Svi su ludi za carpacciom koji je postao hit u restoranima, na domjencima i kućnim zabavama. Uz to riblja ikra, dimljena tuna i losos užitak je koji se uklapa u vjerovanje da sirova, pa još k tome morska hrana, čuva sve izvorne vrijedne nutritivne sastojke koje termička obrada uništava. No, užitak nam može i prisjesti ako su ove morske delicije mikrobiološki, parasitološki ili kemijski kontaminirane, upozorava dr. Željko Gizdić, voditelj Odsjeka za pomorsku epidemiologiju u Zavodu za pomorsku medicinu u Splitu.
U prvom redu prijeti nam živa u svojem najotrovnijem obliku koja se često nakuplja baš u nekim od ovih namirnica i još cijeli niz parazita o kojima ljubitelji sirovog radije dalje ne bi čitali, no činjenice su neumoljive.
U prvom redu prijeti nam živa u svojem najotrovnijem obliku koja se često nakuplja baš u nekim od ovih namirnica i još cijeli niz parazita o kojima ljubitelji sirovog radije dalje ne bi čitali, no činjenice su neumoljive.
Leden... |