StoryEditorOCM
Dalmacijavrijeme

Kaštel Gomilica i Žrnovnica kišni rekorderi noći i jutra

Piše PSD.
17. lipnja 2015. - 13:02
Zavižan je jutros rekorder među svim mjestima u zemlji jer se ovaj velebitski vrh ohladio na samo 4 stupnja iznad nule, a Kaštel Gomilica i Žrnovnica su zabilježile najveću količinu kiše, od čak 57 litara po metru četvornom. Dio je to meteoroloških zbivanja ove srijede, a sve po scenariju hladne fronte koja je stigla sa sjevera i donijela hladan planinski zrak u gorju, ali i u nizinama.

Prije zahlađenja, tijekom noći je duž Jadrana je padala kiša, mjestimično i obilna, lokalno je bilo i grmljavinskih pljuskova, a osim Kaštel Gomilice i Žrnovnice kišilo je i u Zagori, u Muću 50 litara, te u susjednoj ŠIbensko kninskoj županiji jer je gotovo ista količina kiše zabilježena u Bilicama kod Šibenika, ali i u trogirskom zaleđu u Ljubitovici gdje je do jutra palo 42 litre kiše po metru četvornom.

Zahladilo je, u cijeloj zemlji, Biokovo je jutros izmjerilo 9 stupnjeva, Promina 11, Knin 15 stupnjeva, a uz kišu i buru zahladilo je i na obali, te na otocima. Time su se još jednom potvrdile prognoze po kojima je hladna fronta trebala presjeći nesnosnu južinu, nizak tlak i 'teško' vrijeme, a temperature s velebitskog vrha, kao i 'kapa' od oblaka iznad Mosora signaliziraju upravo to, jako zahlađenje u sredini lipnja.

Vrijeme se zasigurno mijenja, no takvih je slučajeva, snijega i leda u lipnju bilo i ranije. Tako je prije samo šest godina ciklona Kamila donijela tuču, kišu i zahlađenje i za deset stupnjeva, a Sloveniju je iznenadio snijeg na Kredarici. Lani je nad našim područjem divljala ciklona Faust, donijela kišu, buru, grmljavinske pljuskove, a nebo nad Dalmacijom parale su munje.

Snijeg u lipnju? O da, moguće je, nije smiješno ni čudno, već istinito i ne bi bilo prvi, a ni zadnji put, no nad Dalmacijom, vjerujemo, snijega u ovom lipnju neće biti.

OJDANA KOHAREVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 09:04