StoryEditorOCM
Dalmacijanema mira među maslinama

Mještani Vinovca: Uvalit će nam bombu. Ekološku!

Piše PSD.
29. listopada 2014. - 20:54
Tik iza suhozida kojim se odvaja Šibensko-kninska od Splitsko-dalmatinske županije, u mjestu Vinovac, općina Marina, novo je žarište sukoba u toj općini. U krugu od 300 metara, naime, nalazi se arheološki lokalitet s grobnicama iz srednjeg vijeka, malo iznad je cesta i hidrant s vodom, gdje se tijekom ljetnih mjeseci pune cisterne kako bi donijele vodu žednoj Zagori i zaseocima koji još nisu priključeni na vodovodnu mrežu, a niže ispod ceste – ekološka bomba!

Barem nam tako uzrujano govore četvorica mještana Vinovca, svi prezimena Ćaleta jer dolaze iz istoimenoga zaseoka u zagorskom dijelu Marine.

‘Ovo je naše blago’

– Svi smo vam mi maslinari. Ovdi je područje od oblice i mastirinke, pola milijuna stabala te uljarice ovdi je zasađeno. Kao i brojni vinogradari, jer ovdi najbolje uspijeva čuveni babić, ima poviše i preko 150 tisuća trsova babića starog i do trideset godina, pa višnje maraske i smokve. To je naše blago, čista ekologija, mir i dobra zemlja, radišni ljudi... I evo ti sad njih, deponij nam ovdi smištaju – uglas su nas na tromeđi polja između Primoštena, Rogoznice i Grebaštnice dočekali Ćalete, i to redom Ivan, Marjan, Pajo i Jere.

Ne vjeruju oni, naime, svojim očima da je prije deset dana na području planirane radne zone Vinovac sada smješten deponij.

– Iskopali su rupu, sada ograđuju i, eno, vidi kontejnere doli – pokazuje nam Pajo, dok Marjan objašnjava da je radna zona Vinovac izbačena iz GUP-a, a od 5. studenoga 2013. godine na stranicama Općine stoji da se radi studija za komunalno poduzeće, no nije im jasno što su sada ti kontejneri tu, ispod njihovih nasada.

– Sada će i spalionicu ovdi napraviti i ode nama naša poljoprivreda, čist zrak i sve što smo do sada radili u dim... – zgrožen je i Ivan, kao i ostali mještani koji su, eto, odmah i novinare upozorili kako se nešto ilegalno radi nedaleko od njihove zemlje, doduše, na općinskom zemljištu, no vrag nikada ne spava. Počnu s kontejnerom, dva..., a onda dođe i centar za gospodarenjem otpadom.

– Možda i Lećevicu planiraju ovdi preseliti? – pitaju se usplahireni mještani, koji će ovdje organizirati mirni prosvjed i pokazati čelnicima da ne žele deponij i spalionice smeća u svojem dvorištu. Već su i dopise pisali Ministarstvu zaštite i okoliša, zvat će i inspekcije, pa neka se utvrdi o čemu se radi.

– Ne znaju ni naša tri predstavnika iz Mjesnog odbora Vinovac što se radi, nema nikakve odluke, a dva milijuna kuna utrošeno je u dokumentaciju da ovdi bude Radna zona Vinovac na nekih 80.000 kvadrata, da bi nam sada smetlište napravili – govore dalje Ćalete, pokazujući nam nedaleko od zone i nasade smilja i lavande.

Sve je krenulo u tom poljoprivrednom zamahu, pa ih itekako plaše postavljene ograde na 500 kvadrata prekopane zemlje, gdje se u jednom kutu polako gomilaju kontejneri i otpad.

Zeleni otoci i dvorišta

– Nema mjesta ni za kakvu paniku. Ni deponija, ni spalionica smeća! Radimo reciklažno dvorište, koje nam nalaže zakon o zbrinjavanju otpada. Digla se panika bez razloga, što nam je i razumljivo, no mi privremeno moramo imati dvorište gdje se odlaže i razvrstava otpad, a zatim i odvozi – cijelu priču nešto smirenijim glasom iznosi Dragan Jakus, direktor marinskoga komunalnog poduzeća, čije smo radnike upravo zatekli na tom dijelu od 500 kvadrata čije se ograđivanje dovršava.

Tu se drveni otpad slaže u jedan dio, plastični otpad u kontejnere, odnosno baje označene žutom bojom, papir u zeleni, a staklo u plavi.

Jakus ističe da po Zagori ima dosta ilegalnih deponija, a dosta su ih, oko 90 posto, već sanirali, no morali su zakonski stvoriti uvjete za razvrstavanje otpada. Ovdje se neće dovoziti kućni otpad, nego samo onaj za reciklažu. Već su u pregovorima s tvrtkama koje otkupljuju i prerađuju papir, staklo i plastiku.

– Nema opasnosti ni za nasade ni za ljude! Reciklažno dvorište moramo imati, kao što u mjestu moramo imati zelene otoke – rezimira Jakus, dok nas s prostora Jerebuša, gdje se nalazi Radna zona Vinovac, ispraćaju mještani – četvorica Ćaleta.

Nevjerica i nepovjerenje uvukli su se među njih, jer ih priča o reciklažnom dvorištu baš i ne smiruje. Strah ih je da se iza brda ipak nešto krupnije ne valja. Dobro će sve biti ako ostane tek na dvorištu, a ne stigne, na muku njihovu, do – spalionice...

sandra barčot

Načelnik Mamut: Pa zar bih ja uništavao moju Zagoru?

Nema deponija, nema spalionice. Samo odvajanje! Pa zar bih ja uništavao Zagoru i moju Bliznu?, s protupitanjem nas je dočekao načelnik općine Marine Ante Mamut na naš upit zar se umjesto radne zone u Vinovcu radi deponij smeća.

– Reciklažno dvorište radimo na 500 kvadrata, i to privremeno. Evo, sve je navedeno u Planu gospodarenjem otpadom Općine Marina za 2014.-2020., na što nas obavezuju i zakonski propisi. Na Vučje brdo ide kućni otpad, ovdje u Vinovcu sada ćemo imati dvorište za odvajanje otpada, plastike, metala, stakla, drva, papira...

Skupljamo smeće koje moramo sortirati i dati tvrtkama koje recikliraju otpad. Ugovori se već potpisuju, a ja još jednom molim mještane da ne bacaju smeće na ilegalne deponije, po vrtačama, niz brda...

Sanirali smo ih dosta, za onaj na Rastovcu dobili smo i prijavu jer ga nismo pravovremeno sanirali. I kako bismo ubuduće izbjegli nove prijave, kao i onu da ne poštujemo zakonske obveze pri gradnji reciklažnog dvorišta, krenuli smo na ovo u Vinovcu. Sutra će tu “Marinski komunalac”, općinsko komunalno poduzeće, parkirati i svoja vozila, bit će i novih zapošljavanja, a sada radi dvadeset djelatnika, naglašava Mamut, iznoseći i ove podatke:

– Kupili smo 60 kontejnera, te 2000 kanti od 120 litara za kućni otpad, te šest velikih kontejnera, odnosno baja. Država nas tjera da usklađujemo sve u vezi s gospodarenjem otpadom, premda ona nije riješila ono najvažnije, centar u Lećevici.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 23:37