ne predviđa požare, iako do tamošnjih objekata nema odgovarajućeg pristupa.

Neven Poparić
, koji kuću tamo ima od 1967. godine, pita se zašto nekoliko njih zbog svoje koristi žele “uništiti” oko 400 obitelji. Zamjerio je općinskom čelništvu što je UPU bio na javnoj raspravi u ovo vrijeme, kada veliki broj vlasnika kuća tamo nije.

To je namjerno učinjeno jer bi, primjerice, za koji mjesec dvorana bila prepuna prosvjednika. Istaknuo je da je na toj raspravi prešućeno kako će visina mula biti oko četiri metra, da je unutar bilo koje nautičke luke zabranjeno kupanje, što znači da “otpada” plaža i vaterpolo. Nije uopće izrađena ekološka studija koja bi u startu definirala kako ovdje nije mjesto predloženoj lučici, nego u nenaseljenoj uvali, zaključio je Poparić.

’Okoliš se neće devastirati’

Projekt marine uvalu pretvara u beton, tvrde vlasnici apartmana
Katica Žigić
rekla je kako je riječ o školskom primjeru uništavanja prirode.
– To nije redu. Prije su doktori slali ljude da se ovdje kupaju radi čistog mora, a sada se ni mi nećemo moći – ogorčeno će.

Nezadovoljni vlasnici objekata zaključili su kako će primjedbama na plan “zasuti” općinsku upravu. Ako se one ne prihvate, tvrde da će se žaliti mjerodavnim ministarstvima, ali da postoje i izvanredni pravni putevi koje će sigurno upotrijebiti.

Komentirajući nezadovoljstvo vlasnika kuća u Mavarčici, okruški načelnik Ivica Radić rekao je kako je Općina krenula u izradu toga plana jer je to obveza izvršne vlasti na temelju općinskog Prostornog plana. Podsjetio je kako je izrada ovoga UPU-a 2009. godine zaustavljena, jer u to vrijeme u Prostornom planu u uvali Mavarčica nije bila predviđena sportska lučica, a na čemu su tada inzistirali tamošnji mještani okupljeni u udrugu PŠU “Mavarčica”.

– Prihvatili smo njihovu primjedbu te kroz izmjene i dopune 2012. godine u Prostorni plan uvrstili spomenutu sportsku lučicu i krenuli u izradu UPU-a. Njegovom izradom planira se u prvom redu izgradnja kanalizacijske mreže i obalne šetnice s rasvjetom, uređenje plaža i obale. U sklopu sportske lučice domicilno stanovništvo držat će svoje brodice koje su sada raspršene po cijeloj uvali. Okoliš se neće devastirati.

On je upravo sada devastiran neplanskom betonizacijom škrapa i izgradnjom privatnih mulova. Što se tiče pogodovanja ronilačkoj školi, ona već godinama djeluje u Mavarčici, promovira Okrug diljem svijeta, zapošljava ljude s našeg područja, a naša obveza je stvoriti joj preduvjete za razvoj.
Konačnu riječ o tom planu dat će Općinsko vijeće – zaključio je načelnik Radić.

Gordana DRAGAN
Snimio Zvonimir BARIŠIN/CROPIX

Potpora ‘zelenih’ i iznajmljivača

Potporu vlasnicima objekata dali su Zeleni Dalmacije koji su UPU nazvali “terorističkim činom zahvata u prirodi i na ljude”. Pridružila im se i Udruga privatnih iznajmljivača iz Trogira, čija predsjednica Emilija Čudina kaže kako se protive takvom zahvatu te drže da se u UPU-u nije vodilo računa o osnovama krajobraznih vrijednosti, zbog čega se dovodi u pitanje turistička orijentacija Mavarčice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 22:48