StoryEditorOCM

Kaštelanka Zakladi biskup Josip Lang darovala zemljište vrijedno više od 5 milijuna kuna

Piše PSD.
7. svibnja 2009. - 14:50
Dokle seže ljudska humanost svjedoči primjer Kaštelanke Jele Škarice-Žikov koja je za potrebe gradnje Doma za stare i nemoćne te dječjeg vrtića u Kaštelima Zakladi biskup Josip Lang darovala 4500 metara četvornih zemljišta vrijednog više od 5 milijuna kuna. Gradnju objekta na poklonjenom zemljištu financirat će zaklada, a njezin predsjednik pater Mijo Nikić u razgovoru nam je kazao:

- Gradnjom doma za stare, bolesne i nemoćne pored kojega će biti i dječji vrtić želimo pokrenuti novi projekt pod nazivom “susret generacija”, dakle starih i djece. U Kaštelima je, ako realno sagledamo trenutačno stanje, potrebno i jedno i drugo. Svrha naše zaklade i je trajno pružanje novčane i drugih oblika potpore starim, nemoćnim i bolesnim osobama kao i osnivanje te organizacije, staračkih domova i prihvatilišta za najnemoćnije i najsiromašnije - kazao je pater Nikić. Kad su u pitanju financijska sredstva za realizaciju ovoga projekta, Zaklada ga planira predstaviti i Europi, te povući dio sredstava iz pretpristupnih fondova EU, a kako nam je potvrđeno, u tijeku je izrada kompletne projektne dokumentacije.
Da se radi o hvale vrijednom projektu govori i potreba gradnje nekoliko domova za stare u Kaštelima od kojih bi jedan trebao biti otvorenog tipa gdje bi se korisnici družili kroz brojne osmišljene aktivnosti.

Moramo napomenuti kako zasluge oko pokretanja ovog projekta ima i nezavisni gradski vijećnik prošlog saziva Gradskog vijeća Darko Varnica koji je posredovao da darovano zemljište u Kaštel Starom u urbanističkom planu uređenja uđe u zonu D2 predviđenu za gradnju domova za stare i nemoćne, te se aktivno zauzima za to da udruga ostvari svoj cilj. Na naš upit kad bi cijeli projekt trebao ugledati svjetlo dana, pater Nikić je kazao:

- Činimo sve što je u našoj moći da u što kraćem roku završimo posao. Uvijek se sve vrti oko financija, pa je tako slučaj i ovdje. Mogu kazati kako ćemo u gradnju uložiti i sredstva naših donatora, novac iz fonda naše zaklade, a očekujemo da nam se s podrškom priključi i Grad Kaštela.

Iz Zaklade pozivaju sve zainteresirane da se odazovu na donatorsku večer koja će se održati u subotu, 9. svibnja, s početkom u 20 sati u Marini Kaštela u Kaštel Gomilici. U duhovno-glazbenom programu nastupit će predsjednik zaklade Mijo Nikić, ženska klapa Neverin, muška klapa Boduli iz Postira na Braču, Nikolina Pinko s Muzičke akademije iz Zagreba, operni pjevač Vinko Maroević, te estradna umjetnica Zorica Kondža. Sav prihod od večer, tombule i prodaje slika ići u fond ostvarenja projekta Susret generacija, a sve dodatne informacije i rezervacije stola za deset osoba koji će s večerom iznositi 3000 kuna mogu se dobiti na telefon 01/4803-043 od 9 do 16 sati.

Jakov ŽARKO / EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 14:05