StoryEditorOCM
DalmacijaAKUTNO VIRUSNO OBOLJENJE

Imaju li vaše ovce plavi jezik?

Piše PSD.
18. prosinca 2014. - 22:51
Ministarstvo poljoprivrede kreće u borbu protiv bolesti plavog jezika, akutnog virusnog oboljenja domaćih goveda, ovaca i koza, kao i divljih preživača, koje se u Dalmaciji pojavilo nedavno, nakon čak devet godina.

Bolest koju prenose komarci evidentirana je krajem listopada na području Dubrovačko-neretvanske županije i zatim se raširila na Šibensko-kninsku, Zadarsku i Splitsko-dalmatinsku, a zaraženih životinja ima i izvan Dalmacije, u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Zbog toga je, kažu u Ministarstvu, cijela država proglašena zaraženim područjem, što za posljedicu ima velike ekonomske gubitke za stočarsku industriju.

Zabranjen promet mesa


Bolest plavog jezika nije opasna za ljude, a kod zaraženih životnja smrtnost se kreće do 30 posto. Iz Ministarstva objašnjavaju kako su proizvodi inficiranih goveda, ovaca i koza, odnosno njihovo meso, mlijeko i vuna bezopasni s epidemiološkog stajališta, ali pojava bolesti, upozoravaju, uzorukuje značajnu gosporadsku štetu za državu. Naime, sa zaraženog područja RH zabranjeno je stavljanje u promet mesa i ostalih proizvoda domaćih preživača na području Europske unije, kao i izvoz u treće zemlje (najviše se izvozi u Libanon, Libiju i Egipat).

Zbog svega toga Vlada je, na zahtjev Ministarstva, na svojoj jučerašnjoj sjednici odobrila uvoz 2,2 milijuna cjepiva, u cilju sprečavanja daljnjeg širenja bolesti. Ukupna cijena tih cjepiva je 14,34 milijuna kuna, a na sjednici je objašnjeno kako je uvoz nužan, s obzirom na to da u Hrvatskoj ne postoji niti jedno registrirano cjepivo protiv virusa plavog jezika.

S terena dolaze razne vijesti, no zasad je potvrđeno da je na području općine Neum u Bosni i Hercegovini uginulo trideset ovaca, a bolest je po tvrđena i u osamnaest domaćinstava kod Dubrovnika. Širenju bolesti pogoduju i sadašnje vremenske prilike, južina i toplo vrijeme za ovo doba godine. Na području Splitsko-dalmatinske županije bolest je potvrđena na području otoka Visa i Hvara, te Kaštela.

- Sumnje za bolest postoje i na Braču, te okolici Omiša. Područje otoka Visa u potpunosti smo obišli i utvrdili epizootološke podatke, dok se detaljna kontrola gospodarstava na otoku Hvaru provodi i u ovom tjednu. Obveza veterinarskih inspektora je obići sva gospodarstva u krugu od dvadeset kilometara od žarišta bolesti, te postupiti sukladno uputama Ministarstva i važećim pravilnicima. Pri čemu sve životinje trebaju biti evidentirane u sustavu, označene i pregledane, te po potrebi dodatno uzorkovane.

Kontrola i nadzor


Ono što je bitno za potrebe inspekcije da se životnije aglomeriraju za pregled, te da su posjednici obaviješteni o problemi i potrebi obavljanja detaljne kontrole i nadzora. Na području Ureda organiziran je dobra suradnja i istovremeni rad s djelatnicama ovlaštenih veterinarskih organizacija i Ureda HPA, kako bi nadzori bili što učinkovitiji, istaknula je dr.med.vet. Plamenka Kovač-Levantin, voditeljica Veterinarskog ureda Split.

Dok struka obilazi teren i bori se s bolesti, stočari u zaraženim krajevima pomoću starih recepata bore se s bolešću, beru kadulju i kuhaju, te zalijevaju svoje blago kako bi ga spasili.

S cijepljenjem bi se, navode u Ministarstvu, trebalo početi u veljači sljedeće godine, a ono je, objašnjavaju, primarna preventivna mjera za širenje bolesti i ako se ono ne bi provelo, velika je vjerojatnost od pojave epidemije širih razmjera.

A ako se cijepljenje obavi tijekom veljače i ožujka, očekuje se da će se već u travnju ponovno uspostaviti promet goveda, ovaca i koza izvan Hrvatske.

Iz Ministarstva najavljuju i kako će se cijepljenje trebati provoditi najmanje tijekom iduće tri godine.

DIVNA ZENIĆ RAK
MATE PRIMORAC

Nema lijeka

Bolest plavog jezika prenose sitni komarci iz roda Culicoides, a češće se javlja u vlažno godišnje doba kada su uvjeti za razmnožavanje komaraca najpovoljniji. Klinička slika bolesti, među ostalim, podrazumijeva jako povišenu temperaturu (41 do 42 stupnja Celzijeva), a u težim slučajevima jezik inficirane životinje otekne, viri iz usta i tamoplave je boje, po čemu je bolest i dobila ime. Simptomi su najjače izraženi kod ovaca, dok kod goveda i koza najčešće nastaje skrivena infekcija bez vidljivih kliničkih simptoma. S obzirom na to da se radi o virusnoj bolesti, lijeka nema, a učinkovita prevencija je cijepljenje.


ŽARIŠTA

Neum (BiH) - uginulo 30 ovaca
Dubrovnik - uginulo 18 ovaca

POTVRĐENO

Bolest je potvrđena na području otoka Visa i Hvara, te Kaštela

SUMNJE

Postoje sumnje da se bolest pojavila i na Braču, te okolici Omiša

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 01:11