StoryEditorOCM
Dalmacijacirkus, a ne batine

Policajci oslobođeni optužbi za premlaćivanje

Piše PSD.
25. studenog 2015. - 20:07
Šest godina nakon navodnog napada na tada 73-godišnjeg Antu Ujevića u Podstrani, na Općinskom sudu u Splitu nepravomoćno su optužbi za nanošenje tjelesnih ozljeda oslobođena tri splitska policajca - viši policijski inspektor Stipe Bilobrk (42), viši policijski službenik Stipe Ančić (53) i u međuvremenu umirovljeni Željko Kapetanović (50). No, danas 81-godišnji Ujević morat će, ako presuda postane pravomoćna, platiti 12.250 kuna sudskih troškova.

Zbog ovog događaja, koji se odigrao 10. studenog 2009. godine, ODO Split u srpnju 2010. godine odbacio je kaznenu prijavu protiv policajaca, no Ujević je, kao oštećenik, preuzeo progon. Teretio ih je da su toga dana kao službenici II. policijske postaje Split u Podstrani, u Ulici Banica, a nakon što su došli po pozivu komunalnog redara, zajednički i dogovorno, a sve s nakanom da ga tjelesno i duševno povrijede, bez ikakva razloga i povoda, upotrijebili sredstva prisile nad njim.

Pri tome su ga, stajalo je u optužnom prijedlogu, udarali po tijelu, bacili u blato i odvukli ga do istočnog zida dvorišta njegove kuće na naprijed navedenoj adresi iako su bili svjesni da se radi o starijoj osobi i zbog toga zdravstveno osjetljivoj osobi. Tom je prilikom Ujević zadobio potres mozga, nagnječenje obaju kukova, te lijevog koljena i potiljka.

Koncentracija zla

Sva tri policajca negirala su počinjenje djela, navodeći da nitko od njih nije ni taknuo Ujevića, a posebno je zanimljivo bilo svjedočenje policajca Bilobrka koji je kazao da su oni došli na poziv Općine Podstrana asistirati prilikom uklanjanja neregistriranog "kadeta". Kad su došli, u autu su zatekli jednu žensku osobu koja nije dala da se vozilo ukloni pa je čak pokušao razbiti staklo kako bi otvorio vrata i izveo ženu iz automobila.

- U tom trenutku na ovo mjesto došao je gospodin Ujević, koji je uza se imao nekakvu torbu i koji je pokušao nešto objasniti vezano za put i kako je bio protiv toga da se ovaj automobil pomakne. To što nam je govorio vezano za taj put nije nas interesiralo, odnosno saslušali smo ga i rekli mu kako nas to ne zanima, već da se za to treba obratiti nekim drugim institucijama.

Zamolili smo ga da nas pusti da radimo svoj posao, odnosno da upali taj automobil kako bi ga maknuo da ga ne mora dizati "pauk". Gospodin Ujević počeo se tresti te je čak pao i na pod. Ja sam policajac već 20 godina i još nisam doživio ovakve laži i obmane kao od ovoga gospodina. Ponavljam da ga nitko nije takao, a ne znam zašto to navodi. Mislim da u tom čovjeku postoji velika koncentracija zla - komentirao je policajac Bilobrk na sudu.

Kazao je i da je po prijedlogu Ujevića protiv njih bio pokrenut i disciplinski postupak, ali Ujević je u policijsku postaju dostavio videosnimku iz koje je bilo vidljivo da su oni postupali u skladu sa zakonom i kako je sve ono što su pisali u očitovanjima odgovaralo istini, pa da je tako postupak u policiji protiv njih obustavljen, točnije kako nikada nije ni pokrenut.

- Ujević je pao na pod, izvodio je cirkus, odnosno kada se bacio na pod, valjao se na podu u blatu i vikao "Ubiše me!" te sam ga molio da prestane s tim. Mi smo se samo smijali jer nisu mogli vjerovati u to, budući da se radilo o čovjeku od 80 godina - kazao je Bilobrk.

Nakon svjedočenja sudskog vještaka dr. Antonija Alujevića, sudac Dinko Mešin zaključio je da "nije dokazano da su kod oštećenika kao tužitelja Ante Ujevića nastupile tjelesne ozljede u sudskomedicinskom smislu te da mu nije narušeno zdravlje, stoga nije dokazano da su optuženici počinili kazneno djelo koje im se u ovom postupku stavlja na teret".

Vladimir Urukalo
foto: cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 14:23