StoryEditorOCM
Dalmacijakupovanje vremena

Marušići: Bitangina žalba prikočila bagere

Piše PSD.
20. studenog 2014. - 22:14

Prije nešto više od dva tjedna “Slobodna” je po tko zna koji put izvještavala o borbi stanovnika Marušića za povratak starog okretišta za automobile koje im je, a sada već imaju i nekoliko pravomoćnih presuda koje to potvrđuju, uzurpirao njihov sumještanin Nedjeljko Bitanga.

Nekoliko su puta pred Bitanginu kuću stizali bageri i strojevi za rušenje bespravno izgrađenih objekata, no taj iskusni sudski vještak svaki put bi se nekim novim trikom spasio od rušenja. Posljednji u nizu takvih slučajeva dogodio se zadnjeg dana listopada kada je pročelnik omiškoga Komunalnog odjela zakazao rušenje parcele samo da bi komunalni redar zadužen za slučaj nakon dolaska na lokaciju odbio postupiti prema nalogu nadređenog.

Nakon tog skandala, omiški gradonačelnik Ivan Kovačić sazvao je sastanak na kojem je dogovoren novi i, mislilo se tada, konačni termin rušenja – ponedjeljak 17. studenoga.

U rješenju krivo ime

Dočekali su Marušićani i taj ponedjeljak, ali ne i povrat svog okretišta. Naime, samo nekoliko dana prije dogovorenog termina, u ured omiškoga gradonačelnika pristiglo je rješenje županijskog Upravnog odjela za komunalne poslove koje potpisuje Slobodanka Bakalić, a kojim se uvažava žalba Nedjeljka Bitange i, jasno, još jednom odgađa rušenje objekata na parceli.

– Naša pravna služba pregledala je rješenje i mogu reći da je riječ o sitnim proceduralnim propustima, poput krivo naznačenog imena ili obavljenog očevida bez prisutnosti stranke. Radi se o stvarima koje, po našemu mišljenju, nikako ne mogu utjecati na sam sadržaj rješenja. Grad ostaje pri stavu da se ide u rušenje – u izjavi za “Slobodnu” rekao je omiški dogradonačelnik Ivo Tomasović, koji nam nije mogao potvrditi novi datum za rušenje.

– Znate kako to ide. Moramo napisati novo rješenje, dostaviti ga svim strankama, pričekati odobrenje Županije… Bojim se da će se mještani Marušića morati još malo strpjeti – kaže Tomasović.

Do kada? To nitko ne zna. Vrlo vjerojatno do neke nove žalbe. Pravni sustav u Hrvatskoj, po tko zna koji put se pokazuje, funkcionira samo za one koji poznaju sve njegove trikove. Poput, recimo, sudskog vještaka Bitange.

Marin Katušić
snimio mario todorić/cropix

‘Ovo je smiješno’

Mještani Marušića, razumljivo, zgroženi su još jednom odgodom rušenja. Iako navikli na razočaranja, za mnoge je najnoviji propust kap koja je prelila čašu.

– Ne znam što još trebamo napraviti. Imamo sve moguće presude, imamo gradska rješenja u kojima jasno stoji da eventualna žalba ne odgađa rušenje i opet ništa. Kako je uopće moguće da Županijski odjel poništava rješenje Komunalnog odjela, ako su ga prije nekoliko dana odobrili? Kako tada nisu uočili propuste? Ovo je smiješno, tipična kupovina vremena. Jedini problem je što ova država sa svojim nebrojenim zakonima omogućava da se to radi praktički unedogled – izjavio je Lucijan Marušić, jedan od najžešćih boraca za povratak okretišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 03:15