StoryEditorOCM
Dalmacijau segetu donjem

Obilježen 22. rođendan Trogirske bojne 114. brigade

Piše PSD.
2. srpnja 2013. - 19:50

U hotelu “Jadran” u Segetu Donjem, pripadnici 2. bojne “Kralj Tomislav” 114. brigade obilježili su 22. obljetnicu. U povodu toga pripadnici brigade i udruge proizišle iz Domovinskog rata te izaslanstvo Grada Trogira, predvođeno gradonačelnikom Antom Stipčićem i njegovim zamjenicima Filipom Anđelićem i Radovanom Slade-Šilovićem, najprije su položili cvijeće i upalili svijeće ispred središnjeg križa na gradskom groblju, gdje je don Dražen Balić služio odrješenje za poginule i umrle pripadnike te bojne.

Zatim je cvijeće položeno ispred spomenika brigade podignutog prošle godine u parku pokraj zgrade “Trogir holdinga” te u memorijalnoj kapelici u crkvi sv. Sebastijana na središnjem trgu, u kojoj se nalazi spomen-ploča s imenima poginulih branitelja s područja bivše trogirske općine.

Misu za poginule i umrle pripadnike 2. bojne “Kralj Tomislav” 114. brigade u katedrali sv. Lovre služio je dekan trogirskog dekanata don Pavao Piplica. S pijetetom se prisjetio onih koji su svoje živote dali za slobodnu i nezavisnu Hrvatsku, podsjetivši na dane stvaranja naše države te njezin ulazak u EU. U gradskom salonu čelnici nove gradske vlasti upriličili su prijam za pripadnike bojne.

Tijekom ratnih djelovanja postrojba je sudjelovala gotovo na svim bojištima. Kroz nju su prošla 1572 pripadnika, poginulo ih je 24, dok je teže ili lakše ranjeno njih oko 110 pripadnika. Postrojbom su zapovijedali brigadir Zdravko Klanac, bojnik Anto Vukadin, pukovnik Miljenko Ivanda i satnik Branko Žarković.

GORDANA DRAGAN

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 16:25