StoryEditorOCM
DalmacijaBRACERA RAZDORA

Nama 'Roditelj' ne treba, nego 950.000 kuna iz Turističke zajednice

16. veljače 2016. - 00:30
Supetar, 211215. Najvece mjesto na otoku Bracu se zimi priprema za dolazak iduce turisticke sezone. Na fotografiji: luka Foto: Nikola Vilic/CROPIX

Pozivamo Ministarstvo turizma i Ministarstvo financija te Hrvatsku turističku zajednica da u sklopu svojih nadležnosti obave nadzor poslovanja u supetarskoj Turističkoj zajednici. Istodobno se preporučuje gradonačelnici Ivani Marković koja je ujedno po funkciji predsjednica Turističke zajednice da javnom nabavom angažira ovlaštenu revizijsku kuću koja treba obaviti sveobuhvatnu reviziju i zakonitost cjelokupnog poslovanja u Turističkoj zajednici.

Tako su većinom glasova odlučili članovi supetarskog gradskog vijeća suočeni s činjenicom da dug Turističke zajednice prema Gradu Supetru s osnova boravišne pristojbe iznosi blizu 950 tisuća kuna, a imali su i dosta zamjerki na kupnju drvenog broda odnosno bracere „Roditelj“ staru preko stotinu godina koji guta novac s neizvjesnim ishodom i budućnošću.

Vijećnici su pozvali gradonačelnicu Marković i Turističku zajednicu da do kraja travnja predlože obostrano prihvatljivo rješenje za obročnu otplatu duga. Većina u gradskom parlamentu smatrala je da je to jedini način da se dobiju relevantni odgovori na poslovanje Turističke zajednice u minulom razdoblju i razloge nastaloga duga.

Za te zaključke ruke je podiglo sedam vijećnika, (pet SDP, jedan HSU i jedan HSS) dok njih četvero (tri Nezavisna i jedan HDZ) nisu bili za takovu odluku

Turistička zajednica, naime, s osnova boravišne pristojbe duguje gradu Supetru 944.531,26 kuna bez obračunate kamate. Taj dug počeo se akumulirati još 1998. godine, a njegov rast je, po riječima direktora ureda supetarske turističke zajednice Ivana Cvitanića zaustavljen 2013. godine od kada se boravišna pristojba uredno uplaćuje u gradski proračun.

Gradonačelnica Ivana Marković bila je 27. studenog lanjske godine predložila sporazum o obročnoj otplati duga prema kojemu se dug trebao platiti u 60 jednakih rata, počevši s 1. sinječnja 2016. godine.

Direktor ureda Ivan Cvitanić je kazao kako Turistička zajednica ne spori iznos dugovanja, ali bi predloženi način otplate ugrozio poslovanje Turističke zajednice i pripremu turističke sezone te zaustavio zacrtane projekte. Taj argument su vijećnici uvažili očekujući novi prijedlog. Nadalje, direktor Cvitanić smatra kako kod utvrđivanja duga treba uzeti u obzir i ona financijska sredstva koja je Turistička zajednica utrošila na razvoj Supetra kao turističke destinacije dok se gradski proračun nalazio u blokadi.

- Međutim, u gradskoj upravi nema nikakve dokumentacije, računa ili sporazuma koje bi to posvjedočili. Sve se to zbivalo prije pet godina, a spremna sam pomoći da se iznađe zadovoljavajuće rješenje, ali samo ono koje je utemeljeno na zakonu. Zato je potrebno i da revizija kaže svoju riječ - uzvratila je gradonačelnica Marković.

Raspravu je otvorio Lovre Kirigin (HSS) koji je iznio svoje zamjerke i zamjerke svoje stranke na rad direktora Cvitanića, a svoju raspravu zaključio je prijedlogom da se pozove revizija.

- Isto tako - kazao je vijećnik Kirigin - kao privatni iznajmljivač protiv toga sam da se boravišnu pristojba troši u propali projekt popravak bracere u koji je, po njegovim riječima, do sada utrošeno blizu 1,5 milijun kuna, bez ikakvih rezultata.

- Bilo bi puno bolje - dodao je Branko Jakovljević (HSU) - da se 200.000 kuna koliko je u proračunu Turistička zajednica za ovu godinu namijenila obnovi bracere uplate u gradski proračun na ime duga jer ćemo na taj način puno više učiniti za supetarski turizam. O brodovima ne znam ništa, ali sam pitao ljude koji imaju brodove i o brodovima znaju pa su mi svi posvjedočili da je kupnja drvenog broda bracere veliki promašaj.

Gita Dragičević, članica Turističkog vijeća, bila je drugačijeg mišljena. Ona, naime, smatra da je riječ o vrijednom projektu jer je bracera zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske i u sebi nosi kulturnu, povijesnu i simboličnu vrijednost. Zbog važnosti njezinu obnovu pomaže i Ministarstvo kulture.

Danica Baričević (HDZ) je prisnažila kako je i ona na jednoj od sjednica Gradskog vijeća priupitala što se događa s bracerom jer su je ljudi zaustavljali i pitali o sudbini toga broda. Rekli su joj kako umjesto da stoji u supetarskom portu 'pase travu' jer se nalazio, navodno, na popravku u Selcima na otvorenom prostoru. Ona se zajedno s Perom Maričićem (nezavisni) založila da Turističkoj zajednici treba omogućiti da kvalitetno pripremi sezonu, stoga rezanje njezinih prihoda zbog dugova u ovom trenutku ne bi bilo dobro, a nije ni dobro da se taj slučaj nepotrebno politizira.

Zanimljivo je spomenuti kako su gradski vijećnici kod usvajanja strategije Turističkog razvoja zaključili kako se bracera „Roditelj“ neće financirati gradskim novcem jer ne predstavlja strateški projekt vrijedan za supetarski turizam.


Baričević (HDZ): Gdje je gradonačelnica bila, šta je radila, zašto...

Vijećnica Danica Baričević (HDZ), koja je ponovno aktivirala svoj mandat, zatražila je, kroz vijećnička pitanja, od gradonačelnice Ivane Marković da podnese pisano izvješće o službenim putovanja u lanjskoj godini, gdje je bila, s kojom svrhom i koliko su iznosili ti troškovi.


Roso (Nezavisni): Imam tri pitanja

Ante Roso (Nezavisni vijećnik) postavio je tri vijećnička pitanja, a sva su se odnosila na Komunalno društvo Grad. Najprije je zapitao gradonačelnicu zna li koji su uvjeti potrebni za zapošljavanje voditelja sektora u KD Grad i treba li provesti javni natječaj.

Po njemu tu ima nepravilnosti jer se, primjerice, jedan gradski vijećnik zaposlio na sezonskim poslovima, a još uvijek radi pa ostaje nejasno po kojim kriterijima. Nadalje, smatra da postoje ozbiljne nepravilnosti oko sklopljene sudske nagodbe između KD Grad i djelatnika Petra Mandića, te drži da vijećnici imaju pravo znati bitne značajke sklopljenog ugovora s direktoricom tog komunalnog društva.

Na sva pitanja zatražio je pisani odgovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 07:51