StoryEditorOCM
Dalmacijasmrdi smrdi

Još se ne zna gdje će se odvoziti otpad iz Trogira i Makarske

Piše PSD.
8. veljače 2014. - 17:48
Još se ne zna gdje će se odvoziti otpad iz Trogira i Makarske, nakon što od ponoći splitsko odlagalište Karepovac više ne prima otpad iz ta dva susjedna grada.

Iako su prema informacijama splitskoga gradonačelnika Ive Baldasara, i Trogir i Makarska razgovarali sa Šibenikom i Pločama, trogirski i makarski otpad jutros se nije odvozio ni u Gradsku čistoću Šibenik, a ni u poduzeće Komunalno održavanje u Pločama jer je, kako se neslužbeno doznaje, još sinoć cijeli glomazni otpad prevezen na Karepovac.

Trogirsko i makarsko odlagalište otpada zatvoreno je u listopadu prošle godine i to nakon inspekcijskog nadzora. Ministarstvo zaštite i okoliša im je naložilo sanaciju, te su nešto više od tri mjeseca svoj otpad dovozili u Split na Karepovac sve dok gradonačelnik Ivo Baldasar nije donio odluku da smeće mogu dovoziti do 7. veljače, a taj je rok istekao sinoć.

Gradonačelnik Trogira Ante Stipčić nije želio otkriti je li taj grad i s kim dogovorio budući odvoz otpada. Za Hinu je danas rekao da su pregovori još u tijeku i da će pronaći rješenje.

"I dalje radimo na sanaciji odlagališta. Napravili smo veliki dio posla, no kroz ovo vrijeme je nemoguće napraviti sve ono što se od nas traži da bi došli do konačnog rješenja. Potrebno nam je otprilike još mjesec i pol dana maksimalno da ispunimo sve uvjete. I danas nam pada kiša, a radovi na odlagalištu su zemljani, pa se po ovakvim vremenskim uvjetima ne može raditi", objasnio je gradonačelnik Stipčić.

Dodao je da su svi kontejneri i kante u Trogiru očišćeni. "Sve je pod kontrolom. Komunalno poduzeće radi svoj posao. Sve radi uredno", rekao je.

Ni predsjednik uprave trogirskoga komunalnog poduzeća Holding, Zlatko Rožić nije rekao gdje odvoze otpad, tek je istaknuo da će grad "nastojati riješiti problem na bilo koji način".

Na upit znači li to da još uvijek ne znaju kamo s otpadom, Rožić je negirao takvu informaciju dodavši da uvijek postoje određene metode i rješenja. "Sigurno je da ćemo pronaći rješenje. Negdje će se smeće sigurno morati zbrinuti", ustvrdio je Rožić dodavši da stanovnici Trogira neće imati nikakvih problema jer će grad biti čist. "Građanima nije bitno gdje se otpad odvozi već da im grad bude čist, a to se i radi", dodao je.

Potvrdio je da će se trogirsko odlagalište otpada sanirati. Natječaj je gotov i u tijeku je odabir izvođača. "Vrlo brzo će biti pripremni radovi na odlagalištu i čim se ukažu vremenske prilike počet ćemo s radovima", kazao je.

U Makarskoj, ni u uredu grada ni u komunalnom poduzeću, za sada se nije mogla dobiti informacije o tome gdje će odlagati otpad.


H, FOTO: CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 09:11