StoryEditorOCM
Dalmacijaumijeće programiranja

Brački roboti super "otplesali"

Piše PSD.
6. siječnja 2015. - 10:13
Pehar, medalje za osvojeno prvo mjesto, nagradu za najbolju plesnu kategoriju, priznanje za treće mjesto... ponijeli su kućama iz Varaždina mladi brački robotičari.

Naime, u Varaždinu je održano prvo kolo Hrvatske lige RoboCup Junior Varaždin Open 2014., a u organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza, Udruge Robofreak i Udruge Hrvatskog društva za robotiku. Na natjecanju je sudjelovalo oko 200 učenika osnovnih i srednjih škola sa 77 ekipa, šezdesetak mentora i sudaca.

Brač su predstavljali učenici iz supetarske te bolske osnovne škole čija je zajednička mentorica Danica Plastić, profesorica tehničke kulture iz Osnovne škole Supetar i Bol. Uz mentoricu Plastić i svoj obol ovom zavidnom uspjehu mladih robotičara sa škoja dala je svojim stručnim savjetima i Lucija Špacal, nastavnice informatike OŠ Bol.

Mladi Boljani vratili su se kući s peharom i medaljom za osvojeno prvo mjesto u jednoj od sedam kategorija – za Najfora robota. Supetarani su osvojili treće mjesto u kategoriji RoboDance, no izborili su nagradu za najbolju plesnu koreografiju koju su sami i osmislili.

I učenici OŠ “Jelsa” (Jelena, Antun, Juraj, Tonko, Ana, Laura i Filip) ostvarili su zapažen nastup. Ekipa jelšanskih sedmaša “Profesor Baltazar” osvojila je osmo mjesto, a petaši kao “Dica s Pjace” deveto.

Učiteljica likovne kulture Željana Slaviček pomogla im je u izradi pozadine za pozornicu i kostimiranju robota, dok su uz pomoć učiteljice tehničke kulture Katije Barbić izradili robote (Magarac, Sunce, Kontejner i Profesor Baltazar), programirali njihovo kretanje i uvježbavali nastup.

“Dica s Pjace” su pjevala i plesala uz pjesmu “Jamajka” popularnog Gegota, hvarskog Boba Marleyja, dok je ekipa “Profesor Baltazar” uz robote Kontejner i Profesor Baltazar ispripovijedala baš zanimljivu priču o koristima recikliranja otpada, posebice plastičnog. Naravno, plesali su uz glazbu iz istoimenog crtanog filma.

Kroz ovo, ali i sljedeća dva kola koja će se održati u Dubrovniku i Supetru na Braču, bit će odabrani najuspješniji učenici, a potom na završnim pripremama selektirani i oni najbolji od najboljih, koji će u lipnju 2015. sudjelovati na Svjetskom natjecanju u Kini.
I. GOSPODNETIĆ
M. Crnčević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 03:29