StoryEditorOCM
DalmacijaPOTRAŽILI SMO ODGOVORE...

Građani po ulici zaustavljali našeg novinara, slali nam mailove: Kaštelani, evo zašto vam smrdi kanalizacija

Piše PSD.
23. rujna 2015. - 17:24
Cijelo ljeto duž Kaštelanske ceste širi se nesnosan smrad.

Što smrdi, građane to zanima, pitala je to i na sjednici kaštelanskog Gradskog vijeća vijećnica Marinka Parčina i aktualizirala problem kojemu je, po svemu sudeći, uzrok novoizgrađeni kanalizacijski sustav.

Krenimo redom. Od ove godine, kao što smo već izvještavali, Kaštelani se mogu pohvaliti izuzetno čistim morem, za što zasluge uglavnom idu Ekoprojektu i usmjeravanju dijela postojeće kanalizacijske mreže u njegov sustav, no u isto vrijeme duž Kaštela mjesecima se osjeća nesnosan smrad fekalija. Uzrok - kanalizacijski sustav Ekoprojekta.

Još prije dvije godine pojavili su se problemi sa smradom u Jerčićevoj ulici u Kaštel Sućurcu, a potom i uz Cestu dr. Franje Tuđmana u Kaštel Novom i Kaštel Štafiliću. Oba puta iz Ekoagencije kazali su kako taj smrad predstavlja ‘dječje bolesti’ novog kanalizacijskog sustava te kako je to česta pojava povezana s malim brojem priključaka na sustav, jer dugo vrijeme prolaska otpadnih voda, u kombinaciji s meteorološkim prilikama, poput južine ili visokih temperatura, dovodi do neugodnih mirisa.

A razlog malom broju priključaka, dakako, nepostojanje je sekundarne mreže.

Isto tako, iz Ekoagencije kazali su da dio smrada dolazi i zbog protuzakonitog korištenja novoizgrađenog sustava, poput ilegalnih priključaka i pražnjenja septičkih jama.

Iako su se mnogi ponadali da će vremenskim odmakom broj priključaka biti veći, a smrad manji, to se, sudeći prema smradu na kaštelanskim ulicama, nije dogodilo.

- Od smrada se ne može živit. Ne traje to po cijele dane, ali kad naiđe, to je nesnošljivo. Ljudi pokrivaju nos, doslovno se ne može disati - veli nam Kaštelanka koju smo zatekli u Kaštel Starom.

Da je stanje zaista takvo potvrdio je i dogradonačelnik Mili Novak koji je vijećnici Parčinia odgovorio kako je točno da duž Kaštelaske ceste smrdi, a glavni razlog je nedovoljna količina fekalija u glavnom kolektoru.

- Intezivno razgovaramo s predstavnicima Vodovoda i kanalizacije koji je preuzeo upravljanje nad sustavom. Obećali su nam kako će kroz mjesec ili dva izgraditi i postaviti oduške, kako bi smrad mogao ići u zrak. Na dosta mjesta se sada nalazi i oborinska i fekalna odvodnja, a na razdvajanju se intenzivno radi. Uz to, problem su i građani koji se ilegalno spajaju na sustav, pa često provodimo akcije začepljavanja tih ispusta - kazao je dogradonačelnik Novak.

A sami građani se snalaze na razne načine kako bi zaustavili širenje smrada. Šahte se pokrivaju tapetima, zatvaraju se otvori na šahtama pur pjenom, negdje rade i aparati za varenje...

Zbog smrada od kanalizacijskog sustava svaki se tjedan ulijeva od 50 do 100 metara kubnih vode u crpne stanice kako bi se ispralo cjevovod i odstranio fermentirani dio. Kako su nam svojedobno rekli u Ekoagenciji, očito je riječ o problemima koji se javljaju sa svakim novim sustavom, pa tako ovih dana čitamo i o sličnim problemima u Karlovačkoj te Primorsko-goranskoj županiji, gdje je također rađeno na novim kanalizacijskim sustavima.

Očito je da tehnologija ne prati ljudske resurse i obratno, pa će vjerojatno problem smrada u Kaštelima potrajati još određeni broj godina, dok se makar djelomično ne riješi sekundarna kanalizacijska mreža.

PIŠE: Jakov ŽARKO,
FOTO: Božo VUKIČEVIĆ/CROPIX












Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 09:00