StoryEditorOCM
Dalmacijagradsko vijeće supetra odbacilo zahtjev ‘vodovoda brač’ za poskupljenjem vode

Potrošači neće vraćati tuđi kredit

Piše PSD.
5. svibnja 2010. - 22:36

Vijećnici supetarskoga Gradskog vijeća odbili su dati suglasnost na povećanje cijene vode koju je zatražio “Vodovod Brač”. Prema upućenom zahtjevu, potrošači bi plaćali dodatnih 0,80 kuna po metru prostornom utrošene vode, i to namjenski za financiranje otplate kredita prema Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, a odnosi se na polaganje čeličnog podmorskog cjevovoda na potezu Omiš (rijeka Cetina) - Brač.

Nakon što su vijećnicima dostavljeni svi relevantni financijski pokazatelji poslovanja “Vodovoda Brač”, Marija Jakšić (SDP) ustvrdila je kako to poduzeće u ovoj godini može kreditno zaduženje izmiriti bez povećanja cijene vode. Po njezinu mišljenju, poslovanje “Vodovoda Brač” neće biti ničim ugroženo, niti će doći u pitanje normalna opskrba otoka vodom, a na početku godine imali su i pet milijuna oročenih sredstava.

Uz to je prethodne godine “Vodovod Brač” više od jedan milijun kuna morao isplatiti svom bivšem djelatniku zbog izgubljenog radnog spora. Svi ti podaci, zaključila je Marija Jakšić, upućuju na to kako nije nužno, u vrijeme opće krize i nezaposlenosti, posegnuti za povećanjem cijene vode. Njezinu mišljenju priklonila se većina vijećnika.

Nema suglasnosti

Podsjetit ćemo, “Vodovod Brač” je prije 18 godina podigao kredit kod Splitske banke u iznosu tadašnjih tri milijuna maraka. Zbog ratnih okolnosti, prestali su otplaćivati kredit, a u međuvremenu je Državna agencija za sanaciju banaka sanirala Splitsku banku, ali je “Vodovod Brač” ostao u obvezi vraćanja kredita. Stvar je završila na sudu, a prema pravomoćnoj i ovršnoj presudi Trgovačkog suda u Splitu od 5. ožujka 1988. godine, “Vodovod Brač” je bio u obvezi izmiriti dugovanja u iznosu od gotovo 13 milijuna kuna.

Međutim, odgovorne osobe u “Vodovodu” su smatrale da ta dugovanja ne moraju podmiriti jer je u međuvremenu nastupila zastara. Njihovo tumačenje pravnih propisa bilo je pogrešno, a nakon što su se oglušili na brojna upozorenja, Državna agencija je koncem lanjske godine blokirala žiroračun “Vodovoda Brač”, a dug je s 13 milijuna kuna zbog kamata skočio na čak 41.643.229,44 kune.

Toliki iznos “Vodovod Brač” nije u stanju ni dugoročno izmiriti, pa je na intervenciju splitsko-dalmatinskog župana i bračkih čelnika jedinica lokalne samouprave postignut sporazum s Državnom agencijom za sanaciju štednih uloga i sanaciju banaka, koja se odrekla kamata i drugih troškova, što znači da je “Vodovod Brač”, umjesto više od 41 milijun kuna, dužan platiti iznos glavnice od 13 milijuna kuna duga.

Rok otplate je 10 godina, kamatna stopa tri posto, a prva rata stiže na naplatu 1. siječnja 2011. godine. Vlasnici “Vodovoda Brač” su osam jedinica lokalne samouprave, bez čije suglasnosti nema korekcije cijene.

 IVICA RADIĆ, foto: cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2024 01:26