StoryEditorOCM
DalmacijaEmotivan ispraćaj

Više tisuća Makarana oprostilo se od Ante Novaka: Počivao nam u tišini zagrljaja mora i Biokova!

Piše PSD.
2. prosinca 2015. - 20:32
Više tisuća ljudi Makarskog primorja i drugih krajeva ispratilo je na vječni počinak bivšega makarskog gradonačelnika Antu Novaka na gradskom groblju Sv. Križ u Makarskoj. Dirljive riječi oproštaja pred Novakovim odrom izrekao je dr. Damir Mendeš, stranački kolega iz HDZ-a i ujedno predsjednik Gradskog vijeća u Novakovu mandatu od 2002 do 2005. godine. Također i Miroslav Družijanić, aktualni dogradonačelnik (HNS).

Kao što redom ističu svi Novakovi sugrađani, tako su i spomenuta dvojica političara naglasila koliko je barba Ante ljubio svoj grad, potpuno mu se posvetivši tijekom deset godina koliko je vodio Makarsku (četiri godine kao gradonačelnik i šest kao zamjenik). Iza njega ostala su velika djela pravog preporoditelja, rekli su.

Iza odra do grobne rake ispratila ga je obitelj, supruga Anka, kćeri Hloverka i Ruža te sin Rade, te unuci i praunuci iz brojnu rodbinu. Sprovod je predvodio župnik don Ivan Ćubelić, kao i misu u župnoj crkvi Kraljice Mira.

Mnogi su došli na posljednje počivalište ispratiti Antu Novaka, od aktualnih i bivših političara svih opcija, njegovih suradnika, mještana njegovih rodnih Brela, pa ćemo pobrojati tek neke od njih: saborski zastupnik Ante Sanader, ravnatelj Županijske ljekarne Ante Mihanović, TV voditeljica Branka Kamenski, Ante Čobrnić, načelnik Tučepa, Ante Miličić, načelnik Podgore, bivši gradonačelnik Omiša Ivan Škaričić, Veljko Barbieri, i mnogi, mnogi drugi...

I ta duga, jako duga povorka u tišini je svog Antu dopratila do grobnice obitelji Novak, koju krasi – nakovanj. Jer radišan je bio barba Ante, neumoran u svojim nastojanjima da radi za dobrobit svoje obitelji i prosperitet grada podno Biokova, koji je toliko volio. Pa "pričica" don Ivana Ćubelića dovoljno oslikava Novakov životni put.

– Iako će vas se sjećati po tome što ste napravili, u srcima će duže trajati s koliko ste ljubavi to radili. Svi se sjećate da je Ante počeo s kovačijom, a kada mu je izgorjela, svi iz obitelji su plakali dok je on tek komentirao: "Prestanite plakati, sutra je novi dan. Anka moja, sve ćemo ispočetka!"

I svi su tako s tugom u glasu, sa stegnutim grlom, još jednom se poklonili Novaku, s riječima na usnama: "Počivao nam, Ante, u tišini zagrljaja mora i Biokova!"

ANA DRAGIČEVIĆ, SANDRA BARČOT
FOTO; IVO RAVLIĆ/CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:08