StoryEditorOCM
Dalmacija21 godina prijateljstva

I Česi bi botanički vrt poput našeg

Piše PSD.
21. rujna 2013. - 20:42
Četrdesetak ravnatelja čeških osnovnih škola, zajedno sa zamjenicom gradonačelnika prijateljskoga grada Hradec Kralova Annom Maclovom, doputovalo je u uzvratni posjet Kaštelima. Tom su prigodom posjetili i botanički vrt OŠ “Ostrog” u Kaštel Lukšiću, gdje im je dobrodošlicu zaželjela ravnateljica škole Nevenka Maras.

Voditeljica botaničkog vrta Leda Tomaš gostima je pokazala svu raskoš biljnih vrsta, a zatim je profesorica Ivna Bućan provela češke ravnatelje kroz Biblijski vrt Stomorija.

Gradonačelnik Ivan Udovičić, zamjenik gradonačelnika Mili Novak i predsjednik Gradskog vijeća Denis Ivanović primili su u službeni posjet češko izaslanstvo sa zamjenicom gradonačelnika Annom Maclovom na čelu. Dobrodošlicu je gostima zaželio i gradonačelnik Ivan Udovičić, koji je podsjetio na to da prijateljska suradnja Kaštela i Hradec Kralova traje već 21 godinu.

Predstavljajući gostima iz Češke grad Kaštela, gradonačelnik je kazao da su u drugom po veličini gradu u regiji s oko 45.000 stanovnika, u kojem se turizam počeo razvijati prije više od stotinu godina.

Zahvaljujući na dobrodošlici, Anna Maclova kazala je da ravnatelji čeških škola svake godine idu u organizirane posjete, na kojima razmjenjuju iskustva, pa je tako ove godine došao red na Kaštela. U svibnju ove godine u Hradec Kralovu održana je konferencija o europskom školstvu na kojoj su, uz predstavnike 12 država, bili i predstavnici kaštelanskih škola.

Tada se i rodila ideja o ovom posjetu. Uvjerena da ovakvi susreti koriste objema stranama, Maclova je kazala da im je drago što je i Hrvatska ušla u Europsku uniju, te je naglasila da će školski botanički vrt koji su posjetili zasigurno potaknuti i neke njihove ravnatelje na razmišljanje da isto pokušaju ostvariti i u svojim sredinama. U ime kaštelanskih ravnatelja, okupljenim kolegama iz Češke obratila se ravnateljica OŠ “Bijaći” Jadranka Šošić, koja im je bila domaćin u staroj školskoj zgradi, ali i u onoj novoj.

JAKOV ŽARKO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 01:33