StoryEditorOCM
Dalmacijane predaju se

Kaštelani: Pokrenimo upravni spor protiv Ministarstva zaštite okoliša!

Piše PSD.
17. studenog 2012. - 00:12
Povjerenstvo se ljuti i zamjera Ministarstvu zaštite okoliša što je Rješenje kojim utvrđuje da je namjeravani zahvat-prihvat, privremeno skladištenje i loženje drvnog otpada u tvornicama “Sv. Juraj” i “Sv. Kajo” tvrtke “Cemex Hrvatska” prihvatljiv za okoliš, dostavljeno tvrtki, za što smo doznali iz medija.

To je neprimjereno budući da je Povjerenstvo iskazalo svoje protivljenje, iscrpno obrazloženo, te sudjelovalo u javnim raspravama. U svakom slučaju, trebali smo biti obaviješteni, a trebalo je biti dostavljeno i Gradu Kaštela kao stranci u postupku – kazao je to na jučerašnjoj konferenciji za novinare Darko Varnica, član Povjerenstva i predsjednik Gradskog vijeća Kaštela.

Rješenje potpisao bivši državni tajnik dr. Ružinski

– Opetovano smo zatražili da nam se dostavi to rješenje budući da Povjerenstvo predlaže Gradu Kaštela da pokrene upravni spor protiv Ministarstva na temelju tog rješenja. Također pozivam Splitsko-dalmatinsku županiju, budući da je župan Ante Sanader bio na sjednici Gradskog vijeća kada se razgovaralo o ovoj problematici i javno obećao da će Županija dati potporu zaključcima Gradskog vijeća, da i Županija pokrene upravni spor zbog rješenja koje je izdalo Ministarstvo – naglasio je Varnica.

Velika zamjerka ministru Mihaelu Zmajloviću odnosi se na činjenicu da je Rješenje izdalo bivše Ministarstvo zaštite okoliša koje po novom ustroju više ne postoji.

– Za nas je neprihvatljivo, i smatramo da je ovo i pravni i politički gaf, da se izdaje rješenje koje je izdalo bivše ministarstvo i koje je potpisao bivši državni tajnik dr. Nikola Ružinski, koji više nije djelatnik Ministarstva.

To upućuje, zaključujemo kao Povjerenstvo, da Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, kao ni ministar Zmajlović, nisu ni razmotrili, a možda čak ni pročitali ovo rješenje koje je izdalo bivše Ministarstvo i potpisao bivši državni tajnik – obrazložio je Varnica.

– Da je to tako, vidljivo je iz toga što Rješenje nije promijenjeno ni u jednom dijelu; da je prošle godine bilo objavljeno na službenim stranicama Ministarstva, da bi nakon dva dana bilo povučeno, uz obrazloženje da nije ni doneseno. Pa zaista sada pitam ministra Zmajlovića da nam odgovori kako se to moglo dogoditi da je doneseno, povučeno i nakon godinu dana dostavljeno “Cemexu” – ističe Varnica.

Podsjetio je i na obećanje bivše ministrice Mirele Holy da će se napraviti revizija “Cemexove” studije.

– Revizija nije napravljena, ali smo dobili, također iz tiska, informaciju da je vršena određena revizija i da su bili zatraženi podaci od Toksikološkog zavoda na ovu predmetnu studiju.

Ako se tako postupalo, onda pitamo ministra zbog čega je postupao protivno uredbi koja propisuje način izrade studija.

Uredba propisuje na koji način se to provodi. Povjerenstvo je trebalo zatražiti reviziju, nalaz Toksikološkog zavoda i te su radnje trebale biti obavljene u roku od 30 dana i navedene u obrazloženju rješenja. Toga nema – naglasio je Varnica.

Na konferenciji za novinare u prostoru gradske uprave u Kaštel Sućurcu bili su nazočni i članovi Povjerenstva Juraj Kamenjarin, Ivana Rajčić, Benedikt Aljinović i Goranka Adam.

U nastavku tiskovne konferencije govorili su o svom protivljenju uporabi zamjenskoga goriva iz komunalnog otpada u tvornicama “Cemexa Hrvatska”.

JADRANKA MATIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 01:21