StoryEditorOCM
Dalmacijadobar potez

Gradonačelnik Ante Stipčić: Trogirani, oprostite zbog opomena

Piše PSD.
1. kolovoza 2014. - 22:59

Bura zbog opomena pred ovrhu koje je za navodno neplaćenu komunalnu naknadu, naknadu za uređenje voda te slivnu vodnu naknadu, Upravni odjel za financije i javnu nabavu pri Gradu Trogiru poslao na 3000 adresa, ne stišava se. I jučer su građani, uznemireni zbog toga što im u opomenama ne stoji razdoblje za koje su dužni, a posebno redoviti platiše, na drugom katu gradske zgrade “pjenili” od ljutnje i tražili obrazloženje.

Gradonačelnik Ante Stipčić odlučio je progovoriti o ovom “skandalu” i javno se ispričati građanima za to što je, kako je kazao, na temelju evidentiranog duga u poslovnim knjigama u računalnom programu izlista evidencije dugovanja došlo do nekoliko značajnih pogrešaka.

– Zbog toga sam tome Upravnom odjelu dao zadatak da tamošnji djelatnici obave detaljan uvid u evidenciju te da svakom građaninu posebno daju pravu informaciju o njihovim dugovanjima, ako ih imaju. Rok za razmatranje nastalog problema i davanja informacija produžen je tijekom cijelog kolovoza, tako da građani ne moraju žuriti – istaknuo je Stipčić. Izrazio je žaljenje što su se među dužnicima našli i oni koji su uredno podmirili svoje obveze te što to nije evidentirano u poslovnim knjigama. Pročelnik tog odjela Ivan Celio Cega upozorio je da se na opomenama nalazi pogrešan IBAN Grada te da je za tu pogrešku “kriv kompjutor koji je povukao krivi podatak iz baze”. Ispravni IBAN je HR 052500009184630007, dodao je.

U hodniku gradske uprave jučer je bilo pretijesno za brojne građane koji nisu štedjeli riječi kritike za nastale propuste dok su čekali svoj red za ulaz u ured po objašnjenja. Sijali su gorčinu i zbog toga što su u ovoj situaciji najbolje prošli neplatiše, kojima su dugovanja otpisana zbog zastare.

– To je nepravedno u odnosu na one koji redovito plaćaju i zbog toga odgovornost trebaju snositi oni koji ta dugovanja nisu naplatili na vrijeme – kazala je jedna umirovljenica ne želeći da joj navodimo ime.

– Zamislite, ispred mene u redu bila je žena koja ima dug još iz 2005. godine. Ovrha joj je došla na iznos od 3000 kuna. Zbog zastare otpisano joj je 2200 kuna, a za ostatak se nagodila da će ga podmiriti u tri rate. Kažite vi meni – je li bolje plaćati redovito ili se praviti lud i proći lišo? – ogorčena je ova sugrađanka.

Neslužbeno doznajemo kako će nakon ovih opomena pred ovrhu građani na svoje adrese dobiti ovrhe s kojima će se morati javiti u prostorije gradske uprave u zgradi “Trogir holdinga” radi otpisa dugovanja koja su otišla u zastaru. Procedura već viđena prije nekoliko godina. Neki se pitaju je li i tada najveću pogrešku učinilo računalo.

GORDANA DRAGAN

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 23:54