StoryEditorOCM
DalmacijaBEZ NJIH NEMA MISE

Ča ih je lipo vidit uz oltar...

Piše PSD.
20. siječnja 2015. - 17:33
Za crkvu svetoga Nikole ili, kako kažu Šoltani, svetega Mikule, u Maslinici, osim starosti (jer je izgrađena davne 1706. godine), veže se još jedan kuriozitet. Na svetoj nedjeljnoj misi svećeniku pomažu i dvije ministrantice.

Naime, nije baš uobičajeno da djevojčice budu uz svećenika na oltaru, pa smo upitali jednu od njih – Linu Blagaić, kako je uopće došlo do toga da bude u toj ulozi te koji je njezin zadatak tijekom mise.

- Izgledalo mi je zabavno što je to moj stariji brat Luka radio svaku nedjelju. Kako je to pomagao don Daliboru Milini, pa sam htjela i ja, govori nam devetogodišnja Lina, pokazujući nam u toj malenoj crkvici na zapadnoj strani otoka Šolte što to sve oni obavljaju za vrijeme mise od 11.30 do 12.15 sati.

Don Dalibor nije strog

Prvo moraju odjenuti bijelu odoru ministranta, a stariji Luka, dvanaestogodišnjak koji je već tri godine ministrant, zadužen je za nošenje kaleža, hostije, okretanje misala, knjige.

- Ministrant sam od prve pričesti, a kako je meni zanimljivo, Lina je također htjela da i ona bude uz oltar. I evo joj sada prilika, od devetog mjeseca mi pomaže. No, ona za sada samo namješta kalež, uliva vodu i vino u kalež i čita Stari zavjet, govori Luka.

- I zvonim – dodaje još jednu obvezu Lina, koja zvonca kada svećenik diže kalež i hostiju u zrak tijekom obreda.

Istaknuli su nam i Lina i Luka te im majka Ivana Blagaić kako im je pomogao i don Dražen Radman, vjeroučitelj u šoltanskoj osnovnoj školi, da Lina i može biti ministrantica, a don Dalibor nije strog pa djeca s guštom obavljaju ovu nedjeljnu dužnost. Redoviti su na misi, jedino izbivaju iz crkve ako idu u Split ili su bolesni. Što, srećom, baš i nije često.

- Krasna su vam to dica, uz njih su još ministranti devetogodišnjaci Antonija Radman i Roko Dumanić, pa ih je četvero mladih i te kako lipo vidit uz oltar – mlade ministrante pohvalila je domaćica crkve Vanja Glavurtić, koja je zadužena za sve što se događa u toj maloj crkvici.

A i samo stanovništvo malog otočnog mista Maslinica raduje što djeca žele sudjelovati i u vjerskom životu mjesta. Mjesta u kojem je tek petnaestak mještana mlađih od osamnaest godina.

SANDRA BARČOT


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 01:27