StoryEditorOCM

"Zbog načelnikova nemara propalo nam je pola milijuna kuna"

Piše PSD.
28. siječnja 2015. - 19:15
Načelnik općine Dicmo Ivan Maretić u svoja prva dva mandata obećavao je da će izgraditi dječji vrtić. Ako je suditi po njegovu nemaru, ni u Maretićevu trećem mandatu ništa se dobro neće dogoditi za djecu iz Dicma. Smatram kako je došlo vrijeme da načelnik, u interesu Dicma, ustupi svoje mjesto sposobnijima od sebe. Zato ga pozivam da napravi jedinu ispravnu stvar, da ponudi svoju ostavku – kaže nezavisni vijećnik Petar Maretić, koji je, ističe, otkrio propust načelnika Maretića “težak” 500 tisuća kuna.

– Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova 15. svibnja prošle godine odobrilo je Općini Dicmo 500 tisuća kuna nepovratnih sredstava za dovršetak izgradnje dječjeg vrtića. Jedini uvjet koji je naša općina trebala ispuniti bio je da do 1. prosinca prošle godine taj novac povuče, naravno na osnovi obavljenih radova. Zahvaljujući propustu i nemaru načelnika Maretića, taj novac nije iskorišten za razvoj naše općine, za što je bio odobren, nego je ostao u državnoj blagajni.

Od Ministarstva regionalnog razvoja dobio sam informaciju da je načelnik Maretić 8. prosinca zatražio produženje roka za šezdeset dana u kojima bi povukao tih 500 tisuća kuna. Istoga dana kada su dobili taj zahtjev, iz Ministarstva regionalnog razvoja obavijestili su načelnika da nisu u mogućnosti udovoljiti njegovu zahtjevu budući da je ugovorom precizirano da su ta sredstva iz programa održivog razvoja lokalne zajednice morala biti povučena do 1. prosinca. Tako je Dicmo ostalo bez pola milijuna kuna, a od nove zgrade vrtića ni traga – veli Petar Maretić.

– Nezavisni vijećnik Petar Maretić nestrpljiv je preuzeti dužnost načelnika Dicma. Taj će cilj ostvariti kad ga građani izravno izaberu. Do tada ima pravo upozoravati na sve što on smatra da je propust dicmanske izvršne vlasti. Njegova tvrdnja o tih 500 tisuća kuna samo djelomično je točna. Istina je da nam je taj novac bio odobren i da ga nismo potrošili i povukli. Za grube građevinske radove na zgradi vrtića trebalo nam je 1.500.000 kuna. Imali smo najavljen siguran dolazak jedne veće tvrtke u našu zonu, pa smo očekivali značajan prihod u općinski proračun koji smo planirali usmjeriti za izgradnju dječjeg vrtića.

Tvrtka je odgodila svoj dolazak pa je odgođen i očekivani prihod u naš proračun. Jedini raspoloživi novac za gradnju zgrade dječjeg vrtića bilo je tih 500 tisuća iz državnog proračuna. A njega nismo smjeli trošiti bez vlastita udjela. Mogli smo ga povući na nezakonit način. Tako bi, možda, radili ovi što me sada napadaju, ali ja nisam niti hoću – kaže Ivan Maretić.

’Čekamo novi natječaj’

Dicmo, ističe načelnik, ima dječji vrtić koji, kao općinska ustanova, uspješno radi već godinama. U vrtiću su trenutno 63 djeteta. Upisana su, kaže, sva djeca čiji su roditelji to tražili. Ostalo ih je tek dvoje-troje neupisanih. Problem je s djecom jasličnog uzrasta za koje u postojećem vrtiću nema prostornih uvjeta.

– Dakako da od gradnje vrtića ne odustajemo jer je on potreban. Imamo sve više mladih obitelji i sve više novorođenčadi. U Ministarstvu regionalnog razvoja taj naš projekt je prihvaćen. Sada čekamo natječaj za ovu godinu i sigurno će nam biti ponovno odobrena sredstva, vjerujem i u većem iznosu nego prošle godine. Od ponovnog preuzimanja vođenja Dicma, uspješno ostvarujemo sva naša izborna obećanja. To očito dijelu oporbe jako smeta – zaključuje Maretić.



TONI PAŠTAR

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 14:36