StoryEditorOCM
Dalmacijabožić u prološcu

Marijan Župić: Ako triba, glumit ću i magarca

Piše PSD.
25. prosinca 2014. - 14:15
Na sam blagdan Isusova rođenja, po tradiciji dugoj već 15 godina, u koritu presušene rijeke Suvaje u Prološcu prikazat će se jedinstvene žive jaslice. U 17 sati s prvom scenom naviještenja anđela Mariji i Josipu, pa sve do završne scene vatrometa i čestitanja Božića, Bibliju se čita na otvorenom, i to ne samo dvjestotinjak glumaca amatera, nego i na tisuće onih koji dođu vidjeti to prološko čudo.

– Tako će biti i ove godine, tako će biti dok bude Prološca – odlučno nam započne priču jedan od aktera jaslica još od 2000. godine Marijan Župić, poznatiji kao Vukas ili, kako ga u Prološcu zovu, Herod. Već 15 godina glumi rimskog namjesnika koji je, eto, ostao zapamćen kroz povijest kao negativan i opasan lik.

– Da, Herod sam, tako su mi namijenili moji prijatelji koji su zajedno s ostalim entuzijastima organizirali prve žive jaslice – veli Marijan, jedan od najpoznatijih estradnih pjevača u Imotskoj krajini.

– A znadete li kako je to bilo prihvatiti ulogu Heroda? Moja obitelj svake nedilje u crkvi, svi u pjevačkom zboru, a ja odjednom Herod, opasan lik koji traži Mariju i Josipa, traži Maloga Isusa da ga ubije. No, ja sam pristao, jer što naš Kubala, Paško, Đelo i ostali organizatori kažu, tako se mora i postupiti. Kažem ja Kubali – prijatelju moj, ja ću za naše jaslice igrati što god mi se kaže. Ako triba glumit magarca, onoga koji stoji zajedno s kravom u Isusovoj štalici, Vukas će ga glumiti, samo da jaslice uspiju. I tako, evo, punih 15 godina.

Kažu mi da sam isti Herod, a i sam ne znam kako je taj luđak izgledao. Kažu, također, da je bio korpulentan, ja to jesam, da je imao odlučan glas i naređivao svima, da su ga svi slušali. Ajde, glas imam, ali da me svi slušaju, to je malo teže. Trudim se odglumit koliko mogu, žena mi šije haljine, svaku godinu drugačije, a bogme i skuplje, bez obzira na krizu. Za to triba imati novca. Vele da je Herod bio bogat. Lako mu je bilo onda, a da ga je protresla ova naša kriza, pita bi ga bi li moga minjat haljine i uniforme – sa smiješkom nam govori Marijan.

U Prološcu kažu da se više potroši robe da se uredi Heroda nego za pola ostalih glumaca. Razlog je više nego jednostavan – Marijan je korpulentan pa mu treba materijala za kostime.

Braco Ćosić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 09:07