StoryEditorOCM
Dalmacijablagdan velike gospe

Bozanić na misi u Sinju: Dosta nam je podjela, molimo za hrvatsko zajedništvo

Piše PSD.
15. kolovoza 2015. - 15:06
Vjerničko mnoštvo iz Sinja i Cetinske krajine, Dalmacije, drugih djelova Hrvatske, Bosne i Hercegovine i cijeloga svijeta u subotu je pod geslom "300 godina vjerni Kristu i Gospi" svečanom svetom misom proslavilo 300. obljetnicu čudesne obrane Sinja i čašćenja Gospe Sinjske.

Koliko je vjernika sudjelovalo u ovoj do sada najvećoj euharistiji u alkarskom gradu teško je reći, a procjene se kreću od 80 do preko 100 tisuća vjernika. Misno slavlje predvodio je kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, kao osobni izaslanik Pape Franje.

Odlukom Vatikana Bozanićevi službeni pratitelji bili su fra Petar Klapež, gvardijan Franjevačkog samostana i svetišta Gospe Sinjske i don Stipe Ljubas, dekan Cetinskog dekanata i župnik u Trilju. U slavlju je sudjelovalo 6 nadbiskupa i biskupa te još stotinjak svećenika, a među vjerničkim mnoštvom bila je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.



Cijelu noć na subotu prema Sinju su se slijevale nepregledne kolone automobila i pješaka koji su hodočastili sinjskoj nebeskoj majci i zaštitnici. Središnje slavlje počelo je u 9,30 sati. Fanfare i crkvena zvona najavili su da su svećenici pristupili oltaru. Nakon što ju je kardinal zakadio svećenici su skinuli Gospinu sliku s njenog oltara i ponijeli je do crkvenih vrata.

Tu su je, na Trgu kralja Tomislava, uz razdragano mnoštvo dočekali alkari slavodobitnik 300. Sinjske alke Frano Ivković, pobjednik Čoje Ante Runje, pobjednik Bare Alen Filipović Grčić i Mislav Franchini s alkarskim momcima i ponijeli u ophod gradskim ulicama. Vjernici su Gospinu sliku zasipali laticama cvijeća.

S Trga kralja Tomislava, Pijace, procesija je nastavila kretanje Glavičkom ulicom, Matića ulicom, Splitskom ulicom, Ulicom alkarsko trkalište, Ulicom Put Petrovca, Kvartira, Ulicom Andrije Kačića Miošića, Glavičkom do Trga dr. Franje Tuđmana gdje je za potrebe Gospinog slavlja postavljen privremeni oltar. Kada je procesija sa slikom Gospe došla do zgrade Općinskog suda na trenutak je zastala. Nakon što je kardinal Bozanić zakadio Gospinu sliku ponovno su se oglasile fanfare, a potom je slikom Gospe Sinjske podijeljen blagoslov vjernom puku na sve četiri strane.

Pošto je slika Gospe Sinjske postavljena na privremeni oltar na Trgu dr. Franje Tuđmana nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić uputio je pozdravne riječi sinjskim franjevcima čuvarima Svetišta, nazočnim pripadnicima episkopata, gradonačelnici Kristini Križanac i Sinjanima čestitajući im Dan grada, alkarima i alkarskim momcima te posebno slavodobitniku.

Posebno je pozdravio predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, koja je dobila veliki pljesak, župana Zlatka Ževrnju te druge predstavnike općinskih, gradskih, županijskih i državnih vlasti. Nadbiskup Barišić je naglasio kako s osobitom čašću na sinjskom jubileju pozdravlja izvanrednog izaslanika Pape Franje kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog te njegove pratitelje fra Petra Klapeža i don Stipu Ljubasa.

Barišić je u nastavku podsjetio na slavnu sinjsku bitku iz 1715. godine za koju je rekao da je u ono doba imala veliki odjek, sve do Rima dodajući da se uz 1715. spominjemo i 1995. godine. Nebo nam je, nastavio je, uvijek bilo saveznik, a Kristov namjesnik na zemlji velika podrška.

Nakon što je mons. Miroslav Vidović, generalni vikar splitsko-makarske nadbiskupije pročitao pismo Pape Franje kojim je imenovao kardinala Bozanića svojim izaslanikom na sinjskom slavlju, nadbiskup Barišić zamolio je kardinala Bozanića da prenese pozdrave Papi Franji ističući da je Sinj danas glavni grad Hrvatske.

Kardinal Bozanić svečanu euharistiju započeo je čestitkama u Papino i svoje ime svim sudionicima slavlja 300. obljetnice čudesne obrane Sinja i Gospine milosti. Poslije završetka svečane svete mise, koju su uveličali članovi župnog zbora Gospe Sinjske predvođenog maestrom fra Jurom Župićem i sestrom Jelenom Mijić, kardinal Bozanić uputio je pastirski blagoslov svim sudionicima sinjskog slavlja, a blagoslov je podijeljen i sa slikom Gospe Sinjske poslije čega je sveta slika ponovno vraćena na oltar u crkvi.



Procesija

Na čelu procesije išao je kadioničar, iza njega križ, a iza zastava župe Gospe Sinjske i zastava RH. U nastavku su bili barjaci župa i bratovština, a slijedili su ih alkari i alkarski momci, žudije iz Košuta, vojska, policija, članovi KUD-ova, udruga proizišlih iz Domovinskog rata i drugih, predstavnici državnih, županijskih, gradskih i općinskih vlasti, HV, MUP-a, časne sestre,nositelji Gospine slike, ministranti i svećenici.

Neposredno ispred Gospine slike išli su kardinal Josip Bozanić u pratnji fra Petra Klapeža i don Stipe Ljubasa, nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić, mons. Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, mons. Franjo Komarica, banjalučki biskupni predsjednik Biskupske konferencije BiH, mons. Ilija Janjić, biskup kotorski, mons. Nikola Kekić, vladika križevački, mons. Marko Semen, pomoćni biskup banjalučki, fra Joško Kodžoman, provincijal Frannjevake provincije Presvetog Otkupitelja, nadbiskupijski i biskupijski itaslanici i drugi.

Predsjednica, župan...

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović došla je izravno na svečano misno slavlje na Trgu dr. Franje Tuđmana u pratnji župana Zlatka Ževrnje. U procesiji su, među vjerničkim mnoštvom, bili obnašateljica dužnosti sinjske gradonačelnice Kristina Križanac, zamjenik gradonačelnika Zlatko Ugrin, dožupan Luka Brčić, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, Tomislav Karamarko u pratnji Ante Sanadera i drugih, Đuro Glogoški, predsjednik 100-postotnih HRVI i drugi.

Na kraju slavlja fra Joško Kodžoman u ime Provincije i sinjskog Svetišta darovao je kardinalu Bozaniću biskupske insignije, mitru, srebrni prsni križ i zlatni prsten pečatnjak s likom Gospe Sinjske. Drugim zaslužnicima darovi su uručeni u nastavku slavlja.

Kardinal je uzvratio predajući provincijalu Kodžomanu Medalju svetog Pape Ivana Pavla II za sinjsko Svetište dodajući da je Ivan Pavao II zadužio hrvatski narod koji će mu uvijek ostati zahvalan.

Prije uručenja darova Bozaniću provincijal je zahvalio svima nazočnima poimenično navodeći brojne pojedince među kojima predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, Tomislava Karamarka kao predsjednika najveće hrvatske stranke, Kristinu Križanac, Milana Bandića, dr. Stipu Jukića, predsjednika VAD-a, Antu Vučića, alkarskog vojvodu, Đuru Glogoškog, a posebno je čestitao slavodobitniku 300. Alke Frani Ivkoviću.

Bozanić na misi: Dosta nam je podjela, molimo za hrvatsko zajedništvo


Dosta nam je podjela, želimo li napredak hrvatskom narodu i domovini potrebna je opća suglasnost oko temeljnih pitanja, poručio je u subotu zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, predvodeći u Sinju, kao izaslanik pape Franje, svečanu misu u povodu svetkovine Velike Gospe i 300. obljetnice svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske.

"Danas u Sinjskom svetištu molimo za hrvatsko zajedništvo. Dosta nam je podjela! Ako želimo napredak svom narodu i domovini potrebna je opća suglasnost oko temeljnih pitanja. Otvorenost daru života i zaštita obitelji i ljudskoga života u obitelji danas postaje gorućim pitanjem. O tome ovisi budućnost našega naroda. Ideologije koje se zasnivaju samo na ekonomskoj računici vode u vrijednosnu izgubljenost", istaknuo je Bozanić.



Naglasio je kako radost i zajedništvo života, kako u obitelji tako i u domovini, nisu nikada presudno ovisili o ekonomskoj moći. To je, dodao je, dobro poznato očevima i majkama cetinskoga kraja, gdje su mnogi potekli iz obitelji s brojnim djecom i znaju da se u takvim obiteljima, unatoč i mogućoj oskudici, gradi povjerenje, odvažnost u susretu sa životnim nedaćama, osjetljivost za druge, odgovornost za zajedničko dobro.

Bozanić je rekao da se na Veliku gospu moli i za mir u svijetu, za sve koji su posebno pogođeni i strepe za život svojih najbližih. "Diljem svijeta bukte ratovi, i žarišta ima na toliko mjesta da papa Franjo često govori o tinjajućem, tihom, trećem svjetskom ratu. Nekima je sve to očito igra. No, rata se igraju i ratove izazivaju samo ljudi i režimi koji nisu dozreli, koji se pred drugima žele potvrditi silom, umjesto da svojom čestitošću izazivaju poštovanje", naglasio je.

Napomenuo je kako marijanska svetišta jačaju jedinstvo Crkve i naroda, a ono sinjsko povezuje hrvatski jug i sjever, istok i zapad, hrvatske vjernike iz Bosne i Hercegovine, kao i one iz dalekoga svijeta, osnažujući ih i pomažući im. Dodao je kako je blažena Gospa uvijek suputnica na životnim putovima vjernika, koji s mole da im pomogne i zaštiti ih da ne trebaju napustiti svoj dom i domovinu.

Bozanić je kazao kako sinjska riznica čuva spomen na događaje iz prošlosti, u kojima se promatra očitovanje Božje prisutnosti po Blaženoj Djevici Mariji prije tri stoljeća, kada su Sinjani obranili svoj kraj od nadmoćne osmanlijske vojske. "Ne zaboravite, braćo i sestre, tu svetu uspomenu koju čuva ovo Svetište. Znajte u tome stoljetnome znaku prepoznati snagu molitve vaših predaka, kako bi i vaša molitva u svakoj vašoj potrebi i nevolji bila ojačana čvrstim pouzdanjem u zagovor Nebeske Majke", poručio je.

Ustvrdio je kako bez Gospe ni jedno događanje vezano uz obranu Sinja nema istinski smisao, te da je ta istina ostala sačuvana i u viteškoj igri Sinjske alke. "Privremeni pokušaji – u ona hrvatskom narodu i katoličkoj vjeri nesklona vremena – da se ta sraštenost odvoji pokazali su se tek kao prolazne zablude i stranputice, daleke od duše naroda", istaknuo je Bozanić.

Vjernike cetinskoga kraja pozvao je da imaju mudrosti i viteške hrabrosti othrvati se svim izazovima i ponudama, kojima se, kaže, želi potisnuti spomen na odanost Gospi, na snažnu vjeru cetinskoga puka, na junačku privrženost hrvatskoj domovini. "Povezanost i pobožnost hrvatskoga naroda prema Majci Božjoj ostaje smjerokazom za budućnost nama kršćanima u Hrvatskoj, da ne dopustimo razdvajanje svoje vjere od društvene zbilje i od zalaganja za dobro, da se ne sramimo svjedočiti istinu neba u zemaljskim poteškoćama, da ne zaniječemo Boga i ne gubimo pouzdanje u njega", naglasio je.

Uz hrabrost alkara, dodao je, važno je istaknuti i snagu i nježnost žena, koje znaju s odgovornošću prihvaćati vlastite snage, darove i mogućnosti, ali ujedno ostati otvorene Božjim nadahnućima i pozivu koji je iznad ljudskih sposobnosti i umijeća. "Toliko nam je puta u hrvatskome narodu i društvu potrebna ženska snaga koja živi u nježnosti i stvaralačkoj maštovitosti, koja brani život i očituje svoju vjeru, koja zna izreći istinu na način koji prodire do srži, ali ne odbacuje čovjeka, koja prepoznaje opasnost, ali se ne boji stupiti pred bilo koju razornu moć, koja upozorava na stranputice i ne odustaje od zajedništva; koja poznaje rastanke i čekanja ne gubeći nadu u radost povratka", rekao je Bozanić.

Svečanoj misi u Sinju nazočila je i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, a misi je prethodila procesija sinjskim ulicama, koja se zaustavila ispred zgrade suda gdje je kardinal Bozanić kadio (blagoslovio tamjanom) sliku čudotvorne Gospe sinjske koju su nosili alkari. Prigodom tog čina razglasom je odaslana poruka "Majko naša, Gospe sinjska zaštiti ovaj narod".

Nakon završetka kadenja sudionici procesije su uzimali lovorove grančice, koje su bile ostavljene na cesti na mjestu blagoslova.



Pismo pape Sinjanima i svim vjernicima

Na misnom slavlju u Sinju u povodu svetkovine Velike Gospe i 300. obljetnice svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske u subotu je pročitano pismo pape Franje, kojim je zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Josipa Bozanića proglasio svojim izvanrednim izaslanikom na tom slavlju, izrazivši zadovoljstvo njegovanjem marijanske pobožnosti.

"Dok umom i mislima hrlimo k ljubljenomu hrvatskome narodu, veoma smo obradovani ljepotama marijanske pobožnosti koja se njeguje u svetištu Blažene Djevice Marije u Sinju. Naime, nije nam nepoznato koliko su se Sinjani, poticani braćom franjevcima, 1715. godine žarko utjecali Bogu da njihov grad bude pošteđen od neprijateljskih navala. Može li tko posumnjati da bi presveta Majka Božja prestala štititi svoje sinove izrgnute svakojakim prijetnjama. Štoviše, Blažena Djevica Marija ljubavlju grli sve članove otajstvenoga tijela Kristova, a Crkva je zbog toga već od davnina naziva odvjetnicom i posrednicom milosti", navodi Sveti Otac u pismu.

Ističe kako marijanska pobožnost očituje duboku vezu presvete nazaretske žene s božanskim planom otkupljenja ljudskog roda, zbog čega ga je, kaže, uvelike razveselila vijest o slavlju prigodom 300. obljetnice pobjede Čudotvorne Gospe Sinjske. Rado je, dodaje, poslušao molbu Marina Barišića, nadbiskupa mitropolita splitsko-makarskoga, da pošalje svoga izaslanika u Sinjsko svetište.

"Prihvaćajući tu usrdnu molbu, obraćamo se tebi, časni naš brate, jer se nadamo da ti, koji si urešen kardinalskim dostojanstvom i privržen marijanskoj pobožnosti, možeš uvelike pridonijeti da se sudionici toga događaja osjećaju sigurnijima glede bezgranične ljubavi, kojom ih ljubimo i gorljivosti kojom za njih izlijevamo svoje molitve. Stoga te ovim pismom imenujemo izvarednim našim izaslanikom i proglašavamo te našim predstavnikom kod Sinjskoga svetišta, 15-oga dana mjeseca kolovoza ove godine", poručuje Papa kardinalu Bozaniću.

Poziva da to slavlje bude očitovanje pobožnosti prema Blaženoj Djevici Mariji, "koja s pravom i po zasluzi prima početak i snagu".

"Želimo da ti, časni Naš brate, sudionicima slavlja navjestiš koliko je kršćanima dragocjen primjer Majke Božje, koja poziva kršćane na dublju vjerničku poslušnost Bogu i potiče na duhovno zajedništvo s njezinim sinom. Ne propusti u Naše ime s izrazima blagonaklonosti pozdraviti nadbiskupa splitsko-makarskoga Marina Barišića i ostale nazočne biskupe, svećenike, oce Reda Manje braće, druge redovnike i redovnice, kao i sve Kristove vjernike laike. Na kraju, molimo svemogućega Boga da povjerenu službu brižljivo obaviš kako bi Gospodin sve sudionike jubilarnoga slavlja obdario obilnim milostima. Posrednik, pak, i glasnik nebesnih darova neka bude apostolski blagoslov koji tebi, časni Naš brate, rado u gospodinu podijeljujemo", stoji u pisu pape Franje.

Toni Paštar, H
Foto: Arhiv CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 01:25