Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu

SMS komentar

Žužul škarta Bellea. Neka ga sad Hajduk dovede ka veliko pojačanje, pa će nakon tri miseca raskinit ugovor. Dino, Spinut

Kako poslati komentar

Split

Objavljeno 29.01.2013. u 14:35

Čame čekajući

Trojica ‘monterovaca’: Samo smo mi još ostali

Siniša Letilović, Ivan Radovan i Joško Vuković ne znaju što će biti s njima

Monter Projekt” je u stečaju od 25. svibnja prošle godine, njihova tvrtka sestra “Monter Polis” od 11. siječnja dijeli istu sudbinu, a treća tvrtka, ujedno i najstarija, “Monter Split”, još uvijek čeka da netko odluči što će biti s njima.

Trojica preostalih zaposlenika zatražila su stečaj nad tvrtkom koja im je posljednju plaću za svibanj 2011. godine uplatila u više rata, a posljednju su ratu dobili u travnju prošle godine. Tvrtka je u neprekidnoj financijskoj blokadi 4856 dana, i to na iznos od vrtoglavih 55.110.000 kuna.

Stečaj na čekanju

No, splitski je Trgovački sud odlučio da se prekida stečajni postupak i da će se nastaviti tek kada prestane predstečajna nagodba koju je “Monter Split” pokrenuo kod Financijske agencije (Fine). Uprava “Montera Split” zatražila je od Fine i deblokadu žiroračuna, tvrdeći da bi im se time omogućio nastavak započetih mjera financijskog restrukturiranja, kako bi imali povoljnije uvjete pri namirenju tražbina i mogućnost naplate zakupnine, kao i – očuvanje radnih mjesta.

Upravo nas je očuvanje tih triju radnih mjesta i dovelo do zgrade “Montera”, gdje Siniša Letilović, Ivan Radovan i Joško Vuković redovito, svakoga dana, dolaze na posao, svjesni da ih na kraju mjeseca neće dočekati “bušta”.

− Obračunske liste dobivamo, samo izgleda da nije baš svima jasno da se komadom papira ne može kupiti kruh − kaže nam inženjer Letilović.

− Supruga mi ima mirovinu od 1600 kuna, srećom, kći radi, i poslije 43 godine staža živim od njihovih truda − priznaje nam Radovan, najstariji od svih radnika “Montera”. Veli kako ni u najluđim snovima nije mogao sanjati ovakav scenarij. Sa sjetom se prisjeća vremena kad je u “Monteru”, koji je svoj poslovni svijet počeo graditi 1948. godine, 1200 radnika zarađivalo plaću, radilo po cijeloj Europi, a i dalje...

Nekad smo sve imali...

− Ovu zgradu u Poljičkoj sami smo izgradili, a počeli smo u barakama u Lori. Imali smo svoju ambulantu, svojeg zubara, uf, bezveze mi je i govoriti o svemu kad već godinama institucije ostaju gluhe na naš vapaj − zaključuje Radovan.

Preostali radnici “Montera Split” boje se da se stečaj nad njihovom tvrtkom ne želi otvoriti jer bi tada prestao stizati novac od najma prostora. Riječ je o 320.000 kuna koje “Ericsson Nikola Tesla” svakog mjeseca uredno uplaćuje na ime najma svoje poslovne jedinice.

Gdje je novac od najamnine?

− Možemo li mi dobiti plaću od te svote, gdje taj novac odlazi? − pita se Letilović. Ako bi se otvorio stečaj, njih trojica dobila bi minimalne otpremnine i sve zaostale plaće, a ovako – nikom ništa. Sindikat radnika “Montera” pruža im punu podršku, njihov predstavnik Željko Perčić redovito im je rame za plakanje.

− Predložili smo stečajnom upravitelju “Monter Projekta” Draganu Bijeliću da barem s dvojicom od ovih ljudi sklopi ugovor o djelu, oni godinama rade u inženjeringu, znaju sve, neka nam naprave ponude da živnemo i mi i oni − kaže nam Perčić. Kako bilo, trojka iz “Montera” i dalje dolazi u prostore posrnule tvrtke, bez kune i lipe. Do kada?

Piše: Milena Budimir 
Snimio: Duje Klarić / Cropix


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: kopilica | Komentirano: 29. siječanj 2013. 19:25
Žao mi je ljudi.
Komentar od: tiramol | Komentirano: 29. siječanj 2013. 18:52
šta se bune, sad mogu naglas reć da su hrvati.
Komentar od: scooter | Komentirano: 29. siječanj 2013. 16:33
Tri Monterovca gledaju izbezumljeno u vlastitoj domovini Rvackoj, a do devedesete su veselo pjevali: da naaam živi živi raaad. I radili i stvarali i živjeli.

Jel vam žaj šta ste srušili onakvu državu di su svi bili zaposleni???

Nakaradni kapitalizam u nakaradnoj državi.

revenge i svezarvacku su ovo: http://www.youtube.com/watch?v=HvWHhKm02MU
Komentar od: torca_dobri | Komentirano: 29. siječanj 2013. 14:57
kontra mraku
kontra sili