StoryEditorOCM
DalmacijaMirabella

Neuspjeli performans u Omišu: skinuo našu i stavio palestinsku zastavu na utvrdu pa priveden

Piše PSD.
10. kolovoza 2014. - 00:13
Poznati splitski umjetnik Boris Šitum priveden je u omišku policijsku postaju nakon što je na Mirabelli, drevnoj utvrdi opjevanoj u brojnim klapskim pjesmama, skinuo hrvatsku zastavu, te umjesto nje postavio zastavu Palestine. 

Šitum je svoj performans izveo u sklopu festivala Almissa Open Air, a je li pri tome planirao hapšenje nije nam mogao reći s obzirom na to da je bio promptno odveden pa je umjesto s kolegama umjetnicima večer proveo s policajcima.

Palestinska zastava vijorila je na slavnoj omiškoj stini svega dvadesetak minuta, nakon čega su je uklonili revni komunalni redari, a čak je i omiški gradonačelnik Ivan Kovačić bio zgrožen postupkom umjetnika nikako ne odobravajući njegov čin i pomicanje granince umjetničkih sloboda.

„Bez obzira što smo kao Grad supokrovitelji ove priredbe, smatram da ovaj čin skidanja zastave nipošto nije primjeren, te ga stoga ne mogu ni prihvatiti bez obzira što je riječ o umjetničkom činu“, kazao nam je Kovačić.

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske potvrdili su nam kako je Šitum priveden u omišku postaju, no protiv njega ipak neće biti podnesena nikakva prijava, nego je dobio tek upozorenje, te neće snositi nikakve sankcije zbog svog djela.

V.V.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 03:36