StoryEditorOCM
Dalmacijapaneli iz dalmatinog kršA

Nijemci će solarne ploče raditi u Zmijavcima

Piše PSD.
22. svibnja 2012. - 23:05
Hrvatska će ulaskom u Europsku uniju preuzeti obvezu da do 2020. godine poveća energetsku učinkovitost za 20 posto, smanji ispuštanje ugljičnog dioksida za 20 posto, te da 20 posto ukupne energije proizvodi iz obnovljivih izvora.

Naglašeno je to na stručnom skupu o obnovljivim izvorima energije koji je u ponedjeljak otvoren u Splitu u nazočnosti gotovo 300 sudionika iz Hrvatske i inozemstva, a posebice iz Njemačke koja je vodeća europska država po iskorištavanju energije vjetra, sunca, vode i biomase. Upravo stoga je i njemačko Veleposlanstvo u Hrvatskoj, uz Županiju splitsko-dalmatinsku, suorganizator trodnevne konferencije.

- Hrvatska ima idealne potencijale za razvoj tog energetskog sektora, jer prostori uz Jadran imaju obilje sunca i vjetra, a u Slavoniji se može koristiti biomasa. Međutim, ta se prirodna snaga donedavno nije značajnije koristila pa vjerujem da će i ovaj skup pridonijeti razvoju tog sektora. Njemačka već surađuje s vašom zemljom na području obnovljivih izvora energije, ali naši poduzetnici zainteresirani su za daljnja ulaganja – kazao je Bernd Fischer, njemački veleposlanik.
Neslužbeno smo doznali da njemačke tvrtke već vode pregovore o mogućnosti proizvodnje solarnih panela u dalmatinskom zaleđu, i to u gospodarskim zonama Zmijavci i Primorski dolac.

Župan Ante Sanader naglasio je kako će se još snažnijom suradnjom hrvatskoga i njemačkoga gospodarstva stvoriti uvjeti za otvaranje novih radnih mjesta.

Znanstvenici u Vučevici

- Na području budućeg znanstveno-tehologijskog parka u Vučevici predvidjeli smo otvaranje istraživačkog centra u sklopu kojeg bi trebali djelovati mladi stručnjaci s fakulteta splitskog Sveučilišta i njihovi kolege iz Njemačke – dodao je Sanader.

U tom cilju potpisan je i ugovor između splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) i Fraunhofer Instituta iz njemačkog Freiburga o osnivanju znanstveno-istraživačkog centra. Time bi FESB postao aktivan partner vodeće njemačke ustanove na području „zelene energije“ koja se praktički samostalno financira izradom projekata za korištenje alternativnih izvora energije i njihovom primjenom na tržištu.
Svoja iskustva o negativnom utjecaju čovjeka na donedavno netaknuta prirodna područja sudionicima skupa predstavio je i naš proslavljeni alpinist Stipe Božić. Ukazao je na potrebu smanjenja ispuštanja opasnih plinova koji su utjecali na globalno zatopljenje i topljenje snijega i ledenjaka u najvišim planinama svijeta.

GORDAN ZUBČIĆ

Jeftinija eko-vozila

Ministrica zaštite okoliša Mirela Holy najavila je skoro usvajanje propisa koji će precizno odrediti lokacije za buduća postrojenja  energije iz obnovljivih izvora. U suradnji s Ministarstvom financija radi se na smanjivanju trošarina na automobile na ekološki pogon kako bi vozila koja pokreće električna energija ili biogorivo bila dostupnija građanima.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 05:50