Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Split

Objavljeno 15.11.2013. u 08:45

prije 22 godine razbijena pomorska blokada grada

"S razarača su naredili paljbu po civilima, a gađali su i škole"; Baldasar odao počast na Lovrincu, u luci potopljeni vijenci

GALERIJA

NAJNOVIJE

Predstavnici gradskih i zupanijskih vlastii, udruga iz Domovinskog rata, te predstavnici Hrvatske ratne mornarice položili su vijence na Gradskom groblju Lovrinac povodom 22. godisnjice obrane Splita.

Ispred gradske luke danas su vijence su potopili članovi udruge Prve obalne topnicke bitnice Kasjuni i posada broda Velebit

Foto: Vladimir Dugandžić i Duje Klarić / CROPIX


RANIJE


Prije točno 22 godine jugoslovenska mornarica napala je Split. U 6.42 sati 15. studenoga 1991., s velikog patrolnog broda koji je nosio ime, koje li ironije, “Split”, zapovjeđena je svim JRM brodovima sastava taktičke grupe “Kaštela” topnička paljba po “izabranim ciljevima” u gradu Splitu, na Braču i Šolti.

Da se podsjetimo “izabranih ciljeva” u Splitu po kojima se tada pucalo: Arheološki muzej, zgrada općine, sportski kompleks “Gripe”, Higijenski zavod, Tehnička škola, trajekti “Bartol Kašić” i “Vladimir Nazor” (poginuli upravitelj stroja i prvi časnik, a član posade teže ranjen). Popis ciljeva jasno ukazuje da je pucnjava po Splitu bila teroristički čin zapovjedništva jugomornarice, što dokazuje pogibija šestorice građana Splita, te veliki broj ranjenih koji nikako nisu mogli biti “vojni ciljevi”.

Znaju li Splićani gdje je danas razarač “Split“ koji je 15. studenog 1991. osuo paljbu na njihov grad, ubijao ljude i razarao kuće? Brod se trenutačno nalazi u albanskoj luci Drač, gdje čeka na rezanje, kako bi kao sekundarna sirovina završio u talionici neke od željezara.

- “Split” je jedini brod iz gradske povijesti za kojim Splićani neće žaliti, niti pustiti suzu... - kaže kapetan bojnog broda u miru i jedan od osnivača Hrvatske ratne mornarice Stjepan Bernardić.

‘Uzorite’ pjevale domoljubne

- Dobro se sjećam toga jutra, bili smo u zgradi “Montera“ gdje je tada bilo privremeno zapovjedništvo HRM-a. Tamo smo doslovce živjeli danima i noćima zajedno s našim zapovjednikom, admiralom Svetom Leticom, te pratili situaciju na bojištu. To jutro, 15. studenog, kad su zapucali s brodova na Split, dobro se sjećam scene kada su radnice iz obližnjih pogona “Uzora“ izašle na ulicu i zagrljene počele pjevati domoljubne pjesme. Ne samo to, mnogi stanari iz obližnjih zgrada izašli su na prozore i krovove i gledali što se događa... Nešto neponovljivo - prisjetio se kapetan Bernardić jutra od prije 22 godine.

- Nekim poznanstvima pokušali smo dobiti barem slova s oplate broda prije rezanja, no bez uspjeha. Znam da će neki taj pokušaj da sačuvamo dio broda svakojako komentirati, ali treba reći da je razarač “Split“ građen hrvatskim novcem i životni je vijek proveo u hrvatskoj luci, u Splitu - konstatira Bernardić.

- Toga studenog 1991. kada su topnici iz Splita i s otoka uzvratili paljbu, razarač “Split“ natjeran je u bijeg. No, i dalje traju kontradikcije je li ispred Splita uopće pogođen. Naime, nakon što je napustio Splitski kanal, otišao je u zadarski akvatorij gdje je pratio jedan konvoj JNA iz Pule na putu prema Boki kotorskoj. Tada je, prema informacijama koje smo dobili iz Tivta, u zadarskom području, navodno, pogođen granatom kalibra 60 mm negdje ispod dimnjaka - otkriva nam kapetan Bernardić nepoznati detalj iz povijesti razarača “Split“.

Stjepan Lozo, ravnatelj Hrvatskog pomorskog muzeja u Splitu, kaže kako mu je žao što brod 1991. nije “sačuvan“ na način da je potopljen na dnu Šoltanskog kanala.

- Pored toliko oružja s kojim smo raspolagali u studenom 1991. godine pravo je pitanje zašto taj brod nije bio potopljen. To pitanje zahtijeva jednu znanstvenu, ali i političku raspravu. Smatram da brodovi ne mogu biti zločesti, već mogu biti zločesti ljudi na brodu. Razarač “Split“ nema neku tehničku ili povijesnu vrijednost, ali je bizaran, jer u svjetskim relacijama nije zabilježeno da ratni brod napada grad čije ime nosi.

Prema informacijama iz Albanije kojima raspolažem, rezanje broda još nije započelo. Situacija s razaračem, kako mi javljaju, obavijena je velom tajne, navodno zbog ekoloških razloga, odnosno velike količine azbesta u brodu - kaže nam Lozo, ravnatelj HPM-a.

Razarač “Split“, taj škripavi brod s velikim mrljama ruzine, krajem ljeta u tišini i bez oproštaja napustio je Boku kotorsku i krenuo na posljednje putovanje prema Draču. Rezanje još započelo nije, a kada će - nitko ne zna. Izgleda da brodovi s lošom karmom dugo umiru...

DENIS KRNIĆ
FOTO: FEĐA KLARIĆ


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: svezarvackuieuropu | Komentirano: 15. studeni 2013. 14:03
onda su radnice "Uzora" pivale domoljubnice
a danas Bruno Orešar svira i piva reggae na Jamajci
Komentar od: Spliter62 | Komentirano: 15. studeni 2013. 14:02
A di nan je bija majstor Baldo u to vrime?
Komentar od: | Komentirano: 15. studeni 2013. 12:38
Gospodin bosanac Zdravko Mamić ima pravo, Dalmatinci su talijanizirani, i pametnije bi im bilo da prestanu govoriti istinu o nogometnoj mafiji jer nikada neće biti prvaci. Yebe mi se, to je sve što je na tu temu tada govorio drugi gospodin bosanac Vlatko Marković. Ja brend još ništa nije rekao. Međutim, nisu samo Dalmatinci problem, problem su i purgeri. Zagreb je krcat uvredljivih grafita, a stadion je već godinama prazan usprkos besplatnim kobasama. Ja mislim da bi policija trebala purgere i Dalmatince naučiti pameti, a gospodina bosanca Zdravka Mamića treba zaštititi tako da se u miru može popeti na stol i poderati odjeću, vrijeđati Dalmatince, Srbe, homoseksualce, napadati novinare, prijetiti, luđački vikati đubre, i sve redom poslati u 3pm.

UEFA je kaznila Rijeku zbog rasizma, međutim, Rijeka nema samo rasističke navijače, nego ima rasističke stanovnike. Evo naprimjer Dalmatinsku rasu toliko mrze da su nedavno porazbijali sve Dalmatinske automobile u Rijeci, a onda su kamenjem i bocama napali Hajdukove navijače, i igrače, i trenera, i sve članove nadzornog odbora. Hrvatski genocidni mediji svim silama pokušavaju zataškati da je Jens Andersson dao ostavku zbog toga jer je u Rijeci doživio strahoviti primitivizam i nasilje. Dali bi vi ostali u zemlji u kojoj vam je život ugrožen? Dali bi vi ostali u zemlji u kojoj se ne želi ispričati ni gradonačelnik Rijeke, ni političari, nitko? Dali bi vi ostali u zemlji koja sve zataškava i kažnjava žrtvu, Torcidu i Hajduk? Naravno da nebi. Hrvatskom vlada totalna korupcija i organizirani kriminal, i grdno se varate ako mislite da smo dotakli dno. Totalni raspad sistema će doživjeti Hrvatska.

Zagrebu je trebalo 10 godina da prestane teško fizičko nasilje na Gay paradi. Nasilje možda nikad nebi prestalo da nisu montirali tisuće kamera po Zagrebu. Stanje je još puno gore u Crnoj Gori i Srbiji gdje je ozljeđeno na stotine policajaca. Split je ustvari apsolutni uzor svima, niti je itko premlaćen, niti je bilo fizičkog obračuna sa policijom. Hrvatski genocidni mediji umjesto da su pohvalili prvu Gay paradu u Splitu, oni su stvorili dojam da je Split nasilan grad, zbog toga jer je jedan pojedinac kamenom u glavu pogodio fotoreportera. Genocidni mediji su isto tako stvorili dojam o Lori, a tamo je ustvari stradalo nekoliko osoba, a odgovoran je naravno pojedinac. Genocidni mediji između ostalog huškaju nasilje izmišljenim pričama tipa: Što bi bilo da je prosvjed protiv ćirilice bio u Splitu. Ja se pitam, što bi bilo da se Splitu dogodio Vukovar? Koliko silovanih i zaklanih bi bilo? Što bi bilo da se Splitu dogodila Srebrenica? Koliko tisuća djece i staraca bi bilo streljano? Vi niste novinari, vi ste zločinci.

Zadnjih desetak godina u Zagrebu je premlačeno na stotine Dalmatinaca. Žrtve su uglavnom studenti. Policija je više puta čuvala čak i studentski dom. Poznatije žrtve su Željko Kerum, Jasmin Stavros, Dražen Lalić, itd. Vjerovali ili ne, čak su i neke radio postaje pozivale na nasilje. Mržnja je toliko velika da je za Dalmatince jednako opasan Zagreb i Beograd. Eto takav Zagreb odlučuje o Dalmaciji, zato i imamo hrpu uništenih poduzeća poput škvera. Ista mržnja događa se u nogometu. Suci svake sezone opljačkaju Hajduk za najmanje 10 bodova, a Dinamu poklone najmanje 10 bodova. Yebe mi se, to je sve što je na tu temu tada govorio Vlatko Marković. Hrvoje Maleš je dokazao da mafija drma nogometom, i što se dogodilo, brutalno ga je izvrijeđao Zdravko Mamić. To je isto kao da netko javno brutalno izvrijeđa naprimjer Vesnu Balenović. Strašno, kao da živimo u doba zločinca Anto Pavelića koji je prodao našu Dalmaciju. Osim toga, nogometni savez je došao na vlast nasiljem, prevarom, i pjevajuči huliganske pjesme poput Yebi se Splite. Zato se ne čudim što suci i dalje pljačkaju Hajduk, kao što se ne čudim da nogometna reprezentacija već 15 godina igra samo u Zagrebu. Neka tamo i ostanu, jer nama se ionako svi skupa odavno gade.
Komentar od: Rendul | Komentirano: 15. studeni 2013. 11:17
Onaj ko je upucen zna istinu,a "istina" se krojila na bazi "ugrozenosti Hrvatske","Cetnika",pa su nekad i namjerno provocirani sukobi.
Pravi krivci su Njemacka i SAD koji su podrzavali pravno nasilje i uvodjenje "demokracije" mimo svih vazecih pravila.
Nije toliko ni bitno ko je kriv a ko nije,bitno je jedino da je unistena Jugoslaviju koja je smetala EU,jer od tamo se vodi sva politika i oni "pale" i "gase" kod nas,a ne mi.Mi smo u miru,dok se ne umijesa strana politika.
Komentar od: malacokta | Komentirano: 15. studeni 2013. 10:21
Lupetanje,bez veze..."Split"napa Split,a kazu agresija a ne gradjanski rat...
Komentar od: prstac | Komentirano: 15. studeni 2013. 10:16
A sića li se i Doris Dragović?
Komentar od: tomislav kralj | Komentirano: 15. studeni 2013. 9:44
rekli bi crveni kmeri:
Šala mala