StoryEditorOCM
DalmacijaVRIME OD JEMATVE

Bit će ovo jedna od boljih godina za vrgoračke vinare

Piše PSD.
19. rujna 2015. - 10:00
U punom je jeku berba u vrgoračkom vinogorju, jednom od najvećih u Hrvatskoj. O ovogodišnjoj jamatvi enolog Goran Franić nam je kazao
- Klimatološki gledano, vrijeme od cvatnje do zrenja za stolne i vinske sorte bilo je idealno. Imali smo malo oborina, a puno sunčanih dana. Stolne sorte dale su iznimno kvalitetno grožđe, uz obilan urod, negdje četiri kilograma po trsu, ovisno o sorti i načinu uzgoja - kaže Franić.

Mnogi su ovih dana iskoristili lijepo vrijeme i počeli s berbom, vinogradi su puni, a jedan dio grožđa već se prodaje po tržnicama diljem Hrvatske, najviše na splitskom TTTS-u.

- Ovo vrijeme je idealno za nakupljanje šećera i ostalih mineralnih tvari, pa bih preporučio vinogradarima da ne žure s berbom, jedino ako grožđe nije ugroženo od truleži. Rane vinske sorte, bijele i crne, kao chardonnay, već su obrane. Obilaskom vinograda po vrgoračkom vinogorju može se zaključiti da su prinosi dobri, a ponegdje iznad prosjeka (2,5 kg po trsu, op.a).

Sadržaj šećera kreće se od 16 do 25 posto, dok se ukupne kiseline približavaju minimumu od pet grama po litri - istaknuo je Franić.

S obzirom na navedene parametre, moglo bi se reći da bi ovo mogla biti dobra, čak i jedna od najboljih godina za vinare.
- Za sada smo na dobrom putu da se ponovi 2007. i 2011. godina, kojih se vinari rado sjećaju, jer su se proizvodila vrhunska vina - zaključio je Franić.

Ako otkupna cijena grožđa bude dobra, te hrvatsko tržište ne preplavi uvozno strano grožđe, ponajprije makedonsko, kao što je bio slučaj prethodnih godina, vrgorački vinogradari mogli bi reći kako je ova vinogradarska godina bila vrijedna težačkoga truda.


M. PRIMORAC


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 17:10