StoryEditorOCM
DalmacijaNema mira na škoju

Devet lista u borbi za Vijeće Grada Hvara: "Neće nas imati tko ni ličit"

Piše PSD.
2. ožujka 2015. - 16:29

Nema mira na škoju. Prijevremeni lokalni izbori se bliže, a za 13 mjesta u Vijeću Grada Hvara za birače će se boriti čak devet kandidacijskih lista: Lista grupe birača – nositeljice Aleksandre Borčić (medicinske sestre), Lista građana birača – nositelja dr. Drage Carića , HDZ-a – nositelja Jurice Miličića , HNS-a – nositeljice Marine Roso , HSS-a – nositelja Tea Jeličića , Liste građana birača – Nade Jeličić (Lista za ponos mista), SDP-a – Rina   Budrovića , Živog zida – nositelja Tončija Dujmovića, i Lista građana birača – Frane Žuvele (FORca).

Građane ipak ponajviše zanimaju izbori za gradonačelnika i njegova zamjenika, a svoju kandidaturu za tu funkciju među prvima je najavio upravo bivši gradonačelnik Rino Budrović, koji je još pri neizglasavanju proračuna za 2015. rekao da se tu radi o čisto političkoj odluci njegova namjernog i, kako je naglasio, bezrazložnog rušenja, a o kandidaturi kaže:

– Ostajem pri svome stavu, što znači da kandidaturu gradim na istoj platformi koju sam građanima ponudio na pobjedničkim lokalnim izborima 2013. U godinu i pol odrađenog mandata, a prije neizglasavanja proračuna i Odluke o prijevremenim izborima, dotakli smo veći dio uočenih problema u gradu, nastavili sve infrastrukturne projekte i započeli neke nove.

Uveli smo reda u gradske financije te možemo biti zadovoljni radom i efikasnošću naših službenika. Moji suradnici i ja želimo obećati građanima da ćemo isto tako i nastaviti – kazao je Budrović, inače dipl. ing. sigurnosti, čija je kandidatkinja za zamjenicu Ivana Tudor.

Njegov je program, veli, manje-više poznat, a vrijeme do izbora iskoristit će za upoznavanje građana s onim što je prethodno obećao i ispunio. Ujedno smatra da je u Hvaru bio prepoznat kao poštena i moralna osoba, te da je godinu i pol dana radio isključivo u korist grada i građana, bez obzira na to u kojem kvartu ili naselju žive.

Sestre za Dan žena

Na izbore, koji će se održati na Dan žena, izlaze, naravno, i žene – hvarske medicinske sestre predvođene Aleksandrom Borčić.

– Ne želimo dopustiti da grad Hvar ostane bez Doma zdravlja! Što se učinilo u pogledu toga da Hvar uskoro ne ostane bez internista, da više nemamo ambulantu, stacionar, hemodijalizu? Ništa! Propast će radna mjesta, ljudi će ostati bez liječničke skrbi i za svaku će sitnicu morati ići u Split, a ovdje imamo skupu aparaturu koju će prekriti prašina – kaže Aleksandra.

Suradnice joj Rina Ivandić i Darija Miličić vele da je nevjerojatno da Hvar nije iskoristio činjenicu da kao naše najpoznatije otočno turističko središte razvija zdravstveni turizam.

– Zašto ne bismo pružali skrb i starijoj populaciji iz Europe i tako uposlili sve kapacitete u Domu zdravlja? Nedopustivo je da se prostori Doma zdravlja vraćaju hvarskim hotelima, umjesto da se sve što nam je na raspolaganju iskoristi. Ulagalo se u medicinske aparate umjesto u specijalizacije, pa bismo, nakon što dr. Carić ode u mirovinu, mogli ostati bez specijalista interne medicine, što bi bila potpuna katastrofa za otok na kojem živi 12.000 stanovnika, a ne treba ni govoriti o tome koliko nas je ljeti.

Je li Grad mogao ponuditi stan internistu koji bi na Hvar došao sa svojom obitelji? Brine li koga to što sutra neće imati tko pomoći bolesnima, nemoćnima? – pita Rina Ivandić. Kaže da s optimizmom gledaju na izbore i da se nadaju da će imati važnu ulogu u Gradskom vijeću s obzirom na to da im 230 glasova, koliko je potrebno za jednog vijećnika, kažu, neće biti problem dobiti, jer su Hvarani svjesni toga da su se politički angažirali da spase ne samo svoja radna mjesta i Dom zdravlja u koji se desetljećima ulagalo, nego i sve kojima je potrebna njihova stručna pomoć.

Zanimljivo je da su medicinske sestre ranije bile politička podrška dr. Dragi Cariću, njihovu neposredno nadređenom, no kako i on na izbore ide sa svojom listom, glasovi će se očito dijeliti na “doktorske” i “sestrinske” čak i među članovima obitelji. Ali uvjerene su, kažu, uza sav respekt prema dr. Cariću, da će na koncu one biti pobjednice.

– Hvar je pravi rudnik dijamanata, ovdje se uz malo dobre volje i organizacije može osigurati i bolja zdravstvena zaštita i bolji standard za sve građane, samo to netko treba pokrenuti, i zato smo se politički angažirale da tako i bude – poručuje Zdenka Hraste s liste Aleksandre Borčić.

Ne naftnim platformama

I kandidati s Liste za ponos mista nezadovoljni su načinom na koji se do sada upravljalo Gradom. Oni su još u vrijeme neizglasavanja proračuna stajali na stajalištu da je izvršna vlast u dosadašnjem dijelu mandata trebala postupati s puno više odgovornosti, dosljednosti, truda, discipline, okupljanja, konstruktivnih razgovora o viziji uređenijeg i kvalitetnijega grada Hvara i cijelog škoja, kako za goste, tako i za građane, ali to, upozoravaju, bivša vlast nije radila, što je i rezultiralo prijevremenim izborima. Zato sada izlaze pred birače sa svojom kandidatkinjom za gradonačelnicu ne bi li stvari promijenili iz korijena.

– Ako se građani opredijele za mene, učinit ću sve da moj mandat bude obilježen predanim radom. Maksimalno ću uključivati stručne timove i širu javnost u procese odlučivanja. Općenito vlast doživljavam kao mogućnost pozitivnog djelovanja i pokretanja projekata, a ne kao svrhu samoj sebi.

U gradu Hvaru, ali i na otoku, konačno treba stvoriti ozračje kakvo je u uređenim sredinama, te kvalitetnije promovirati naše običaje i kulturu. Valja u dogovoru s mnoštvom sudionika u turizmu naći dobru mjeru i ravnotežu svih oblika turističke ponude koja krasi naš grad i otok – kaže profesorica Nada Jeličić, koja je poznata i po energičnom protivljenju naftnim platformama u Jadranu, koje se kose s vizijom razvoja turizma.

Što se tiče ulaganja u velike projekte, izdvojila je sportski centar, dom za stare i uređenje Pjace. Oformit će tim koji će pokrenuti i proces povlačenja sredstava iz fondova EU-a kao zamah lokalnom gospodarstvu i zapošljavanju, a kad se radi o tako dobrim namjerama, Katia Zaninović Dawnay joj je, s osobitim zadovoljstvom, spremna biti zamjenicom.

HDZ ima vjetar u leđa

No, ove se godine, na valu posljednjih pobjeda stranke na europskim i parlamentarnim izborima, u hvarsku političku utakmicu uključio i lokalni HDZ, tako da će izbori za prvog čovjeka grada podno Španjole biti itekako zanimljivi.

– U Hvaru je puno problema koje treba hitno rješavati. Izdvojit ću samo neke, i to najznačajnije: uređenje Pjace, rive, izgradnja dječjih igrališta, donošenje Izmjena i dopuna PPU-a grada Hvara... A naš program ide upravo za tim. Mnogo je toga što treba učiniti da bi se poboljšao standard života naših sugrađana.

Naravno da u tom smislu razmišljamo i o osnivanju Ureda za fondove EU-a, a spremni smo se angažirati i na sanaciji gradskih cesta, te na izgradnji županijske ceste Dubovica – Sv. Nedjelja. Uz to, Gradu Hvaru je potrebna strategija održivog razvoja turizma, jer ona je zapravo temelj razvoja obrtništva, ribarstva i gospodarstva općenito – iznosi Jurica Miličić, mag. iur. (HDZ).

Miličić dodaje da će mlade ljude aktivnije uključiti u proces donošenja odluka koje se tiču budućnosti grada i uvjeren je da će ga ono što planiraju provesti dovesti do pobjede. Kandidatkinja za njegova zamjenika je Irena Bibić, a da bi izbori za gradonačelnika bili što neizvjesniji, pobrinuo se i kandidat grupe birača Frane Žuvela, diplomirani ekonomist kojemu je zamjenica Katica Vučetić. Riječ je o poduzetniku koji također ima viziju kako se može bolje živjeti u gradu podno Španjole.

– Za kandidaturu sam se odlučio zato što smatram da je u Hvaru previše politiziranja oko jednostavnih stvari, te da nam treba novi iskorak i nova energija koja će omogućiti više radnih mjesta, a time i bolji standard kakav građani zaslužuju. Ne dolazim iz politike, nego iz biznisa, i siguran sam da imam dovoljno znanja i iskustva da bih Hvaru omogućio novi razvojni zamah. Kapitalne projekte i uvođenje reda u grad žele svi, no treba znati kako se vode projekti i imati iskustva u tome.

Zato ne želim ni s kim polemizirati i politizirati, nego ću vlastitim angažmanom ustrajati na konkretnim projektima i mjerljivim rezultatima. Od prioritetnih i kapitalnih projekata zagovaram uređenje rive, razvoj poduzetničke zone te izgradnju POS-ovih stanova za mlade hvarske obitelji – zaključio je Žuvela, naglasivši da gradske službe zato moraju biti puno učinkovitije.

Hvaru, naglasio je, treba kvalitetna strategija razvoja turizma, mlade treba zadržati na škoju, dok o potrebama da se u većoj mjeri koriste sredstva europskih fondova ne treba trošiti riječi.

mirko crnčević
saša ljubičić

Doktor Drago Carić protivi se ukidanju radnih mjesta

Dr. Carić kaže da se već dugo bavi temama koje se tiču zdravstva na otoku i da ga drugi o tom pitanju samo kopiraju.

– Forte je mojeg programa da sve djelatnosti koje imamo na otoku tu moraju i ostati, kao i radna mjesta vezana uz njih. Ja se 30 godina borim za to da javno zdravstvo bude dostupno svim Hvaranima. Izborio sam se za to da imamo Hitnu pomoć koja je na raspolaganju građanima 24 sata, a do tada je Hvar, kao svjetski poznati otok, usred sezone bio bez takve pomoći. Zalagat ću se i za to da se nakon godinu i pol dana pauze na Hvar vrate specijalisti, i to na način da se potpišu ugovori o poslovno-tehničkoj suradnji između Doma zdravlja u Hvaru i KBC-a Split, jer kako i sam dr. Dragomir Petric kaže, bolje jedan specijalist na Hvaru nego sto pacijenata s Hvara u Splitu – veli dr. Carić i dodaje da bi Dom zdravlja svakako trebao biti pod kapom Grada Hvara.

– Grad Hvar, slože li se s tim prijedlogom vijećnici Županijske skupštine, može postati vlasnikom Doma zdravlja i preuzeti na sebe sva prava i obveze. Uvijek je bolje kad se o onome što je značajno za jednu sredinu brinu baš u toj sredini – objašnjava Carić i poručuje da sve u pogledu uređenja Pjace, Arsenala, Kazališta... ovisi o tome jesu li projekti kojima se aplicira za fondove EU-a dobro pripremljeni.

– Odrade li se ti projekti dobro u startu, imat ćemo ozbiljne šanse dobiti novac potreban za realizaciju ovih projekata, od kojih se neki vuku desetljećima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 00:26