StoryEditorOCM
Dalmacijaspas za poljoprivrednike

Stanislav Štambuk: Led će ubiti nametnike, pogoduje maslini i lozi

Piše PSD.
8. siječnja 2015. - 23:50
Velike hladnoće mogle bi donijeti i velik urod maslina, grožđa i drugih kultura. Potvrđuje nam to mr. Stanislav Štambuk, viši stručni savjetnik u Poljoprivrednoj savjetodavnoj službi Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo.

– Niske temperature, koje su se spustile ispod nule, pogoduju maslini i lozi, ali i drugim kulturama. Na taj se način ubijaju svi nametnici, kao što je to bio slučaj s velikom zimom 1996. i 2012. godine – kaže Štambuk.

U ovo vrijeme, na početku godine, maslina miruje i zapravo “uživa” u niskim temperaturama, no neki su maslinari počeli s radovima poput orezivanja, pa smo stručnjaka upitali je li vrijeme za škare u masliniku.

– Vidio sam i ja da su neki počeli s rezidbom, no ja bih preporučio da pričekaju nekoliko tjedana da malo zatopli. U ovo vrijeme, i malo poslije, može se prskati fungicidima na bazi bakra i insekticidima, a budući da je bilo vlažno, to je pogodovalo paunovu oku pa bi protiv tog nametnika trebalo prskati i u veljači – savjetuje Štambuk.

Što se tiče vinograda, i loza je u fazi mirovanja, pogoduje joj hladnoća. Što treba lozi u ovo vrijeme, pitamo stručnjaka.

– U ovo vrijeme dobro je politi i lozu. Ona miruje pa bi je prije pupanja trebalo politi već sada – kaže Štambuk.

I ostalim kulturama pogoduje ovakvo vrijeme, a na veliku hladnoću nisu otporni jedino agrumi, limuni, naranče i grejpovi, koje je već trebalo “obući” i tako ih zaštititi jer Velike hladnoće u samo nekoliko sati mogu osušiti plodove.
Ovakvo stanje u agrometeorologiji pogodno je za sve kulture, tvrdi i dipl. ing. Marko Vučetić, agrometeorolog iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

– Iako su duge hladnoće izostale jer su hladne faze potrajale samo nekoliko dana, ovo je vrijeme znatno bolje od lanjskoga. Južno vrijeme pogoduje širenju štetnika, pa ove zime vlasnici mogu biti mirni – kaže Vučetić.

OJDANA KOHAREVIĆ
FOTO: BRANIMIR BOBAN/CROPIX


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 00:18