Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu

SMS komentar

Žužul škarta Bellea. Neka ga sad Hajduk dovede ka veliko pojačanje, pa će nakon tri miseca raskinit ugovor. Dino, Spinut

Kako poslati komentar

Split

Objavljeno 11.04.2013. u 08:04

mukte plombe

U Domu zdravlja ubuduće besplatan popravak zubi!

Zubi će se ‘plombirat’ besplatno / CROPIX
Ubuduće će se svi stomatološki pacijenti koji budu svoje zube “plombirali” (popravljali) u Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije smijati s bijelim (kompozitnim) plombama i za to neće morati platiti ni kune, čak ni onih 50 kuna, što su do sada plaćali zbog razlike u materijalu (bijela plomba ili crna plomba).

Dakle, svi oni pacijenti koji besplatno žele bijelu plombu, mogu doći u nekog od 50 stomatologa (zaposlenika DZ) koji su im dužni zub popraviti i “plombirati” bijelom plombom, naravno ako to pacijent želi. Istovremeno, ako netko od 200 ugovornih stomatologa iz Splita i županije (imaju ugovor sa HZZO-om) naplati bilo 50 kuna ili punu cijenu pacijentu zbog bijele plombe, ja tog pacijenta molim da s računom obvezno HZZO-u prijavi tog stomatologa, a da zube može besplatno popravljati kod nas - poručio je dr. Dragomir Petric, ravnatelj DZ SD županije.

Opomena HZZO-a

Do velikog preokreta u naplaćivanju ili nenaplaćivanju bijelih plombi, po cjeniku Stomatološke komore, došlo je nedavno kada je u Narodnim novinama izišao novi Pravilnik o dentalnoj zdravstvenoj zaštiti iz obveznog zdravstvenog osiguranja.

- Još 21. veljače Dom zdravlja SD županije dobio je kaznu, u vidu opomene od HZZO-a, po kojoj naši stomatolozi nisu naplaćivali bijele plombe po cjeniku Stomatološke komore. Ja 26. ožujka zbog te kazne šaljem odgovor HZZO-u i pišem pismo dr. Rajku Ostojiću, ministru zdravlja RH, u kojemu mu prijavljujem, u najmanju ruku neobično ponašanje stomatologa i HZZO-a, koji bi trebali braniti sustav javnog zdravstva, a koji istovremeno pacijentima žele naplaćivati nešto što je već plaćeno kroz glavarinu, svim onim stomatolozima koji imaju ugovor sa HZZO-om.

I gle čuda, 27. ožujka na sjednici Upravnog vijeća HZZO-a usvaja se ovaj pravilnik po kojemu svi pacijenti mogu, kod stomatologa koncesionara, dobiti bijelu plombu, a da je ne plate “po suho zlato”. Dakle, po tom pravilniku svi postupci prevencije i liječenja zuba su besplatni - kazuje dr. Petric.

Hoće li ovim novim pravilnikom “rat” na relaciji Stomatološka komora - dr. Drgomir Petric biti okončan ili će se otvoriti neka nova fronta, ostaje vidjeti.

IVICA MARKOVIĆ


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: shezvir | Komentirano: 12. travanj 2013. 9:40
A ko je ikad dobio račun u zubara?? svaki put sam platila 100 kn za bijele plombe za djecu ( ugovorni stomatolozi u dva doma zdravlja) kao i pečate za zube za malu djecu, Što bi trebalo bit besplatno jer ulazi u kategoriju preventive i NIKAD nisam vidila račun- u 4 ordinacije u Splitu.
Komentar od: kuravija | Komentirano: 11. travanj 2013. 9:52
Ne vjerujem u ništa što je mukte!To sam naučija čitajući SD!