StoryEditorOCM
Dalmacijaparaliziran život

Bura bez milosti: vatrogasac na Lovrincu slomio kuk; Splitski Stožer za zaštitu: 142 oborena stabla, 300 kontejnera...

Piše PSD.
6. ožujka 2015. - 20:00
19.00 - U petak popodne je održana sjednica Stožera za zaštitu i spašavanje grada Splita na kojoj su sudjelovali predstavnici svih komunalnih poduzeća i gradskih ustanova koje su u pripravnosti i rade pojačano zbog orkanske bure koja već dva dana puše na širemu splitskom području i za sobom ostavlja golemu štetu, navodi se u priopćenju iz grada Splita.

Broj intervencija splitskoga KBC-a i Ustanove za hitnu medicinsku pomoć nije bio iznad uobičajenoga. Pripadnici HGSS-a su u stanju pripravnosti, a Državna uprava za zaštitu i spašavanje u Splitu u protekla dva dana imala je više od 2000 poziva. Najveće štete utvrđene su u kampu Stobreču i na hali sajma GAST-a.

Splitska Javna vatrogasna postrojba s dobrovoljnim vatrogasnim društvima Splita, Žrnovnice i Slatina imala je u četvrtak i petak 166 intervencija na uklanjanju srušenih stabala, fasada, krovova. Na nekoliko mjesta vatrogasci ne mogu raditi dok se vjetar ne smiri, a posljedice nevremena uklanjat će zajedno s Parkovima i nasadima sigurno do polovice idućeg tjedna. Pripadnici postrojbe Civilne zaštite grada Splita, njih 30-ak, podijeljeni su po skupinama, stavljeni na raspolaganje Javnoj vatrogasnoj postrojbi i komunalnim poduzećima te im pomažu u manje složenim intervencijama, navodi se u priopćenju.

U priopćenju se ističe da izvješća komunalnih poduzeća i službi govore o 110 oštećenih prometnih znakova i šest uništenih semaforskih lanterni te 300 razbacanih kontejnera, a do 14 sati na području grada i mjesnih odbora pala su 142 stabla i 17 stupova javne rasvjete, i to 12 u Splitu i pet u Žrnovnici i Slatinama.

Oštećene su četiri autobusne nadstrešnice, a uz glavne prometnice na području Javne ustanove Park-šume Marjana srušeno je 10 stabala i oštećeno 19 vozila.

Stožer će i dalje pratiti stanje te će, ovisno o njegovu razvoju, odlučiti o daljnjim postupcima. Po prognozama meteorologa, očekuje se da će bura oslabiti, a kad se načine konačna izvješća, grad Split spreman je u sklopu svojih zakonskih mogućnosti pomoći u ublažavanju posljedica nastale štete, navodi se na kraju priopćenja Stožera za zaštitu i spašavanje grada Splita.

166 - intervencija imali su profesionalni vatrogasci i pripadnici i DVD-a "Split", "Žrnovnica" i "Slatine"
110 - oštećenih prometnih znakova
300 - razbacanih kontejnera
142 - oborena stabla
17 - oborenih stupova javne rasvjete
6 - uništenih semaforskih lanterni

N.L.

17.30 - U brojnim intervencijama koje je izazvala bura, nažalost,jedan je vatrogasac ozlijeđen. Kako nam je kazao Ivan Kovačević, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Split, kolega je u četvrtak navečer slomio kuk prilikom sprječavanja kamionske prikolice na Lovrincu da završi na cesti.

Tom prilikom se poskliznuo i pao na kuk, pa je odmah tijekom večeri prebačen u bolnicu, gdje je operiran. Operacija je dobro prošla, i naš se vatrogasac dobro oporavlja.

N.L.

15:40 - Dvije ozlijeđene osobe, od kojih je jedan vatrogasac, oko 70 oštećenih vozila, više od 250 intervencija vatrogasaca u Splitu, Kaštelima, Podstrani, Solinu, Žrnovnici i Slatinama, tri nasukana teretna broda, mnogi oštećeni građevinski objekti, među kojima i šator Sajma GAST, posljedica su orkanske bure koja od jučer ujutro puše na srednjem dijelu Jadrana, po podatcima Hidrometeorološkog centra Split, s udarima i jačim od 160 kilometara na sat.

Orkanska bura nosila je kontejnere za smeće, rušila stabala, prometne znakova, dimnjake, tende i okapnice, nosila velike plakate, krovne konstrukcije, reklame i fasade.

12:45 -
Dio Velebitske ulice od raskrižja s Bračkom, prema Žnjanu otvoren je za promet.

11.15 -
U galeriji donosimo nove fotografije srušene fasade u Slavićevoj, te iz Stobreča.

10.50 -
Još jedan burni video iz Splita:




10.20 -
Jučer je na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske, uslijed orkanske bure, zabilježeno oštećenje ukupno 67 vozila. Oštećenja su nastala udarima kontejnera za smeće, padanjima stabala, prometnih znakova, krovnih konstrukcija i fasada zgrada.

Na širem području Splita bura je odnijela dijelove limenih krovova sa zgrada dva poslovna objekta, dok je u mjestu Ruda, na sinjskom području, odnijela limeni krov sa skladišta - priopćila je jutros PU splitsko-dalmatinska.

10.10 -
"Split i okolica imaju najjači vjetar u županiji. Najviše poslaimaju djelatnici HEP-a i vatrogasci koji imaju toliko puno poziva zaintervencijama da ih moraju odrađivati po prioritetima", kazao je zaHinu dežurni djelatnik Centra 112.

Ljudi i danas zovu Centar, koji je jučer primio više od tisućupoziva, jer bura lomi stabla, električne stupove, reklame, raznipredmeti padaju s prozora i balkona, pa se pješacima savjetuje da nehodaju pored zgrada. Jutros je jak nalet bure u Šižgorićevoj ulicislomio bor koji je pao na parkirane automobile i oštetio ih. Čak četiribora pala su na Sirobuji, u Stobreču je velika reklama odlomljena sazgrade. Bura čupa krovove, baca vozila, motocikle i plovila.

Tri teretna broda koji su se jučer nasukali na Marjanu i kodSlatina na Čiovu ni danas ne mogu biti odsukani jer je vjetar čak jačinego jučer, rekao je Hini lučki kapetan Davor Vidan. No to su brodovibez posade, u njima nema goriva i ulja, pa nema opasnosti za okoliš, ane ugrožavaju niti druga plovila jer je pomorski promet u prekidu, rekaoje Vidan i dodao da će Brodospas će krenuti u akciju odsukavanja čim sevrijeme smiri, a prognostičari smirivanje bure najavljuju za popodne.

Na Makarskom primorju danas je situacija nešto nego jučer jenoćas prestala kiša, koje u protekla 24 sata palo je 50 litara po metručetvornom, no bura se ne stišava, puše oko 80 kilometara na sat sorkanskim udarima od 145 kilometara na sat, informacija je Gradskogcentra Osejava iz Makarske.

Na Biokovu snijeg je prestao padati, temperatura se spustila naminus 8 Celzijevih stupnjeva, visina snijega je pedesetak, a u nanosima iviše od dva metra.

"Dugo godina radim na odašiljaču HRT-a na Biokovu ali nikada dosada toliko snijega, kao što je bilo jutros, kada su ulazna vrata uobjekat HRT-a bila su do tri četvrtine visine zatrpana snijegom, snijegje bio viši od mene", rekao je voditelj smjene na biokovskom odašiljačuHRT-a Petar Babić.

Gradski centar ne preporuča vožnja automobilom prema biokovskimvrhovima jer prometnica sve zatrpana snijegom, a na mjestima i visokimsniježnim nanosima.

Prema podacima DHMZ-a od 9 sati, olujna bura na splitskom i makarskom području puše brzinom od 80 do 90 kilometara na sat.

9.30 - Tijekomnoći iščupalo je veliki bor star koliko i kvart, možda i više.Koliko mi je poznato, na sreću, nitko nije stradao, osim ove nesretneOpel Astre. Iz Parkova i nasada došli su motornim pilama ukloniti granekoje smetaju prometu, a trenutačno nitko ništa ne radi. Valjda čekamovatrogasce koji će znati što dalje - javila nam je čitateljica.

Slične fotografije stigle su nam iz Šižgorićeve ulice, dok su na Marjanu još uvijek nasukani brodovi.


9.00 -
Pod naletima bure urušio se dio fasade na splitskoj Zdravstvenoj školi.Učenici su evakuirani.




8.55 - Evo kako se jutros vozi brzom cestom Solin - Klis:




8.40 -
U cjelosti su se obistinile prognoze o strašnoj cikloni Rea koja je poharala Jadran, donijela snijeg i kišu, ali i orkansku buru, prvu marčanu buru po kojoj će se ova ciklona itekako pamtiti. Donijela je ciklona Rea i rekorde, kaže nam Rade Popadić iz 'Crometea'.

–Sve se događa onako kako smo i najavili, poremećaj vremena stigao je još u srijedu, a glavnina udara je tijekom četvrtka. Bura je puhala nevjerojatnom brzinom na sjevernom Jadranu preko 200 kilometara na sat, a na splitskom je području nadmašen rekord s početka veljače jer su službeno udari bure od čak 156 kilometara na sat. – kaže Rade Popadić.

Dok je većinu Dalmacije 'udarila' burom, ciklona Rea se na jugu obrušila kišom pa je tako nevjerojatan rekord zabilježen u Krvavici kod Makarske od čak 304.6 litara oborine (kiše i susnježice) po kvadratnome metru. Na obližnjoj postaji Makarska Vrpolje izmjereno je 258 litara oborine .

Ekstremna kiša zabilježena je i u Dubrovniku gdje je u tijeku jučerašnjeg jutra palo čak 119 litara kiše, što je više od mjesečnog prosjeka za ožujak koji iznosi 102 litre. Ukupno je u 24 sata u Dubrovniku palo 214% prosječne mjesečne količine kiše za ožujak. Od početka godine u Dubrovniku je palo 539 litara kiše, što je gotovo polovica prosječne godišnje količine koja iznosi 1159 litara.

Zanimljivo je da je u Dubrovniku palo više kiše nego što prosječno padne u najkišovitijem mjesecu u godini, a to je studeni sa 151 litrom.

Narod kao i obično zna govoriti kako apokaliptične prognoze nisu dobre, no pokazale su se potpuno opravdanim jer je bura lomila grane, rušila, stabla,paralizirala pomorski promet, okretala automobile, tegljač na Brzoj cesti Solin- Klis. Po čemu je onda ova ciklona drugačija od drugih pitali smo Popadića?- Prije svega po velikoj razlici u tlaku zraka na relativnom malo području. Primjerice, u četvrtak je tlak zraka će na otvorenom moru južnog Jadrana bio oko 1000 hPa na razini mora, a u isto vrijeme prizemni tlak zraka na krajnjem sjeverozapadu Hrvatske bio je oko visokih 1025 hPa. Tako velika razlika u tlaku zraka (gradijent tlaka zraka) uvjetovala će vrlo vjetrovito vrijeme u cijeloj zemlji, a najjača bura puhala je podno Velebita i velikom dijelu Dalmacije. – kaže pojašnjava PopadićPodsjetimo kako je još uvijek na snazi crveno upozorenje preko Metealarma koje je uoči ciklone izdao DHMZ.

Što nas čeka u petak? I dalje bura, na mahove orkanska, a posebno valja pripaziti na hladna jutra u Zagorii u subotu . S danima vikenda bit će sve toplije, no bez obzira na to ciklona Rea, sada je sigurno nije tek obična marčana bura već jedna od najsilovitijih ciklona koja će se itekako pamtiti.
OJDANA KOHAREVIĆ

8.20
- Šatori na Žnjanu, u sklopu Sajma Gast, nisu izdržali. Pod naletima bure srušio se dio dvorane 2. Zato je policija zatvorila dio velebitske ulice, i to od raskrija te ulice s Bračkom, pa prema Žnjanu, jer prijeti opasnost od urušavanja cijele konstrukcije.

Inače, šatori na žnjanu testirani su na brzinu od 200 km/h, ali nisu izdržali.

PSD, N.L.

7.00 Od 07,30 sati na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog ostaje zabrana prometa samo za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila). Ukinuta je zabrana prometa za sva vozila., javlja HAK u 7 sati

U priobalju puše orkanska bura, brojne su ceste zatvorene za sve skupine vozila. Zimski su uvjeti na većini cesta u Lici, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema. Trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto. Isključivanje teretnih vozila na autocesti A1 je na odmorištu Modruš u smjeru Splita.

U Splitu je u 6 sati izmjerena brzina vjetra od 27 metara u sekundi i temperatura od 7 stupnjeva, te je uz Zavižan (28 m/s) najvjetrovitiji je u Hrvatskoj .

Splitski centar 112 dobio je tijekom noći i jutra brojne pozive gradjana, a vatrogasci su intervenirali na puno muesta, mahom uklanjajući oborena stabla, kontejnere, dijelove fasada i slično.

Iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji obilazak za sva vozila, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, je autocestom A1 do čvora Sveti Rok i dalje državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina (DC50 i DC27) te obrnuto, uz obaveznu zimsku opremu.

Ukinuti su zimski uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru. Sve skupine vozila mogu prometovati iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci, i obrnuto. Dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica još je zatvorena za sve skupine vozila zbog vjetra, tako da je obilazak za sva vozila starom cestom kroz Gorski kotar (DC3) između čvorova Kikovica i Delnice. U
 Slavoniji su kolnici mjestimice mokri i skliski od kiše. Mogući su odroni zemlje i kamenja, posebice na dionicama kroz gorja.

Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme.

Pomorski promet

U prekidu su:
• trajektne linije: Valbiska-Lopar, Prizna-Žigljen, Stinica-Mišnjak, Biograd-Tkon, Sumartin-Makarska, Sućuraj-Drvenik, Split-Rogač, Split-Supetar, Split-Vis, Split-Stari Grad, Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac-Molat, Zadar-Brbinj, Sobra-Prapratno;
• katamaranske linije: Žirje-Kaprije-Šibenik, Vis-Split, Rogač-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Jelsa-Bol-Split, Korčula-Hvar-Split, Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Rijeka, Ist-Molat-Zadar, Zadar-Iž-Rava, Zadar-Silba-Olib-Premuda, Zadar-Rivanj-Sestrunj-Božava-Zverinac i Zadar-Sali-Zaglav;
• brodske linije: Mali Lošinj-Unije-Susak, Zadar-Sali-Zaglav, Zadar-Iž-Rava, Trogir-Drvenik Veli-Drvenik Mali, Vodice-Šepurine-Prvić Luka-Zlarin-Šibenik, Suđurađ-Lopud-Koločep-Dubrovnik;

U prekidu je međunarodna trajektna linija: Split-Ancona.
Trajekt na liniji Brestova-Porozina prevozi samo osobna vozila i teretna vozila do 5t nosivosti.

Cestovni promet opširnije

Zbog orkanske bure za sav promet zatvoreni su:
• autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje,
• autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica,
• autocesta A7 između čvorova Draga i Šmrika,
• dionica državne ceste DC1 Korenica-Udbina-Gračac-Knin,
• Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene,
• DC52 Špilnik-Korenica,
• državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54),
• državna cesta Dobroselo-Mazin (DC218),
• Paški most,
• most dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku,
• ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac, ŽC5203 Srb-Brotnja i ŽC Perušićka Kosa i Čanak.
Samo za osobna vozila otvorene su:
• riječka obilaznica (A7) na dionici Čavle-Kikovica (A6) te
• dionica državne ceste DC25 Gospić-Karlobag.
Na brzoj cesti DC1 od Dugopolja prema Splitu prometuju samo osobna vozila, zbog prevrnutog terenog vozila. U smjeru Dugopolja zabrana je prometa za sva teretna vozila i autobuse na kat, zbog vjetra. Ostala vozila prometuju obilazno starom kliškom cestom (ŽC6253).

Na Podravskoj magistrali (DC2) na izlazu iz Suhopolja prema Slatini promet teče jednim trakom, naizmjence, zbog prometne nezgode.

Zimski su uvjeti na cestama:

u Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju:
• ŽC5030 Platak-Kamenjak,
• ŽC5032 Crni Lug-Mrzle Vodice-Gornje Jelenje,
• ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak,
• ŽC5110 Klenovica-Alan, ostale županijske i lokalne ceste na području Delnica i Gornjeg Jelenja.
u Lici i Dalmaciji:
• A1 na dionici Gospić-Maslenica (za sve skupine zatvorena dionica Sv.Rok-Posedarje),
• DC1 Vaganac-Korenica-Udbina,
• DC25 Korenica-Gospić,
• DC27 Gračac-Zaton Obrovački,
• DC42 u mjestu Poljanak,
• DC50 Gospić-Gračac,
• DC218 Užljebić-Dobroselo,
• DC222 Bisko-Čaporice-Trilj-GP Kamensko,
• DC522 Udbina-Gornja Ploča,
• ŽC5201 Selište-Prijeboj,
• ŽC5203 Dobroselo-Brotnja,
• LC59122-Ledenik i
• LC59123-Konjsko.
Zbog vode na kolniku zatvorene su ceste:
- ŽC3156 Mala Gorica-Žažina i
- ŽC3229 Bjeljavina-Staro Selo.

Na Jadranskoj magistrali (DC8) u mjestima Gradac i Soline promet teče jednim trakom, naizmjence, zbog oštećenja kolnika.

Od 05. do 20. ožujka zbog razminiranja zatvara se državna cesta DC38 Pakrac (DC5)-Brestovac (DC51) na dionici Mijači-DC38-DC69-Orljavac kod "Kamenske Striježevice". Promet će se propuštati svakog punog sata po 15 minuta. Razminiranja neće biti nedjeljama i u dane blagdana.

Zbog radova na održavanju kroz tunel Učku do 09.03.2015. godine prometuje se uz posebnu regulaciju prometa.

Zbog vode na kolniku zatvorene su ceste:
- ŽC3156 Mala Gorica-Žažina i
- ŽC3229 Bjeljavina-Staro Selo.

PSD
FOTO: JAKOV PRKIĆ, VOJKO BAŠIĆ, TOM DUBRAVEC / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 00:30