StoryEditorOCM
DalmacijaBOŽIĆNI ŠUŠUR

Selfiji s Djedicom koji je u Solin stigao kočijom

Piše PSD.
21. prosinca 2014. - 15:17
Djed Mraz je jučer stigao i u Solin! Iz centra grada kočijom se, u društvu s vilenjacima i “Solinskim mažoretkinjama”, dovezao do Gašpine mlinice gdje su ga s plesom dočekali “Solinski bubamarci”. Time je, ujedno, otvoren i petodnevni božićni sajam koji će se do Badnjaka, uz brojna događanja, održavati uz Jadro.

 

“Djede Mraze, djede mili, mi smo jako dobri bili, čekamo te željno sada puni sreće, puni nada...” čula se s razglasa dobrodošlica “Bubamaraca” Djedu, dok su se mališani tiskali kako bi ga što bolje vidjeli.
- Mama, mama – povlačila je čitavo vrijeme mamu za rukav, a potom i Djeda Mraza, trogodišnja Petra Uvodić s Meteriza, kako bi se provukla do Djedice, šapćući mami da mu mora obavezno poručiti kako je cijelu godinu bila dobra.

I uspjela je! Želje će se, vjerujemo, ostvariti Petri, kao i svim drugim mališanima koji su ga to jutro radosno pozdravili.
A, glavnom su gostu, koliko smo vidjeli, nisu obradovali samo najmlađi Solinjani, već i oni odrasli koji su učinili nekoliko “selfija” s Djedicom.

Potom su posjetitelji išli u đir kroz blagdanski šušur u mlinici i oko nje, gdje su na izložene brojne rukotvorine. Tu su teglice s ljekovitim “čuvarkućama”, rikamane tavaje, božićni ukrasi, mirisali su neki štandovi od domaćih sapuna i cvića... Drugi su vonjali po slatkome, limuncinima, prženim bajamama ili, pak, kroštulama čiji se paketić nudi po 10 kuna.

U organizaciji ovih sajamskih događanja Turističkoj zajednici grada Solina pridružili su se i Udruga Solinjani, Grad Solin, te koncesionar Gašpine mlinice - tvrtka “Septima”, koja je priredila i božićne jaslice ispred mlinice.
Prigodnim riječima, u društvu solinskoga gradonačelnika Blaženka Bobana, sve je goste pozdravila i direktorica TZ-a Jelena Stupalo, koja je ovom prilikom najavila kako će sajam trajati do Badnjaka, kada će u mlinici također biti priređen prigodni program.

Tako će se na Badnjak, 24. prosinca, program prirediti od 10.30 do 12.30 sati, plesat će “Solinski bubamarci” i kitit će se jelka. Potom će se oživiti i kolendavanje obilaskom solinskih domova uz tradicionalne napjeve, a poslije će u mlinici biti organizirana i podjela bakalara za građane. Grad Solin je za tu prigodu osigurao 700 porcija, vele nam iz TZ-a.

U 18 sati je paljenje Badnjaka na Glorijetu u centru grada u organizaciji Mjesnog dobora “Centar” i župe Gospe od Otoka. Sajam će tog dana u mlinici biti otvoren od 9 do 13 sati.


Djed i u Milni

A u dvorani Osnovne škole “Milna” održana je tradicionalna “Božićna priredba” na kojoj su nastupili učenici škole i polaznici Dječjeg vrtića “Milna”. Nakon priredbe, svu djecu, njih oko 120, koja žive na području Općine Milna, darovao je Djed Mraz na prigodnoj svečanosti na milnarskom Trgu Tina Ujevića.

Inače, nakon predstave u školi, na Žalu ispred školske zgrade, djecu je opet dočekao Djed Mraz i vilenjaci (s gitarom i harmonikom), uz zvonjavu praporčića i zvončića. Nakon kraće fešte formirana je povorka, koju je, ispred Djeda Mraza na čelu, predvodio tovar sa samarom i vrećom darova. Povorka je od Žala došla do trga Tina Ujevića na rivi, gdje je bila postavljena bina i na njoj svečano prijestolje za Djeda Mraza, bor i škrinja puna darova.

Ovogodišnje božićno darivanje organizirale su članice ‘Materinskog društva Milna’, zahvaljujući donacijama milnarskih tvrtki i obrta te dobrovoljnim prilozima mještana i prijatelja Milne, prikupljenim, među ostalim, na nedavno iznimno uspješnom, javnom “Slatkom domjenku” s milnarskim, domaćim slasticama.



MIA SESARTIĆ, I. GOSPODNETIĆ
FOTO: JAKOV PRKIĆ / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 14:32