StoryEditorOCM
DalmacijaPAMET U GLAVU

HGSS upozorava: Dalmatinci, oprez, čuvajte se lavina!

Piše PSD.
6. veljače 2015. - 19:02

Kako u sljedećim danima meteorolozi očekuju i najavljuju snježne oborine, Hrvatska gorska služba spašavanja poslala je upozorenje javnosti zbog povećane opasnosti od lavina, ne samo u daljnjim planinskim poručjima, nego i za područje Dalmacije za koje se pogrešno pretpostavlja da nema snježnog rizika.

- Sve planinske lokacije nedaleko od Splita, od Dinare, Kamešnice, do Biokova, čak i Mosor, a posebice one u unutrašnjosti države, mogu biti opasne gdje god je nagib veći od 15 stupnjeva, a najviše lavina može nastati na padinama s nagibom od 30 do 50 stupnjeva. Treba biti oprezan jer oborine od preko 20 centimetara novog snijega mogu biti dovoljne za nastanak lavina, a naročito su opasna sjeverna područja planina, žljebovi i padine na strani suprotnoj od smjera vjetra s kojim je snijeg padao, doline gdje snijeg sklizne.

Lavine pokreću novi snijeg, vjetar, buka, životinje, kretanje ljudi...Također, dva, tri dana nakon prestanka oborina preporučljivo je odustati od izleta kako bi se lavine ispadale - upozorava Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a, uz napomenu da su proteklih dana radili sondiranja snježnog pokrivača na planinama i već tada se pokazalo da su dubinski slojevi nestabilni.

Nakon novog snijega rizik će biti još veći.

Nažalost, mnogi životi koji su nestali u lavinama svjedoče o njihovoj opasnosti. Krajem ovog mjeseca navršit će se dvije godine od pogibije iskusnog splitskog alpinista Ede Retelja koji je stradao u lavini na Kamešnici tijekom zimskog uspona.
M. ILIĆ


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 19:55