StoryEditorOCM
DalmacijaILEGALNI DEPONIJ

Zaštićeni zeleni pojas u Kaštel Gomilici nasipavaju svim i svačim

Piše PSD.
8. ožujka 2015. - 00:35
Pokraj groblja u Kaštel Gomilici, na predjelu koji je po važećim prostornim planovima zaštićeni zeleni pojas, već nekoliko mjeseci odlažu se hrpe zemljanih iskopa, kamenja i smeća.
Prema riječima brojnih građana koji tu često prolaze, već nekoliko puta primijećen je narančasto-crveni višetonski kamion kipe, natovaren iskopanom zemljom koja je završila na privatnom zemljištu, mjestu gdje je zabranjeno obavljati bilo kakve zahvate.

Da stvar bude gora, deponirani materijal zahvatio je i tuđe parcele, a jedan od vlasnika, čiji su podaci poznati redakciji, kazao nam je kako je u više navrata reagirao prema nadležnima, no nikakve koristi od toga nije bilo.
- Očito je kako svatko radi što ga je volja. Ovaj ekocid događa se u pojasu koji je zaštićen, jer se nalazi uz samo groblje u Gomilici. U više navrata zvao sam komunalno gradsko redarstvo, ali ništa se nije pokrenulo.
Odgovori su uvijek standardni: Mi nismo za to nadležni. Pa tko onda jest, ako ne oni, pita se vlasnik zemljišta čija je parcela jednim dijelom zahvaćena i nasuta ilegalnim nasipima.

A što se nasipa uz gomiličko groblje pokušali smo doznati u gradskoj upravi, pitajući ih radi li se možda o nekom gradskom projektu, no iz Ureda gradonačelnika odgovorili su nam kako Grad nema nikakve veze s istovarivanjem zemlje te su nas izvijestili kako je na teren izišao komunalni redar zadužen za to područje te utvrdio da se radi o privatnom zemljištu nad kojim redari nemaju nikakve ovlasti.

- Kako se radi o zemljištu koje nije javna već privatna površina, komunalni redari nemaju osnove za djelovanje. Susjed čija je parcela nezakonito nasuta morao bi sve prijaviti Inspekciji zaštite okoliša, poručuju iz Grada.
A hrpa zemlje i kamenja na tom mjestu već je promijenila konfiguraciju tamošnjeg terena, te prijeti da upravo to mjesto bude još jedno nelegalno odlagalište građevinskog otpada, koje će u budućnosti biti teško sanirati.


JAKOV ŽARKO
FOTO: Z. BARIŠIN / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 13:36