StoryEditorOCM
DalmacijaUsusret 300. sinjskoj alci

Alkari u Europskom parlamentu

Piše PSD.
4. svibnja 2015. - 11:14
Skupina od 50-ak alkara i alkarskih momaka ovoga ponedjeljka odlazi u dvodnevni posjet Bruxellesu gdje će Europi i svijetu najaviti jubilarnu 300. sinjsku alku koja će se održati 9. kolovoza.

S alkarima u Bruxelles putuju zamjenica gradonačelnika Sinja Kristina Križanac, gvardijan Franjevačkog samostana i svetišta Gospe Sinjske fra Petar Klapež i Zlatko Ževrnja, župan splitsko-dalmatinski. Domaćin alkarima je hrvatski europarlamentarac i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Andrej Plenković (HDZ/EPP).

Ovoga ponedjeljka alkare će u glavnom gradu Kraljevine Belgije primiti hrvatski veleposlanik dr. Mario Nobilo.

Poslije defilea alkara u svečanim odorama centrom Bruxellesa alkari i alkarski momci sudjelovat će u svečanom misnom slavlju u katedrali Saint Michel et Gudule na čijim će se stepenicama fotografirati za sjećanje na prvi boravak sinjskih vitezova u EU prijestolnici.

U utorak program će, poslije posjeta Parlamentariumu, početi svečanim mimohodom ispred Europskog parlamenta i fotografiranjem ispred zastava 28 zemalja EU-a.

Zatim slijedi dvosatno upoznavanje alkara o Europskom parlamentu i njegovu funkcioniranju te susret sa zastupnicima Europskog parlamenta iz Hrvatske.Glavna svečanost, poslije mimohoda, bit će otvaranje izložbe fotografija u povodu 300 godina Sinjske alke. Izložba će se otvoriti u mezaninu “Yuhudi Menuhin” Europskog parlamenta.

Na prigodnoj svečanosti govorit će Andrej Plenković, Antonio Tajani, potpredsjednik Europskog parlamenta, Zlatko Ževrnja, Kristina Križanac i alkarski vojvoda mr. Ante Vučić.

U prigodnom programu nastupit će klapa Sinj.

Toni Paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:20