Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu

SMS komentar

Žužul škarta Bellea. Neka ga sad Hajduk dovede ka veliko pojačanje, pa će nakon tri miseca raskinit ugovor. Dino, Spinut

Kako poslati komentar

Split

Objavljeno 26.04.2013. u 09:05

novo istraživanje

Kerum dostigao Ivaniševića, Ževrnja vodi u utrci za župana

Razlika između dvojice vodećih kandidata u anketi za poteštata svedena je na razinu statističke greške / Ante Čizmić / CROPIX
Prema anketi koju su obavili studenti Sveučilišnog odjela za stručne studije u Splitu, pod vodstvom profesora Onesina Cvitana, najviše građana koji će uskoro birati splitskoga gradonačelnika glasovalo bi za Vjekoslava Ivaniševića, kandidata HDZ-a i Bloka umirovljenici zajedno (BUZ), njih 13,2 posto, Željku Kerumu, kandidatu HGS-a, povjerenje bi dalo 12,9 posto birača, a Ivi Baldasaru, kandidatu koalicije SDP-HNS-HSU 9,4 posto građana.

Prof. Cvitan kratko je prokomentirao rezultate ankete riječima da su se Ivanišević i Kerum gotovo izjednačili, pa je teško u ovom trenutku reći tko bi od njih dvojice, da se nađu u drugom krugu lokalnih izbora, odnio prevagu, jer je razlika jako mala, u granicama statističke greške. Istraživanje kojim su na terenu koordinirali sociologinja Sanja Mikačić i pravnik Ivan Cvitan, provedeno je anonimno, pisanim putem, na uzorku od 3816 ispitanika.

Četvrta - Visković

Broj anketiranih po kotarevima i mjesnim odborima određen je proporcionalno broju birača (2,5 posto od 151.000 birača) za svaku izbornu jedinicu na području grada Splita.

Upitnik sadrži 10 pitanja i to: o osobnim obilježjima ispitanika, o listama za Gradsko vijeće i Skupštinu Županije splitsko-dalmatinske, kao i javno poznata imena kandidata za splitskoga gradonačelnika i župana splitsko-dalmatinskog.

Na pitanje “Tko bi, po vama, bio poželjna osoba za gradonačelnika Splita?”, osim prve trojice, neloše su prošli i nezavisna Anđelka Visković, koju bi za gradonačelnicu biralo 5,7 posto građana, a slijedi je Luka Podrug iz HČSP-a sa 4,4 posto.

Anketirani Splićani odgovarali su i na pitanje tko im je najpoželjnija osoba za gradonačelnika u drugom krugu, ako do njega dođe, a rezultati su: Vjekoslav Ivanišević (HDZ-BUZ) 13,3 posto, Željko Kerum (HGS) 13,0 posto, Ivo Baldasar (SDP, HNS, HSU) 9,8 posto, nezavisna kandidatkinja Anđelka Visković 7,3 posto i nezavisni kandidat Damir Vidošević 5,3 posto.

Anketari su od ispitanika saznali koje stranke ili nezavisne liste preferiraju. Vodi HDZ sa 13,5 posto, SDP, HNS i HSU dobivaju 9,6 posto, HGS je treći sa 9,3 posto, a nezavisna lista don Ivana Grubišića 8,1 posto.

Splićane se pitalo i za koga bi glasovali za Županijsku skupštinu, a tu bi koalicija HDZ-BUZ, predvođena Antom Sanaderom, dobila 13,3 posto glasova građana, druga bi bila Nezavisna lista don Ivana Grubišića sa 12,9 posto, SDP bi s Arsenom Baukom osvojio 6,3 posto, a HGS sa Željkom Kerumom 6 posto.

U rubriku “poželjna osoba za župana” anketirani su Splićani upisali sljedeće: za HDZ-ovca Zlatka Ževrnju odlučilo se 18,7 posto ispitanika, za nezavisnog Ivana Grubišića glasovalo bi 17,5 posto, a treći je Marko Skejo iz HČSP-a s povjerenjem 4,8 posto potencijalnih birača.

Saša Ljubičić