StoryEditorOCM
Dalmacijaljuti na zagreb

Ogorčeni boduli: Puštate nas s otoka samo jednom na dan

Piše PSD.
10. siječnja 2015. - 18:00
S novom godinom stigle su i nove iskaznice za otočane koji tek za jedno polazno-povratno putovanje dnevno, bilo trajektom, bilo katamaranom, imaju pravo na povlaštenu, nižu cijenu. Pitaju se tako otočani – zašto im se opet iz Zagreba ograničavaju prava? Upravo u vezi s tim obratila nam se i Ana Andrijić, koja sa suprugom i dvoje male djece živi u Korčuli.

Ljuti, naime, Korčulanku Anu što netko u Zagrebu smatra kako ima pravo odlučivati o tome što je to “realna potreba za prijevozom”. Tako su joj na njezin upit o smanjenju prava korištenja povlaštenog otočnog prijevoza odgovorili iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Činovnici ne shvaćaju

– Nažalost, ti činovnici moraju shvatiti kako je svaki otok, kao i svaki otočanin, priča za sebe. Evo realnih, životnih primjera pa neka mi onda ponovno pošalju odgovor u kojem stoji, citiram: “Otočanima nisu smanjena prava na povlašteni prijevoz u javnom pomorskom prijevozu...”

Iznosi Ana što to muči otočane, pa je navela primjer broj jedan:

– Mi koji živimo na Korčuli, kad odemo ujutro u Orebić, iskoristili smo svoje pravo na “putnu kartu s popustom za jedno polazno-povratno putovanje dnevno”. Dakle, za taj dan smo gotovi s otočnom iskaznicom. Ne daj Bože da nam se popodne dogodi da moramo u Dubrovnik u bolnicu, a Hitna nas neće voziti jer nismo životno ugroženi i moramo platiti kartu po punoj cijeni.

Ima Ana još jednu otočnu priču, i to kako vas ova nova odluka “veže” i stopira i ako želite s jednog otoka na drugi.

– A što s povlaštenom kartom kada odem na Hvar, odakle sam rodom, posjetiti roditelje. Ujutro idem katamaranom, no ne mogu i natrag istom linijom jer je katamaran na relaciji Split – Hvar – Korčula otkazan zbog lošeg vremena. Moram onda iz Starog Grada za Split trajektom, a to je linija na kojoj nemam pravo na povlašteni prijevoz budući da sam ujutro kupnjom katamaranske karte za povratak i odlazak s Korčule već iskoristila svoj otočni “bonus” od jedne karte tog dana.

A mene čeka iz Splita ponovno kupnja još jedne trajektne karte kako bih došla do Vele Luke, pa onda otokom 40 kilometara do Korčule. I što su mi to olakšali? – pita mlada Korčulanka, koja je, kao i suprug, fakultetski obrazovana, oboje su zaposleni te žele da im i djeca ostanu živjeti na škoju.

Kapi u moru problema

Slijedi još jedna priča.

Tijekom putovanja iz Splita za Velu Luku iznosi nam jedan putnik još nevjerojatniju štoriju. Tog jutra stigao je on u Split autom koristeći liniju Korčula – Orebić, pa zatim Pelješcem cestom do luke Trpanj i trajektom do Ploča.
Kada je došao kupiti kartu u Splitu za povratak brodom za Velu Luku, službenica mu je odgovorila da je svoja prava za povlaštenu kartu za taj dan iskoristio jer je već kupio dvije karte... Naravno, gospodin se iživcirao i službenica mu je na svoju ruku prodala kartu po povlaštenoj cijeni.

Također, evo primjera obitelji, vlasnika otočnog obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva, koja je putovala na sajam u Zagreb preko Vele Luke. Došli su ujutro rano u Velu Luku, trajekt ide u 6 sati, kupili kartu, stali autom u red i na kraju se zbog gužve toga jutra nisu ukrcali... Nakon toga, morali su poništiti kartu, vratiti se natrag u Korčulu, nekih 40 kilometara preko otoka, kako bi došli na trajekt Trpanj – Ploče.

No, kako je trajekt iz Trpnja bio tek u podne, što im nije odgovaralo zbog dugog puta do metropole, morali su se vratiti kući po otpremnicu za svoje proizvode s OPG-a jer su bili prisiljeni sada ići preko Neuma, preko granice, kroz drugu državu.

– Ovo su samo kapi u moru problema s kojima se otočani svakodnevno susreću, a ova odredba o otočnim iskaznicama i ograničavanju putovanja definitivno nas vraća unatrag. Pa se čudimo zašto otoci izumiru – žalosna je Ana Andrijić.

sandra barčot, foto: paun paunović / cropix


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 20:30