StoryEditorOCM
DalmacijaSPOMENIČKA BAŠTINA

Za novo ruho Opatičke kuće 1,2 milijuna kuna

Piše PSD.
27. studenog 2014. - 22:55
Krajem godine počinje rekonstrukcija Opatičke kuće u Kaštel Gomilici, smještene u sklopu povijesnog Kaštilca koji je na fotografijama Hrvatske turističke zajednice obišao cijeli svijet. Naime, Grad Kaštela provodi otvoreni postupak javne nabave za izvođenje radova na rekonstrukciji i sanaciji objekta koji su 1529. godine počele graditi splitske benediktinke.

Riječ je o vrijednoj kulturno-spomeničkoj baštini koja je u izrazito derutnom stanju, drvena stubišta, međukatna i krovna konstrukcija su dotrajale, kroz rupe na krovu pada kiša, a veza južnog zida sa zidovima kule toliko je slaba da postoji mogućnost urušavanja.

Vrijednost radova, kako nam je kazao predsjednik Gradskog vijeća Kaštela Denis Ivanović, procijenjena je na milijun i 250 tisuća kuna.

Obnovom ovog objekta Kaštela će dobiti reprezentativan prostor u kojemu će se odvijati brojna događanja. O povijesnom aspektu ne treba niti govoriti, a sredstva za sanaciju i obnovu izdvojena su po pola iz gradskog, ali i proračuna Ministarstva kulture - kazao je Ivanović.

U slučaju da postupak javne nabave prođe bez žalbi radovi bi mogli početi polovinom prosinca.

- U planu su rušenje i demontaža, konstrukcijska i građevinska sanacija krovišta te međukatnih konstrukcija, radovi na unutarnjem stubištu i slično. Predviđeno trajanje radova je oko godinu dana. Nakon rekonstrukcije i sanacije taj će prostor biti dodatni prostor Muzeja grada Kaštela u skladu s čime će se urediti i interijer – kazali su nam iz Upravnog odjela za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća Kaštela.

Radove u jednakim omjerima financiraju Ministarstvo kulture i Grad Kaštela. Osim Opatičke kuće, Grad Kaštela planira obnoviti i još neke objekte od posebnog povijesnog ili arhitektonskog značenja, ali to će, tvrde u Gradu Kaštela, ponajprije ovisiti o privlačenju sredstava od ministarstava i od Europske unije.

JAKOV ŽARKO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 11:13