StoryEditorOCM
DalmacijaISPOVIJEST

Ravnatelj Parka prirode Biokovo: Da sam kriv, ovog razgovora ne bi bilo

Piše PSD.
23. rujna 2015. - 19:23
Prozivke LAG-a Adrion, odnosno dijela predstavnika jedinica lokalne samouprave, koji su protiv novog Prostornog plana Parka prirode Biokovo, u središte zbivanja “ubacile” su i novog ravnatelja ovog zaštićenog prostora.

Dan uoči sastanka “općinara” s Ankom Mrak-Taritaš, ministricom graditeljstva, pod čijom se ingerencijom radio PP za zaštićeno područje koje ga nije imalo punu 21 godinu, za čelnika parka imenovan je Velimir Vidak-Buljan.

Radi se o bivšem gradonačelniku Makarske, te članu Upravnog vijeća PP-a Biokovo, dobro upoznatim sa svim zbivanjima.

Tek vam je započeo četverogodišnji mandat, a već su izbili problemi. Što je sporno u predstavljenom planu?

- Pitanje rasprave oko plana ne smatram problemom. To je dio radnih aktivnosti koje sam i očekivao kad sam se javio na natječaj za ravnatelja. Same prozivke od strane Adriona ne smatram utemeljenima. Ovaj plan ne ograničava razvoj. Dapače, on ga promiče, ali sprječava bezvlašće i divljanje u prostoru, a možda baš to nekome ne odgovara. Usvajanjem plana omogućit će se legalizacija objekata izrađenih u parku, a i rekonstrukcija pastirskih stanova, promiču se turističke zone u zaleđu Biokova, te se omogućava izgradnja žičare. Većina primjedbi jedinica lokalne samouprave, je, po mojim saznanjima, usvojena.

PRIMITIVNI NAPAD

Ono što smatram spornim su same granice parka na određenim područjima, ali to ne može biti razlog da se plan ne usvoji jer i u okviru tih granica razvoj nije ograničen. Osim toga, granice su podložne promjenama. I mi kao Park prirode ćemo vjerojatno po usvajanju plana zatražiti izmjene granica parka jer smatramo kako bi park trebalo proširiti na određena područja, te da bi, na primjer, na predjelu Topići u općini Baška Voda granicu trebalo povući na prirodniji način.

Koliko vam za novu funkciju štete prozivke i prijave zbog kaznenih djela napravljenih kada ste bili gradonačelnik?

- Same prozivke doživljavam kao dio tipičnog predizbornog primitivnog hrvatskog političkog folklora. Prvo bih vas ispravio - nema napravljenih kaznenih djela. Da jesu, mi danas vjerojatno ne bismo razgovarali. Nije mi jasno, svugdje u normalnom svijetu, pa ponekad i u Hrvatskoj, čovjek je nevin dok mu se ne dokaže krivnja, a ja sam kriv i kad sam dokazao da sam nevin. Pa moje su kaznene prijave sudski pravomoćno odbačene. Nemam se namjeru nikome pravdati ni braniti, ali sve kaznene prijave koje su podignute protiv mene podignute su tijekom izborne kampanje 2001., kada sam bio nositelj liste SDP-a na lokalnim izborima.

Bez obzira na to što sam znao da nisam kriv, ja sam se odmah po podizanju kaznenih prijava svojevoljno iz moralnih razloga povukao s liste, iako je lista koju sam vodio dobivala više od 43 posto glasova, i iz politike.
Trebalo mi je 14 godina da budem pravomoćno oslobođen svih optužbi. Što sam sve prošao to znamo samo ja i moja obitelj. I što bih sada trebao cijeli život biti talac tih lažnih optužbi? Pa osobe koje su podizale te kaznene prijave su pravomoćno optužene za klevetu.

Zašto se do sada nije donio plan PP-a Biokovo?

- Prostorni plan PP-a Biokovo ima dugi i mukotrpni put donošenja i koštao je jako puno. Stari prostorni plan Parka prirode i spomen-parka izrađen je 1983. te stavljen izvan snage 1994. Tek je 1999. započela izrada novog plana, kada je Ministarstvo zaštite okoliša povjerilo izradu Županijskom zavodu za prostorno uređenje u Splitu. Izrađivač je od 1999. do 2007. samo napravio kartografsku podlogu i prednacrt tekstualnog dijela plana.

Na naš upit izrađivaču dobili smo odgovor da se izrada prostornog plana Županije zakomplicirala, pa zbog toga kasni i izrada plana PP-a Biokovo. Ustanova je aktivno sudjelovala na izradi plana, izražavali smo nezadovoljstvo glede sporosti u izradi prednacrta, a posebno glede nekompetentnosti pojedinih autora teksta i prijedloga mjera, te smo u veljači 2003. zatražili od Ministarstva raskidanje ugovora s izrađivačem i novi natječaj. Nikad nismo dobili odgovor.

ZAŠTITA KRAJOBRAZA

Zakonom o prostornom uređenju iz 2007. nadležnost izrade prostornih planova prešla je u ingerenciju Zavoda za prostorno planiranje. Državni zavod za zaštitu prirode tek je 2008. započeo aktivnosti na izradi stručne podloge za prostorni plan PPB-a. Stvari su se zahuktale tek 2010., kada je Državni zavod za zaštitu prirode u suradnji s Upravom za zaštitu prirode Ministarstva kulture i našom ustanovom započeo ozbiljan rad na izradi stručne podloge zaštite prirode. Konačna verzija stručne podloge za prostorni plan posebnih obilježja PPB-a donesena je 2012., a 2013. održana je prethodna rasprava za izradu plana PP-a Biokovo.

Koja je Vaša vizija PP-a Biokovo? Kako ga zaštititi i “iskoristiti” za razvoj grada i susjednih općina?

- Zaštita krajobraznih i kulturnih vrijednosti PP-a mi je na prvom mjestu, a tek onda korištenje. Možda malo kontradiktorno, ali bez zaštite nema ni razvoja. Ako dopustimo preveliko korištenje Parka, izgubit ćemo sve ono na čemu se vrijednosti Parka temelje. Ne možemo Biokovo pretvoriti u rivijeru. Svakako ćemu nadzirati i kontrolirati sve zahvate u prostoru koji ove vrijednosti mogu ugroziti, a posebno na vrijednim i osjetljivim lokalitetima starih pastirskih stanova na vršnom dijelu Biokova. Na Podglogoviku, Lemešinim docima, malom vrhu i Lađenoj.
Moja vizija je potpuno isključiti prometovanje motornim vozilima parkom jer ona izazivanju najveća onečišćenja. Naravno da to nije moguće provesti preko noći, ali je vrlo vjerojatno i izvedivo uvođenjem elektromobila i drugim načinima prijevoza. Tu se nadamo i potpori Ministarstva i ministra Zmajlovića.

A kako iskoristiti Park?

- Pa naravno - održivim i pametnim razvojem na dobrobit grada i susjednih općina. Do sada su posjetitelji uglavnom obilazili park vozilima, došli do Sv. Jure i vratili se nazad. Postupno ćemo im ponuditi sve više ciljanih izleta: foto-safari, organizirani posjet poučnoj geološkoj stazi, biciklističke staze, organizirani posjet planinara, posjete sakralnim objektima... Lokalno stanovništvo može imati značajne koristi od ekoloških proizvoda koje može prodavati posjetiteljima parka, pa ću posebnu pažnju posvetiti razvoju agro-turizma i autonomnoj gastronomskoj ponudi Biokova, što će povezati cijelo područje u jednu cjelinu. U planu je žičara, prezentacijski centar, izgradnja novog ulaza u park sa Saranča, adrenalinski park na Donjoj gori...

Vaši prvi projekti i akcije?

- Prvi projekt na kojem ću inzistirati je donošenje Plana upravljanja, budući da on određuje osnovne ciljeve zaštite, očuvanja, financiranja i korištenja Parka. Poradit ću na suradnji s općinama i gradovima u području Parka. Posjet svim općinama i načelnicima i dogovor za daljnji zajednički rad je prva akcija koju ću poduzeti. Nakon toga planiram razgovor sa svim vatrogasnim društvima, lovačkim udrugama, planinarskom društvima na području Parka.

Projekti su povrat tradicionalnih akcija i događanja kao što su Eko-etno u Zagvozdu i klesarska radionica u Velikom Godinju, te uređenje prezentacijskog centra u Makarskoj.


PIŠE: Sandra BARČOT,
FOTO: Ivo RAVLIĆ/CROPIX

Za što ga se teretilo

Vidak-Buljan bio je optužen za nekoliko kaznenih djela, među ostalim i da je Grad Makarska za vrijeme njegova gradonačelnikovanja od njegove tvrtke Miva-Mak unajmljivao kemijske zahode.

USKOK-ova optužnica teretila je Vidak-Buljana i da je protivno Zakonu o nabavi roba i usluga, bez prikupljanja drugih ponuda, u ime Grada Makarske sklopio ugovore sa svojom tvrtkom temeljem kojih je Miva-Maku isplaćeno 76 tisuća kuna. Vidak-Buljan iznajmljivao je zahode i prije, nego što je postao gradonačelnikom pa je tu praksu jednostavno nastavio i nakon ustoličenja. Oslobođen je uz obrazloženje da se zakon ne može primijeniti na poslove tako male vrijednosti, a odluku prvostupanjskog suda, prema kojoj isplata navedenog iznosa gradonačelnikovoj tvrtki možda i nije moralna, ali sukob interesa još uvijek ne predstavlja kazneno djelo, potvrdio je i Vrhovni sud.
Vidak-Buljan, također, oslobođen je optužbe da je sklopio štetan ugovor po kojem je Grad Makarska morao platiti HRT-u štetu nastalu na šatorima i produkciji Porina, a zbog jakog nevremena koje je poharalo grad. Optužba podignuta za krivotvorenje isprava, jer se na aneks ugovora s HTV-om potpisao kao gradonačelnik i službenim pečatom ga ovjerio, iako je ranije smijenjen s funkcije, pala je u zastaru, izvijestila je Slobodna Dalmacija.

Nisam ugasla zvijezda SDP-a

Kažu kako ste ugasla zvijezda SDP-a. Je li ova funkcija rezultat stranačke iskaznice?

- Ja nikad nisam bio zvijezda SDP-a, pa ne mogu biti ni ugasla. Ja sam se u svom životu konkretno i profesionalno bavio politikom samo dvije godine, kad sam bio gradonačelnik Makarske. Sve ostalo vrijeme uspješno sam se bavio gospodarstvom. Stoga me smetaju optužbe da sam posao dobio zahvaljujući stranačkoj iskaznici. Pa jedan moj protukandidat, od četiri koji su se javili na natječaj, također je član SDP-a i bio je dogradonačelnik Makarske. Drugi protukandidat dobio je podršku općinske organizacije SDP-a Brela. I kad netko optuži ministra Zmajlovića za uhljebljivanje stranačkih kadrova, nije mi jasno kako ga nije sramota.

Zasluge dr. fra Jure Radića

Dopustite mi da spomenem osobu bez koje priča o Biokovu ne bi bila zaokružena. Ponajviše zaslugom dr. fra Jure Radića - velikog čovjeka, svećenika, teologa, znanstvenika i prirodoslovca te zaslugom svih njegovih suradnika Biokovo je 1981. godine proglašeno Parkom prirode. Odajemo mu vječnu zahvalu na tome.


Nisam ugasla zvijezda SDP-a
Kažu kako ste ugasla zvijezda SDP-a. Je li ova funkcija rezultat stranačke iskaznice?
- Ja nikad nisam bio zvijezda SDP-a, pa ne mogu biti ni ugasla. Ja sam se u svom životu konkretno i profesionalno bavio politikom samo dvije godine, kad sam bio gradonačelnik Makarske. Sve ostalo vrijeme uspješno sam se bavio gospodarstvom. Stoga me smetaju optužbe da sam posao dobio zahvaljujući stranačkoj iskaznici. Pa jedan moj protukandidat, od četiri koji su se javili na natječaj, također je član SDP-a i bio je dogradonačelnik Makarske. Drugi protukandidat dobio je podršku općinske organizacije SDP-a Brela. I kad netko optuži ministra Zmajlovića za uhljebljivanje stranačkih kadrova, nije mi jasno kako ga nije sramota.


Zasluge dr. fra Jure Radića
Dopustite mi da spomenem osobu bez koje priča o Biokovu ne bi bila zaokružena. Ponajviše zaslugom dr. fra Jure Radića - velikog čovjeka, svećenika, teologa, znanstvenika i prirodoslovca te zaslugom svih njegovih suradnika Biokovo je 1981. godine proglašeno Parkom prirode. Odajemo mu vječnu zahvalu na tome.



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 19:03