StoryEditorOCM
Dalmacijakakvo će vrime?

Dalmaciju očekuje burovit i vedar tjedan uz proljetne temperature

Piše PSD.
7. travnja 2013. - 15:54
Više sunca, manje kiše, uz buru u nedjelju i nešto hladnije jutro u ponedjeljak u Zagori, te posvuda prave proljetne temperature i do 20 stupnjeva - meteorološka je slika Dalmacije sljedećeg tjedna. Najavljuje to Rade Popadić iz Udruge Crometeo.

- Proljeće će se konačno ustaliti samo u Dalmaciji, no u kontinentalnom dijelu zemlje vrijeme neće biti tako lijepo - kaže Popadić, najavljujući i još jednu dobru vijest za sve, kako neće biti obilnih kiša koje bi mogle stvarati nove muke s poplavama.

Tjedan u kojem je bilo velikih kiša i poplava zaključit će u Dalmaciji sunčana nedjelja, no u znaku bure, koja će u Podvelebitskom kanalu imati olujne udare. Zato sve koji kreću na put treba upozoriti da će bura otežavati promet. Unatoč buri, neće biti hladno, ujutro oko 10 stupnjeva, u Zagori malo hladnije, a danju će se posvuda popeti na 15 do 20 stupnjeva.

- Stabilno vrijeme označit će sam početak tjedna, no temperature će biti niže u odnosu na nedjelju, posebno u Zagori gdje će se spustiti ispod 5 stupnjeva. Uz obalu i na otocima par stupnjeva više, no danju će zato od Zagore do otoka biti ugodno i do 19 stupnjeva - kaže Popadić.

Vremenska prognoza za utorak i srijedu je gotovo ista, ističe splitski meteorolog, Dalmaciju očekuje ponovno nestabilnije vrijeme, bit će opet i sunca i oblaka i ponegdje kiše, no ništa nalik kišama prošloga tjedna. Na moru će zapuhati pojačano jugo i jugozapadnjak, dok će najviše dnevne temperature biti od 14 do 18 stupnjeva.

Nešto ljepše vrijeme donosi četvrtak, ne bi trebalo biti ni kiše, bit će toplo, i do 20 stupnjeva, a navečer će zapuhati jako jugo. Znatno Više sunca, ali i po koja kišna kap, očekuje se u petak. Kako se sada čini, novo pogoršanje moguće je sljedeći vikend, no do tada treba uživati u proljetnom tjednu i činjenici da sunce zalazi nakon 19.30.

                                                                                                                                                                OJDANA KOHAREVIĆ

Ništa nije ko i lani

Za razliku od lanjske godine, koju je uz “povijesni” snijeg obilježila i rekordna suša, ovu je zato označila kiša i tako donijela prave rekorde. Posvuda je tako od početka godine pala trostruka količina oborina od godišnjeg prosjeka, što su, nažalost, najbolje osjetili stanovnici uz Neretvu. Tjedan koji je pred nama donosi pravo proljeće u Dalmaciji, no nije bilo tako lanjskog 8. travnja, kada je snijeg pao čak i u Makarskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 14:41