StoryEditorOCM
DalmacijaJOŠ JEDNA TRADICIJA

Kolendavanje od kuće do kuće oživljeno u Solinu

Piše PSD.
29. prosinca 2014. - 12:19

Solinjani su ove godine oživili nekadašnju tradiciju kolendavanja koje je o Božiću prije bilo uobičajeno po cilom Solinu. Išlo se od kuće do kuće, kolendravat. Običaj je bija da bi najstariji o ramenu nosija klišanu torbu, a domaćini isprid čijih vrata bi se pivalo počastili bi jih kojon jabukon, narančon, suvin smokvama, orajima, mendulama. Ako bi bilo ladno kolendare bi pustili u kuću da se ugriju kod komina.

Ovoga je puta, u organizaciji solinske Turističke zajednice i Udruge Solinjani, oživija bokunić tih vrimena. Pivalo se tako u Solinu isprid kuće Boška i Franke Milanović, u portunu zgrade kod Ante Pleštine, matere mu Tonke i žene Jelene, te u dvoru Ivice i Tomislave Limić.

“Dobra večer Bog da, vrime ga je zvati, pa i našen Bošku razgovore dati...”, pozdravilo se tako svakog domaćina i prozvalo po imenu, a onda redon i druge ukućane.

Domaćini su solinske pivače lipo ugostili di god su došli, palo je i dosta veselih zdravica, a i priča kako je to nekoć bilo. U stanu kod Ante Pleštine tih se vrimena još sića njegova mater Tonka. Teta Tonka ima 83 godine i panti kako bi se ona s drugin ženama iz Majdana uputila po cilon Solinu pivat, a domaćini bi jih nudili fritulama, sokon ili vinon.
“Došli smo van kolendati, da nam date večerati, kome oraj, kome roščić, na dobro van doša Božić...”, zapivala nan je na kraju i teta Tonka pozivajući nas da se dođemo opet razgovarat o prošlin vrimenima.

Svi su domaćini bili oduševljeni i zahvalili su se na posjetu kolendara, a direktorica solinske Turističke zajednice Jelena Stupalo je kazala kako će i dalje nastojati oživljavati solinsku tradiciju koja živi još u sjećanjima ili knjigama. Kolendari su svoje pjevane čestitke završili u Gašpinoj mlinici gdje je uz program i bakalar bilo i službeno zatvaranje petodnevnog božićnog sajma.

U večernjim satima se, kao nekoć, zapalija badnjak u centru Solina, na glorijetu kod crkve Gospe od Otoka, te u Svetome Kaji kod crkve sv. Anastazija, gdje su priređene i žive jaslice.


Mia Sesartić


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 14:53