StoryEditorOCM
DalmacijaMAKNITE JE 4 KILOMETRA DALJE

Prosvjed na Kamešnici: Granica mi je selo prisikla na dva dila!

Piše PSD.
18. lipnja 2015. - 19:02

U organizaciji Udruge dragovoljaca veterana Domovinskog rata (UDVDR), u srijedu je kod kontrolnog punkta granične policije MUP-a Bili brig na Kamešnici održan mirni prosvjed zbog nezadovoljstva građana lokacijom izgradnje “Stalnog graničnog prijelaza za pogranični promet Bili brig”.

Unatoč kiši, na prosvjedu se okupilo oko 200 građana iz okolnih naselja Obrovac (sinjski), Bajagić, Gljev, Gala, Glavica i drugih, čije obitelji od davnina imaju posjede na jugozapadnoj strani Kamešnice.

Prosvjednici tvrde da se prijelaz ne gradi uz granicu, nego puna četiri kilometra unutar teritorija Hrvatske.

– Naši poginuli hrvatski branitelji i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman okreću se u grobu kad vide kako se rastače hrvatski teritorij – kazao je fra Ivan Dotur, župnik župe Bajagić-Obrovac.

– Za ovu i sve granice Hrvatske ginuli su naši preci i branitelji tijekom Domovinskog rata, a sada se zbog neznanja, nezainteresiranosti ili krajnjeg nemara odgovornih bez riječi povlačimo i svoj teritorij prepuštamo susjednoj državi iako ona na ovaj prostor nikada nije polagala pravo niti ga je tražila – kazao je Dražen Efendić Tade, predsjednik UDVDR-a Sinj i glavni organizator prosvjeda.

Pismo vladajućima

U pratnji policije organizatori prosvjeda poveli su novinare do gradilišta prijelaza, a potom i do početka Trnovih poljana i kamenom ozidanog “korduna” za koji tvrde da predstavlja staru i jedino prihvatljivu granicu između Hrvatske i BiH.

– Ovo s granicom je tragikomedija. Ja sam se u Obrovcu rodio, odrastao i tu živim. Iz sela ne izlazim, a granicu prelazim. Zar nije apsurd da idući iz moje jedne kuće u drugu, a obje su u Obrovcu, ne smijem ponijeti sira ili mesa jer je te proizvode strogo zabranjeno prenositi preko ovakvih prijelaza – ogorčen je prosvjednik Bože Runje.

– Probleme imamo i mi pripadnici HGSS-a i planinarskih udruga. Da bismo ovim smjerom izišli na Kamešnicu, najprije moramo otići na Kamensko prijaviti se da idemo, doći ovdje i otići na Kamešnicu, a onda ponovno otići na Kamensko i odjaviti se kako bismo zakonito mogli ući na teritorij EU-a – kaže proslavljeni alpinist Stipe Božić, uz to i član Vijeća za domovinsku sigurnost predsjednice RH.

Darko Gavrić Čerčo
, član HGSS-a i splitske planinarske udruge “Dinaridi”, došao je također podržati prosvjednike jer, kaže, Kamešnicu poznaje kao vlastiti džep i zna da granična crta nije ni blizu gradilištu prijelaza.

– U Sarajevu su 1999. Tuđman i Izetbegović potpisali sporazum o razgraničenju. Taj sporazum nije ratificirao ni Dom naroda BiH, ni Hrvatski sabor, pa nije ni obvezujući.

Mješovite međudržavne komisije radile su od 2001. do 2004. u uredima da bi poslije 2004. izlazile na teren i utvrđivale graničnu crtu. Ovdje postavljena granična crta ne odgovara međunarodno priznatim granicama, odnosno avnojevskim granicama Hrvatske i BiH u trenutku raspada Jugoslavije – kaže Gavrić.

– Danas smo jasno iskazali svoje nezadovoljsvo. S ovoga skupa uputit ćemo pismo Saboru, Vladi i predsjednici RH. Zahtijevamo da se odmah obustave radovi i gradnja prijelaza izmjesti na stvarnu granicu. Upozorit ćemo ih da je ovo naš posljednji mirni čin.

Ako ne reagiraju, blokirat ćemo cestu – poručio je Efendić.

PIŠE: Toni Paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 00:36