StoryEditorOCM
Dalmacija‘scraping’

Spremni ste uništiti svoj ribarski brod? Prijave su do 18. ožujka

Piše PSD.
24. veljače 2015. - 21:22

Nakon objave u Narodnim novinama, i službeno se počela provoditi mjera Europske unije “Privremena obustava ribolovne aktivnosti”, a zainteresirani ribari za uništavanje svojih brodova zahtjeve mogu slati preko sustava Agronet do 18. ožujka 2015. godine.

Riječ je o namjenskoj i nepovratnoj naknadi vlasnicima ribarskih plovila, u iznosu od 4,7 milijuna eura, koji svoje ribarice namjeravaju odvući u rezalište ili ih pak prenamijeniti, primjerice za turističku djelatnost. Tako se svi hrvatski ribari koji se više ne žele baviti ribarstvom mogu javiti na ovaj natječaj Ministarstva poljoprivrede, a ako zadovolje sve uvjete, za uništavanje svojih brodova dobit će novac.

U Ministarstvu se nadaju da će se kroz takozvani scraping brodova uništiti oko četrdeset ribarskih brodova te da će se na ovaj način domaća ribarska flota smanjiti za oko pet posto. Primjerice, po toni broda vlasnik bi trebao dobiti oko 2500 eura, pa se tako za brod od 100 tona dobiva iznos od 250 tisuća eura, od kojega vlasnik sam treba platiti i sve troškove vezane uz uništavanje broda. Nakon što brod bude izrezan u rezalištu, po okončanju kompletnog postupka vlasnici će dobiti novac.

Zbog strogih pravila koja nameće EU za ovu mjeru uništavanja ribarskih brodova, zainteresirani su brojni dalmatinski ribari. Navodno je više zainteresiranih negoli je predviđeno mjerom od 4,7 milijuna eura. U Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju ističu da se za sudjelovanje na ovom natječaju svi ribari moraju registrirati u Evidenciji korisnika potpora u ruralnom razvoju i ribarstvu, kako bi dobili korisničko ime i zaporku kojima mogu pristupiti aplikaciji Agronet.

STANISLAV SOLDO
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:14