StoryEditorOCM

Poruka biskupa Štambuka pred početak školske godine

Piše PSD.
2. rujna 2009. - 23:31
U povodu početka nove školske i vjeronaučne 2009./2010. godine hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk uputio je poruku svećenicima, osobito župnicima svoje biskupije.

Na početku ističe kako je nova školsko–vjeronaučna godina novi početak u koji treba "s novim zanosom, novim i obnovljenim htijenjem raditi na slavu Božju i spasenje duša". Biskup podsjeća svećenike kako trebaju biti navjestitelji, poučavatelji i hrabritelji u vjeri i za vjeru:

"Pred nama nisu samo dani, mjeseci i radna godina, pred nama su ljudi, djeca, naši vjernici. Pred nama je naš prioritet što nam ga je Učitelj zadao. 'Idite, učite!' Naša prvotna zadaća, naš prvi i najvažniji zadatak".


Osvrćući se na dane "ljetnoga raspusta", biskup poziva svećenike na promišljanje o tome jesu li se kroz te dane trudili biti povezani s vjeroučenicima i kroz susrete s njima uputili im riječ poticaja i ohrabrenja:

"Jesmo li tijekom ljeta imali dana u kojima smo mislili i na novi početak koji nas čeka, stvorili i zacrtali plan i program za naše svećeničko djelovanje? Jesmo li, s vremena na vrijeme, upozoravali na upis na vjeronauk u prvomu razredu osnovne i u prvomu razredu srednje škole?", zapitao je svećenike, potičući ih na razmišljanje i o načinima pomoći nekim obiteljima u kupnji knjiga za školsku i vjeronaučnu godinu.


Biskup podsjeća da u plan i program školske i vjeronaučne godine spada katehetska nedjelja s kojom bi trebale službeno započeti sve aktivnosti, kako u školama tako i u župnim zajednicama, u koju, dodaje, treba znalački i spretno uključiti vjeroučenike. Osobito potiče župnike na župsku katehezu koja bi, kako piše, trebala započeti s početkom školske godine:

"Ako se odgodi početak, a naročito s poukom za prvu pričest, u odgađanju je opasnost da se uvelike 'stanji' broj sati u kojima smo dužni dobro i korisno poučiti o svetoj ispovijedi i pričesti. To isto vrijedi za kandidate za svetu krizmu", upozorava biskup Štambuk.

Na kraju ističe da u navedene aktivnosti, kako u školi tako i u župi, trebaju biti uključeni i vjeroučitelji, redovnice, suradnici i konačno svaki vjernik. "Uz svetkovinu Rođenja Marijina – Malu Gospu – nudi nam se dijete ljudsko i dijete Božje. Nudi nam se naš specijalitet: naša naročitost, zasebnost, posebnost, naša iznimnost koju ne možemo (i ne smijemo) na nekoga drugoga prebaciti. Bog te blagoslovio i za taj sveti posao osposobio", ističe biskup na kraju poruke.

ika
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. srpanj 2024 08:54