StoryEditorOCM

Tri vijećnice s Berketove liste okrenule mu leđa - mogući i prijevremeni izbori

Piše PSD.
27. listopada 2012. - 21:05

Kaštelanski gradonačelnik Joško Berket na velikim je mukama. Dakako, onim političkim. Po tko zna koji put u tri i pol godine mandata ponovilo se kako u vlastitim redovima, među svojih devetero vijećnika, nema podršku. Ovaj put za rebalans proračuna, koji je s dnevnog reda Gradskoga vijeća jednom povučen, a zbog nedovoljnog broja od 13 ruku zadnja sjednica, održana u četvrtak navečer, na ovoj je temi oko 21 sat “polomila zube”, te ju je predsjednik Vijeća Darko Varnica prekinuo.

Neslužbeno se doznaje kako Berketu za rebalans proračuna ruke neće podići tri dame, vijećnice Nives Vilić, Gorana Kelam i Elli Vidović. Naime, kako se čuje, one su izrazile svoje nezadovoljstvo što su se u rebalansu proračuna, u sredstvima predviđenim za novoosnovanu gradsku tvrtku “Zeleno i modro”, našle i plaće onih koji su se u njoj zaposlili bez natječaja, iako zakonski propisi to omogućavaju. Isto tako, neslužbeno se doznaje da nisu bile zadovoljne i predviđenim plaćama zaposlenika, te su u nekim svojim izjavama tražile plaću za četvrtinu manju.

Za sve kriv odnos prema tvrtki ‘Zeleno i modro’

Gradonačelnik Joško Berket u četvrtak na sjednici nije bio siguran u 13 potrebnih ruku, što se moglo vidjeti i iz razgovora s vijećnicom Vidović koju je molio da glasuje za rebalans, no to mu očito nije pošlo za rukom. Nakon što je vidio da je vrag odnio šalu, predsjedniku Gradskog vijeća sugerirao je da prekine sjednicu, što je ovaj i učinio. Iz svega se može zaključiti kako rebalans proračuna neće dobiti potrebnih 13 ruku ni na sjednici koja je sazvana za iduću srijedu, pa će se dodatno razgovarati s vijećnicama koje su najavile da ga neće podržati.

Teško je vjerovati da će promijeniti svoje stavove jer Berketovi vijećnici, što su često puta ponavljali, glasuju bez ikakve stege, dakle po vlastitoj savjesti. Koban je, navodno, za njih iznos koji se u rebalansu planira za tvrtku “Zeleno i modro” u iznosu od oko 400 tisuća kuna, koje su namijenjene za plaće pet zaposlenih i ostale troškove. Tvrtka je osnovana, međutim još nije počela sa svojim djelatnostima pa je neizbježno da Grad osigura sredstva za plaće i ostala davanja.

Ako gradonačelnik ostane u ovakvoj situaciji, Gradu zasigurno prijete prijevremeni izbori, a to bi značilo trošenje više od milijun kuna proračunskog novca, i to ususret redovnim izborima koji se održavaju u svibnju iduće godine. Valja napomenuti da, ako se u ovom trenutku ne usvoji rebalans, Grad ima velike probleme jer se zaposlenicima gradske tvrtke “Zeleno i modro” plaća već isplaćuje, a pokrenuti su i određeni projekti. No, još veći problem može se očekivati pri izglasavanju proračuna, što se mora dogoditi najkasnije do kraja godine, jer ono što vijećnice neće prihvatiti u rebalansu, neće zasigurno ni u proračunu za sljedeću godinu.

Gorana Kelam: Sve ću reći na sjednici u srijedu

Ako se proračun ne usvoji u zakonskom roku, prema Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi, vodi se privremeno financiranje, o čemu odluku opet donosi predstavničko tijelo, u ovom slučaju Gradsko vijeće. Nepostojanje makar privremenog financiranja, razlog je zbog kojega Vlada raspušta predstavničko tijelo. Hoće li Kaštela biti grad slučaj, s izborima prije redovitih izbora? Vidjet ćemo ubrzo, već idućega tjedna.

Podsjetimo, nije ovo prvi put da Berket na proračunu nema dovoljan broj ruku, i to baš od svojih vijećnika. I 2010. godine pao mu je umalo proračun jer ga nije želio podržati njegov vijećnik Marijan Tadin koji je malo nakon toga podnio neopozivu ostavku na mjesto vijećnika. Spašavali su Berketa koalicijski partneri u Gradskom vijeću i HSLS-ovac Branko Radačić, a tko će ovaj put, to sam Bog zna.

Oporba iz HDZ-a zasigurno neće, a hoće li se barem u jednoj od tri Berketove vijećnice nešto prelomiti da podrže rebalans, a poslije i proračun, tek će se vidjeti. Iako od vijećnica Vilić i Vidović nismo uspjeli doći do komentara, Gorana Kelam tek nam je kazala kako “zbog određenih pritisaka neće ništa komentirati te kako će svoj stav iznijeti na sjednici zakazanoj za srijedu”.

JAKOV ŽARKO
Snimio DUJE KLARIĆ / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 20:58