StoryEditorOCM
DalmacijaPrometne muke školaraca

'Postavite pješačke prijelaze ili ćemo s djecom blokirati cestu'

Piše PSD.
6. rujna 2014. - 22:59
Ako Županijska uprava za ceste i Grad Trogir hitno ne ispune zahtjeve Mjesnog odbora Plano, koje su im poslali nakon zbora građana održanog u svibnju ove godine – da se na županijskoj cesti 6091, koja dijelom prolazi kroz to naselje, obilježe pješački prijelazi na svakom autobusnom stajalištu, postave uspornici te izgrade nogostupi – mještani će je sa stotinjak tamošnje djece, uglavnom školaraca, blokirati. Zaključak je to s prosvjeda što su ga organizirali, ogorčeni što i ova školska godina počinje a da taj višegodišnji problem još nije riješen.

– Poslati dijete u školu u Trogir cestom koja ni na jednom mjestu nema označen pješački prijelaz, pravi je ruski rulet. Automobili jure više od 150 kilometara na sat. To je strašno! Dok mi djeca ne dođu kući, naprosto ne znam jesam li mrtva ili živa – jada se Nives Karanušić, majka srednjoškolke i učenice petog razreda osnovne škole.

– Prije nekoliko dana išla sam do susjede. Prošao je šleper brzinom munje, tolikom da mi je torba pala s ramena. Kako je tek djeci i što ih čeka kada idući tjedan krenu u školu – zabrinuto će Karanušić.

Doznajemo kako su njihove muke s tom cestom počele otkako je ona postala spoj s Dalmatinom.

– Ona je trebala ostati lokalna cesta, no, nažalost, od tada je postala brza cesta, cesta smrti i straha – zaključila je Karanušić.

Marta Vardić
ima troje školaraca, a Anita Vudrić dvoje. Vele kako ih, kada počne škola, moraju svakodnevno odvoditi do autobusne postaje i čekati tamo na povratku.

– Puno je ovdje djece, mogla bi se škola otvoriti koliko ih je. Naselje se izgradilo. Nitko nas ne čuje, niti želi čuti za naše probleme, a ovi su ozbiljni. Kad se dogodi tragedija, bit će kasno, a smrtnih slučajeva je već bilo – upozoravaju te dvije majke.

Da im je put do škole – put u neizvjesnost, potvrdile su Ines i Martina Ivković, koje kažu:

– Automobili toliko jure da nam se krv sledi u žilama od straha, a posebno je teško zimi.

Anita Kero
ima “drugaša” te je upozorila kako je problem i na donjem dijelu te prometnice, pokraj raskrižja i diskokluba F1, gdje također nema prometne signalizacije.

Predsjednica Mjesnog odbora Milica Pušnik kazuje kako se osjeća kao “loptica skočica” u prepisci s Gradom Trogirom i Županijskom upravom za ceste glede rješavanja njihovih zahtjeva, za koje, tvrdi, nema pomaka.

Prozvala je Grad i zbog toga što su autobusne postaje, kako je rekla, u katastrofalnom stanju te da uz cestu nedostaje rasvjetnih tijela. Tvrdi kako bi trebalo pojačati i nadzor policije na toj prometnici.

Gordana Dragan

Tehnička dokumentacija u izradi

S obzirom na zahtjeve MO-a Plano, ŽUC u suradnji s Gradom Trogirom i Policijskom upravom splitsko-dalmatinskom izrađuje tehničku dokumentaciju kojom će se riješiti problemi nogostupa, pješački prijelazi, autobusna stajališta i uspornici radi zaštite pješaka i djece te usporenja brzog prometa na županijskoj cesti 6091 koja prolazi kroz Plano. Do Nove godine posao bi trebao biti završen, rekli su u ŽUC-u. Rješenja izrađuju ing. Željko Sikirica iz ŽUC-a i ing. Zdravko Lučić iz Grada Trogira.

Opravdanje za izostanak

Prosvjedu nije nazočio nitko iz Grada Trogira. Pušnik tvrdi da su pozvani, no da su otkazali, ali iz Grada smo dobili informaciju da je obavijest stigla kasno te da su imali već dogovorene obveze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 04:56