StoryEditorOCM
ArhivaTreći put

Petrov i Prgomet: Nećemo poduprijeti ni SDP-ovu ni HDZ-ovu koaliciju

Piše PSD.
23. rujna 2015. - 17:54
Predsjednik MOST-a nezavisnih lista Božo Petrov i Drago Prgomet, čija je Nezavisna inicijativa pristupila MOST-u, istaknuli su u srijedu kako nisu ničiji "trojanski konji" i neće poduprijeti ni HDZ-ovu niti SDP-ovu koaliciju.

"Premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović imao je priliku pokazati što zna i može i nema pravo na istu priliku jer nije zaslužio ponovno voditi hrvatsku državu. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u svoju koaliciju strpao je sve ono vođeno po načelima - želimo vlast", kazao je Prgomet na konferenciji za novinare.

Upitao se kako netko može glasati za koaliciju u kojoj su oni koji bi banke stavili iznad države pa sve do onih koji bi na izbjeglice slali vojsku. Uz to, upitao se kakva je to koalicija u kojoj su oni koji će se bez problema zauzimati za gay brakove s onima koji bi zdravstveni odgoj izbacili iz osnovnih škola. "Ta koalicija u startu ima tvorničku pogrešku", smatra Prgomet koji će biti nositelj liste u prvoj izbornoj jedinici.

Drži i da takva koalicija ne bi stala niti u, kako je rekao, politički ruksak Milana Bandića, u koji može svašta stati.

Poručivši kako je ovo početak "dobrog, prelijepog i dugog prijateljstva", istaknuo je i da Hrvatska treba ozbiljne promjene u kojima će izgrađivati institucije države te koje će jačati pravnu državu. Naglasio je kako ne pristaju na nacionalni niti socijalni populizam, jer te dvije vrste populizma, istaknuo je, nude samo oni koji nemaju nemaju odgovore na konkretne probleme.

Prgomet je kazao da će se u promjenama zalagati za Hrvatsku "bez ograda i žica" i koja će biti dio Europe kakvu danas propagiraju demokršćani Angele Merkel. Također, žele jasno definirati ulogu države jer za njih država nije poduzetnik već je njezina zadaća regulirati tržišno gospodarstvo te donositi zakone i okvire u kojima će gospodarstvo biti socijalno pravedno i ekološki prihvatljivo.

"Želimo malu državu koja se neće uplitati u individualne slobode i neće određivati tko će s kim živjeti, tko će i u koju crkvu ići", istaknuo je. Prgomet je kazao i da su spremni za reformu javne uprave koja će nagrađivati one koji rade, a ne one koji dolaze na posao.

Drže i da je Hrvatska prevelika država za ovako malu zemlju jer imamo prevelik broj jedinica lokalne uprave i samouprave i agencija. Zalagat će se i za smanjenje broja ministarstava, broja saborskih zastupnika, agencija ureda i savjetnika te za smanjenje broja županija, gradova i općina.

Žele osloboditi prostor za investicije te porezima srednjem sloju omogućiti dostojanstven život od rada. Prgomet je kazao kako će se zalagati i za bolji obrazovni sustav koji je spoj teorije i prakse te svakom djetetu omogućiti jednako pravo i mogućnosti za školovanje.

"Programom se obraćamo biračima, prije svega pristojnim ljudima koji vole Hrvatsku, ali ne mrze nikoga - biračima, koji poštuju vrijednosti izgrađene na europskim i kršćanskim civilizacijskim korijenima, ali im ne smeta ako netko piše ćirilicom ili je gay. Obraćamo se onim biračima koji žele da naša platforma bude glas razumne Hrvatske i koji će na dan izbora bez grča u želucu zaokružiti naše kandidate", kazao je Prgomet.

Izrazivši zadovoljstvo što im se pridružio i Drago Prgomet sa svojom nezavisnom inicijativom, Petrov je kazao da je MOST postao jedina alternativa HDZ-ovu i SDP-ovu sustavu i njihovim uhljebničkim koalicijama. Istaknuo je i da je Prgomet kao zamjenik predsjednika HDZ-a mogao birati fotelju , ali je izabrao teži put. "Prgomet je čovjek koji ne pravi ideološke podjele već se bavi ozbiljnim problemima koji potresaju Hrvatsku", kazao je.

(H)
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 06:22