StoryEditorOCM
DalmacijaLucky 4 You najbolji

U poslovni svijet stižu neki novi klinci: evo najboljih ideja s Poduzetničkog kampa u Solinu

Piše PSD.
5. listopada 2015. - 23:12
Nakon sedamnaest završnih prezentacija, te glasovanja sudionika i mentora, pobjedu ovogodišnjeg "Poduzetničkog kampa“ u Solinu odnijela je ideja "Lucky 4 You“, mobilni interpretacijski centar koju su prezentirali Jakša Vidović, Josip Lažeta, Krešimir Raguž i Toni Tošić, studenti Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, smjer računarstvo.

A, sve je friško i započelo kada je član tima Jakša Vidović odlučio izraditi završni rad na temu samoodržive stanice. Ideja se razvijala te je s vremenom prerasla u ideju samoodržive info stanice. Nakon razgovora s dugogodišnjim prijateljima i kolegama sa FESB-a dogovoreno je i osnivanje tvrtke "Chain Technology“, a potom se izradila i prva stanica, pričaju nam studenti.

- Grad Split i Turistička zajednica grada Splita su nam ponudili opciju postavljanja info stanice u trajektnu luku i samim tim nas motivirali na daljnji rad. U toj fazi je uslijedila i prijava na Poduzetnički kamp Solin 2015. Nakon četiri dana savjetovanja sa mentorima, radionica i prezentiranja, ideju smo unaprijedili u mobilni interpretacijski centar, koji je novitet, kako u Europi, tako i u svijetu. Fokus je stavljen na informiranje o sadržaju ruralnih područja putem tableta koji se nalaze na stanici. Korisnici stanice bi u par klikova mogli dobiti informacije o lokalnoj jedinici, primjerice koja bi zanimljiva mjesta trebali posjetiti, gdje mogu ručati, gdje iznajmiti auto, gdje se nalaze bankomati i slično, ali i kako doći do tamo. Stanica se napaja putem obnovljivih izvora energije, a uz informacije pruža i uslugu punjenja više mobilnih uređaja različitih vrsta te besplatan pristup internetu za najviše trideset uređaja – pojašnjavaju mladići.

- Gdje će stanice biti za početak smještene, to ćemo tek vidjeti, no svakako će dobro doći za sve ruralne sredine koje nemaju priliku pružati takve informacije o smještaju, lokalitetima, razonodi i slično, a i slabija je pokrivenost besplatnim internetom - vele naši sugovornici.

U tim im se pridružio i kolega Mate Tokić, stručni prvostupnik - inženjer elektonike, jer posla će, nakon ove pobjede, sada biti po cijeli dan.

MIA SESARTIĆ
FOTO: VLADIMIR DUGANDŽIĆ/CROPIX

Drugo mjesto društvenoj igri

Drugo mjesto je osvojila društvena igra „Go heart" koju su osmislili Vanja Pastuović i Nikola Barbarić u kojoj se zadaci temelje na pozitivnim vrijednostima (obiteljska, prijateljska i poslovna verzija). Na trećem mjestu je Luka Mimica, magistar kiparstva sa svojom idejom „Ponesite kući otok", originalnim autorskim suvenirom.

Riječ organizatora


- Naš program je intenzivan, dinamičan i vrlo koristan svim poduzetnicima koji su sudjelovali na njemu jer u jednom vikendu od ideje bez kristalno jasne slike na kraju kampa smo dobili prezentere i buduće poduzetnike kojima je kristalno jasno kako i u kojem smjeru će krenuti sa svojom idejom. Pobjednika je bilo teško odabrati jer je bilo puno kvalitetnih. Na kraju je u „fotofinišu" pobijedila ideja samoodrživog info pulta koja je tijekom Kampa postala mobilni interpretacijski centar - kazala je Ivana Ninčević, predsjednica Poduzetničkog centra Solin, organizatora ovog Poduzetničkog kampa, ističući kako će pobjednik kao nagradu dobiti punu konzultantsku uslugu Poduzetničkog centra Solin, izlaganje na štandu na sajmovima Saso, Gast pro i Gast, objavu u katalozima sajmova i na web-u sponzora Kampa Sajam Split i medijsku promociju projekta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 16:57