StoryEditorOCM

Sinjska alka se 1833. godine trčala u veljači

Piše PSD.
3. srpnja 2011. - 22:28
Viteško alkarsko društvo Sinj dobilo je iz Zadarskog arhiva zapisnik o održanoj Sinjskoj alci 1833. godine. To je najstariji do sada poznati zapisnik o održavanju sinjske viteške igre koji ne kazuje samo tko se sve nadmetao i tko je postao slavodobitnik već otkriva i kada je car i kralj Franjo I udijelio Alci godišnju nagradu od 100 fiorina.

Ravnatelja Zadarskog arhiva Slavka Ražova zamolili smo da pri pregledavanju starih spisa izdvoji dokumente koji bi se odnosili na Sinjsku alku. Ovo je takav dokument, nadamo se tek prvi u nizu jer razložno vjerujemo da u Zadarskom arhivu ima još podosta dokumenata o Sinjskoj alci – kaže Ivo Dalbello, član Časnog alkarskog suda koji posljednjih godina radi na otkrivanju i sortiranju stare alkarske građe.

Car i kralj

Iz zapisnika je razvidno da su se 1833. godine za slavodobitnika nadmetala 22 alkara. Danas je statutom VAD-a dopušteno najviše 17 kopljanika. Alkarskog vojvodu se titulira «Meštrom trkališta». Alka se trčala 12. veljače, na rođendan cara i kralja kojemu se na završetku svečanosti klicalo «Neka živi obožavani Vladar i Otac!».

Što se posebno zanimljivo za Alku iz zapisnika još može zaključiti? Poznato je da iz te 1833. godine datira najstariji pisani statut Viteškog alkarskog društva. Može se zaključiti da su i prije toga statuta postojala pravila za održavanje Alke jer u zapisniku se navodi da je i ta Alka održana «kako je to običaj svake godine na spomen starodrevnih pobjeda izvojevanih od strane Sinjana protiv Turaka»

U nastavku zapisničari obasiplju salvama pohvala Franju I i njegovu povezanost s Alkom «zbog čega je Njegova visost i vladarska umnost, svojom izvrsnom Naredbom, donešenom uzvišenom Carsko Kraljevskom Dvorskom Kancelarijom, zajedno s časnim brzojavom od 5. siječnja 1819., br. 426/34, udijelio jest godišnju nagradu od fiorina stotinu...».

toni paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 02:30