StoryEditorOCM
DalmacijaRAT ZA ‘DIVLJU PLAŽU’

Kaštelani: Žega je i našim psima, zaslužuju i oni dio mora

Piše PSD.
9. srpnja 2015. - 10:11

Buran je bio protekli vikend na kaštelanskoj plaži Dračić u Kaštel Štafiliću, na kojoj vlasnici godinama kupaju svoje pse. Naime, njih više od stotinu okupilo se na mirnom prosvjedu u ponedjeljak navečer na plaži, nakon što su prošloga tjedna verbalno napadnute dvije vlasnice pasa koje su oko 20 sati predvečer došle rashladiti svoje ljubimce. Doživjele su niz uvreda popraćenih psovkama i vrijeđanjima, a sve je kulminiralo prijetnjama.

- Na prvom mjestu moram u ime svih okupljenih ljudi na ovom prosvjedu kazati kako se radi o prirodnoj, divljoj plaži bez oznake zona za kupače, bez tuševa, klupa, kanti za smeće. Dakle, ovo mjesto nema ništa od toga i službeno nije plaža. Mi vlasnici pasa svoje ljubimce godinama ovdje kupamo jer nemamo gdje drugdje. Nikada i nikomu to nije smetalo, a prošlog se tjedna našao neki lokalni šerif koji je prijetio našim prijateljicama koje su s djecom došle okupati svoje pse. To se dogodilo u prošlu srijedu, da bi samo dan poslije na plaži osvanuli željezni stupići postavljeni u zemlju.

Mislili smo kako se netko napokon sjetio postaviti kante za smeće, jer mi vlasnici pasa njihove izmete nosimo kilometar dalje, a nekada čak i kući. Ovdje to nemamo gdje odložiti. Umjesto kanti za otpad, na stupovima su osvanule ploče za zabranu kupanja pasa. Svi smo se digli na noge i ujedinili, govori nam Mirela Trebec,poručujući kako to neće proći.

I Dragan Vuletin na plažu Dračić dovodi svoga psa. Navodi kako od grada traže da se napokon osigura jedna plaža za koju bi se znalo da je za pse.

- I psima je žega, i njima je teško na 35 stupnjeva. Treba i psima osigurati pravo na život i smatramo kako je došlo vrijeme da postanemo civiliziran grad - veli Vuletin.

'Psi neće zagaditi more'

Podršku prosvjedu dala je i Alemka Šimera.

- Godinama se kupamo i družimo u ovolikom broju koliko nas je sada ovdje. Psi se igraju, a mi sklapamo nova prijateljstva i poznanstva. Nikada ovdje pas nikoga nije napao, a u zadnje vrijeme pojedinci se bune jer valjda misle kako će psi zagaditi more. S tim se nikada neću složiti - dodaje Šimera.

Romana Osibov
smatra kako se vlasnici pasa, kojima se brani dovođenje ljubimaca na Dračić, osjećaju kao građani drugoga reda.

- Poštujemo pravila i pse ne kupamo na plažama gdje su postavljene zabrane. Ovdje se ne radi o plaži, već o divljem kupalištu. Unatoč tome, mi ljubimce dovodimo kupati ujutro jako rano ili u sumrak, i to opet nekome smeta - kaže nam Osibov.

Tko je na divlju plažu postavio oznake sa zabranom kupanja i jesu li smjele biti postavljene na mjestu koje nije službena plaža, pokušali smo doznati u gradskoj upravi Kaštela.

- Pokušavajući urediti ovo vrlo zahtjevno zakonsko područje, a cijeneći prije svega interes i potrebe naših sugrađana i njihovih obitelji da mogu mirno uživati na plažama, Gradsko vijeće Kaštela u svojoj Odluci o kumunalnom redu, a po pitanju ponašanja vlasnika kućnih ljubimaca, odredilo je da pse nije dozvoljeno izvoditi na javne površine koje su uređene kao cvjetnjaci, travnjaci, dječja igrališta, plaže, kupališta, dvorišta dječjih vrtića i škola te na površine označene znakovima zabrane pristupa psima.

Dolaskom ljetne sezone, a pogotovo zbog velikih temperatura u ovom mjesecu, naše plaže su od jutra do mraka pune kupača. Grad Kaštela postavio je znakove zabrane, no i dobri običaji i nepisana pravila ponašanja uređuju da psima nije mjesto na plažama gdje se kupaju obitelji s djecom. Takav je slučaj i na plaži Dračić koja je propisno označena oznakama o zabrani pristupa psima. Te oznake je netko nepoznat otuđio, odnosno uništio, za što je policiji proslijeđena kaznena prijava protiv nepoznatog počinitelja - kazao nam je Ivan Čagalj, šef Vlastitog pogona grada Kaštela.

Plaža za obitelji i djecu

Dodao je kako je plaža Dračić dugi niz godina bila rijetko posjećena zbog čega su je često koristili vlasnici kućnih ljubimaca.

- Zadnjih desetak godina na tom prostoru je nastalo veliko naselje s brojnim obiteljima i djecom i kojima je ta plaža najbliža. Postoje pozicije u Kaštelima koje nisu označene ovim znakovima i upućujemo naše sugrađane i njihove goste da pse vode na ta mjesta, poštujući mir i red te vodeći svoje ljubimce u skladu s propisima. Isto tako ih molimo da za kupanje svojih ljubimaca koriste rane jutarnje ili kasnije večernje sate, kad nema kupača, te da prostor iza sebe ostavljaju urednim. Grad Kaštela je od predstavnika mjesnih odbora zatražio mišljenje o eventualnim pozicijama koje bi mogle bit prikladne za kućne ljubimce, a da to ne ometa druge kupače. Vjerujemo da ćemo u skoro vrijeme pronaći adekvatnu lokaciju - kazao je Čagalj.

jakov Žarko

Izbjeći loš primjer s Trstenika

- Poučeni nedavnim primjerom s plaže Trstenik, na kojoj je stafordski terijer napao kupačicu u moru i koja je nakon toga primila lječničku pomoć i cIjepljena protiv bjesnoće u KBC-u Split, ukazuje nam da moramo izbjeći mogućnost ovakvog neželjenog događaja u Kaštelima. Ovakvi loši primjeri sigurno ne mogu pomoći vlasnicima kućnih ljubimaca u njihovim zahtjevima, zaključuje Čagalj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 12:06